تاریخ ما
گزیده‌ای از تاریخ و تمدن جهان باستان
رادیو جوان - همه اهنگ های ایرانی مجاز و غیرمجاز لس آنجلسیتلگرام بدون فیلتر - تله پلاس 24

از کجا بفهمیم درخت خشک شده است؟

بعد از زمستان گذرانی درختان شروع به رشد و ترویج شاخ و برگ می‌کنند. اگر تا اواخر بهار این تغییر و تحول را مشاهده نکردید، برای اطمینان از سالم بودن یا خشک شدن درخت آزمایش زیر را انجام دهید:

با یک عدد قیچی، چاقو و یا با ناخن کمی از پوست روی یک شاخه درخت را بردارید تا لایه داخلی را ببینید. حالا یکی از ۳ حالت زیر رخ خواهد داد:

۱. لایه‌ داخلی پوست شاخه درخت، زرد و سبز و شاداب و تر است.

تبریک می‌گویم، شما یک درخت شاد و سالم دارید.

۲. لایه‌ داخلی پوست شاخه درخت کمی سبز و بیشتر به زردی می‌زند.

درخت شما علائم بیماری یا ضعف را نشان می‌دهد. در شرایطی مثل این بهترین توصیه این است که همه‌ی شاخه‌های خشکیده را تا جایی که شاخ و برگ درخت سبز است را بریده و به تغذیه و به خصوص آبیاری درخت توجه بیشتری کنید. در اکثر مواقع این مشکلات از کمبود آب یا یخ زدگی عمیق ناشی می‌شود.

۳. لایه‌ داخلی پوست شاخه درخت به رنگ قهوه ای روشن و بدون رگه‌های سبز است و خشک به نظر می‌رسد.

متأسفانه، این نشانه‌هایی از درخت مرده و خشک است.

 

مهمترین دلائل خشکیدگی نهال و راه مقابله با آن:

۱- آبیاری نامناسب یا کم آبیاری ناخواسته:

    از آنجائیکه آبیاری از مهمترین فاکتورهای موفقیت در استقرار باغات جدید می‌باشد، با این وجود به علت رعایت نکردن برخی نکات با وجود آبیاری نهال خشک می شود. از مواردی که در آبیاری باغات تازه احداث باید بدان توجه نمود زمان آبیاری نهالهاست که می‌باید در صبحهای زود انجام شود و یا به عصرها موکول شود، اما مشاهده می‌شود آبیاری در وسط روز و در اوج گرما که نهال با پژمردگی موقت روبه رو می‌باشد آبیاری انجام می‌گیرد.

نکته مهم دیگری که بایستی به آن توجه شود اینست که حجم آبی که برای هر نهال استفاده می‌شود نباید کم باشد زیرا به نظر می‌رسد که یکی از عوامل خشکیدگی نهال مقدار کم آب آبیاری در زمان نامناسب می‌باشد که در این شرایط باعث سوختگی نهال به علت گرمای آزاد شده می‌شود. مشاهده شده است در اراضی با بافت شنی چنانچه آب مورد استفاده برای نهال در حدود ۱۵ لیتر و کمتر و زمان آبیاری نزدیک به اواسط روز و بدون مالچ پاشی عرصه صورت گیرد به احتمال بالا نهال‌های فوق در عرض چند روز آثار خشکیدگی را نشان می‌دهند بنابراین توصیه می‌شود آبیاری نهال‌ها در صبح و یا عصرها انجام شده و به هیچ وجه میزان آب مصرفی از ۳۰ لیتر کاهش نیابد.

۲- نهال‌های غیر استاندارد:

    هرچند تا حد امکان سعی می‌شود از نهال استاندارد در احداث باغات استفاده شود با این وجود مشاهده شده در برخی موارد نهالهایی استفاده شده که از ریشه دهی خوبی برخوردار نبوده یا ریشه صدمه دیده است و به علت اینکه در احداث باغات بعد از کشت نهال آبیاری صورت نمی گیرد در شرایط تنش های کوتاه مدت احتمال خشکیدگی نهال بالا می‌باشد. بنابراین در چنین شرایطی بایستی در هنگام کشت یا قبل از کشت نهالها را به مدت چند ساعت در آب قرار داد تا کمبود آب ناشی از حمل و نقل و دپو نهال جبران شده و در مقابل تنش‌های اولیه مقاومت نماید و تا حد ممکن چند روز بعد از کشت اقدام به احداث تشتک و مالچ پاشی نمود.

۳- آلودگی احتمالی نهال در نهالستان یا محل دپو نهال:

    در بیشتر منابع توصیه شده در زمان کشت نهال از محلول پرالیناژ استفاده شود تا نهالها ازآلودگی احتمالی ضدعفونی شده و تاحدودی مواد غذایی استارتر برای نهال فراهم شود. این عمل همچنین سبب ترمیم نقاط آسیب دیده از کندن نهال و هرس اصلاحی می‌شود. کود گاوی استفاده شده در محلول سبب تولید هورمونهایی می‌شود که باعث ریشه دهی بهتر نهال می شود. همچنین بایستی از آلوده نبودن ابزارهای کاشت و هرس مطمئن بود.

۴- بیماریها و آفات:

    از مهمترین بیماریها که سبب پوسیدگی طوقه نهال می شود میتوان به پوسیدگی فیتوفترایی و … اشاره نمود که باعث خشکیدگی نهال می‌شوند. استفاده از محلول پرالیناژ با توجه به قارچ کش استفاده شده در زمان کاشت برای ضد عفونی نهال و جلوگیری از بیماریهای قارچی موثر می‌باشد. از بیماریهای گردو در زمین های شن زار و خشک پوسیدگی زغالی گردو می باشد که باعث خشک شدن نهال می گردد در این عرصه ها تامین رطوبت و رعایت اصول باغبانی مفید است.

   مهمترین آفتی که سبب خشکیدگی نهال می شود کرم سفید ریشه می باشد که یا از قبل در زمین احداثی وجود داشته یا به علت استفاده از کود دامی پوسیده در زمان احداث باغ به عرصه منتقل می شود. این آفت سبب قطع ریشه نهال نهال و درنهایت خشکیدگی آن می‌شود. بنابراین رعایت نکات بهداشتی در استفاده از کود دامی عاری از آفات و بیماری در زمان احداث باغ و استفاده از محلول دیازینون در پای هر نهال برای مبارزه با کرم سفید توصیه می‌شود.

    ازعوامل دیگری که سبب خشکیدگی موقت نهال می‌شود می‌توان به حیوانات وحشی، ماندابی، بادهای سرد و گرم، آتش زدن عرصه ها و … می‌باشد که بایستی در  هر مورد اقدام لازم را انجام داد.

ممکن است شما دوست داشته باشید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.