مرور برچسب

کتیبه بیستون

ترجمه ستون پنجم کتیبه فارسی بیستون

داریوش شاه گوید : این است آنچه من در سال دوم و سوم پادشاهی انجام دادم : کشور ایلام نافرمان شد یک نفر اهل ایلام به نام آتامائیتا را به سرداری خود بر گزیدند. سپس من سپاه فرستادم.مردی پارسی به نام گبری از سرداران خود را به فرماندهی آنان…

ترجمه ستون چهارم کتیبه فارسی بیستون

داریوش شاه گوید : این است آنچه من در بابل انجام دادم داریوش شاه گوید : این است آنچه که من در زمان یکسال پس از پادشاهی انجام دادم. به خواست اهورامزدا من آنها را تار و مار کردم و 9 شاه را اسیر کردم یکی از آنها مغ گئومات چنین می فریفت : من…

ترجمه ستون سوم کتیبه فارسی بیستون

داریوش شاه گوید : سپس من ارتش ایران را از ری به سوی ویشتاسپ فرستادم. چون این ارتش نزد ویشتاسپ آمد ویشتاسپ این ارتش را در اختیار گرفتو در شهری به نام پانی گرابان در پارت با شورشیان نبرد کرد. به خواست اهورامزدا ویشتاسپ سپاه شورشیان را در هم…

سنگ نبشته های هخامنشی به خط فارسی باستان

خط میخی به آن دسته از خطها گفته می شود که نمادهایی شبیه میخ دارند. خطوط میخی گونه‌های گوناگونی دارند که برای نوشتن زبانهای مختلف به کار می‌روند. از گونه‌های خط میخی می توان به میخی سومری، اکدی، ایلامی و اوگاریتی اشاره کرد

اکتشافات مهمی که تاریخ جهان را دگرگون کردند

تاریخ ما » اکتشاف باستانی مهمی که تاریخ را دگرگون ساخته در حالی این روزها مورد توجه قرار گرفته اند که باستان شناسان همیشه به دنبال کشف قدیمی ترین ها بوده اند تا شاید بتوانند از میان آن ها راهی برای درک بهتر گذشته پیدا کنند. در این میان آن…

نقش و سهم خطۀ پارس در غنای هنری ایران باستان – بخش اول

    هرچند در نگارش تاریخ ساسانیان سهم قابل توجهی از اثر به بررسی هنر ایران ساسانی در ابعاد گوناگون اختصاص داده شده است، ولی نگاهی به گذشته پارسها و مناسبات آنان با اقوام، ملل و دولتها و حتی حکومتها و امپراطوریهای جهان باستان در این مورد بی…

تصاویر کیتبه بیستون – کتیبه بزرگ داریوش

درین نگاره؛ 51 تصویر از کتیبه مشهور داریوش هخامنشی قرار داده شده است. سنگ‌نبشته بیستون بزرگترین سنگ‌نبشتهٔ جهان، نخستین متن شناخته شدهٔ ایرانی و از آثار دودمان هخامنشیان (۵۲۰ پ. م) واقع در شهرستان هرسین در سی کیلومتری شهر کرمانشاه بر دامنه…

تاریخ نگاری ایران باستان

الف. چیستیمراجع تاریخ نگارانه ایران باستان  را  می توان در سالنامه ها، کتیبه ها و متون تاریخی خلاصه نمود که برخی از آنها از بین رفته و اندکی هم باقی مانده است. بدون تردید منابع تاریخی ایران باستان خیلی فراتر از سه گانه یاد شده است.…