موزه دانشگاه علامه؛ آیینه تمام‌نمای دانشگاه/اقدام برای پیوستن به اتحادیه موزه‌های بین‌المللی

غلام‌رضا حداد در گفت‌وگو با «تاریخ‌ما» با بیان اینکه یک سال از افتتاح موزه دانشگاه علامه طباطبایی در مجتمع فرهنگی و آموزشی امام علی (ع) می‌گذرد، خاطرنشان کرد: در ابتدا قرار بود این مکان فقط به مسجد و شبستان اختصاص پیدا کند، اما در شرایط فعلی، درمانگاه دانشگاه، موزه، بخش اداری معاونت فرهنگی و نهاد نمایندگی رهبری هم در این مجتمع قرار دارند.

وی با اعلام اینکه این موزه در راستای اجرای یک سیاست کلی که از جانب دکتر سلیمی رئیس دانشگاه تعریف شد، راه‌اندازی شده است، هدف از تأسیس آن را ایجاد و تقویت عناصر هویتی در دانشگاه دانست و توضیح داد: اهمیت این موضوع از آن جهت است که این دانشگاه، از تجمیع مجموعه‌ای از مدارس عالی، دانشسراها، دانشکده‌ها و دانشگاه‌هایی شکل گرفته است که در زمان‌های مختلف، از 1336 زمان تاسیس مدرسه بازرگانی تهران تا پیش از انقلاب، در حوزه‌های مختلف علوم انسانی و اجتماعی در ایران فعالیت داشته‌اند.

رئیس موزه دانشگاه علامه طباطبایی همچنین افزود: این‌ها موجودیت‌های متمایز و متنوعی بودند که بعد از انقلاب در دو مجتمع علوم اداری بازرگانی و ادبیات و علوم انسانی جمع شدند و در سال 63 ادغام شده و به دانشگاه علامه طباطبایی تغییر نام یافتند.

حداد ادامه داد: گستردگی (شامل بالغ بر 30 مجموعه) و پراکندگی جغرافیایی این مراکز باعث شد دانشگاه در ایجاد هویت یکپارچه خود با مشکل مواجه باشد و همچنین اینکه احساس تعلق به یک موجودیت مشترک و خانواده دانشگاه به سختی به دست آید.

وی در همین زمینه تلاش دانشگاه برای شناسایی و گردآوری عناصر تقویت‌کننده هویت آن در دوره جدید را یادآور شد و اظهار کرد: ساخت سردر برای دانشگاه، ساخت سرود دانشگاه، خریداری یک مجتمع آموزشی- تفریحی برای کارکنان و به طور کلی تمرکز بر آنچه به نوعی به برند دانشگاه مربوط می‌شود، از جمله اقداماتی‌ است که در این راستا انجام شده است.

مدیر حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه علامه طباطبایی همچنین از پیگیری برای ایجاد کانون دانش‌آموختگان خبر داد و گفت: تلاش کردیم تا در سوابق دانشگاه جست و جو کرده و آنچه را که به گذشته تاریخی دانشگاه مربوط هست، در قالب موزه جمع‌آوری کنیم.

حداد با بیان اینکه در این کار از طرح پژوهشی “نگارش تاریخ” در معاونت پژوهشی دانشگاه نیز کمک گرفته شده است، بخش اصلی موزه را تایم‌لاین یا تاریخ شکل‌گیری دانشگاه از آغاز تاکنون معرفی کرد و گفت: این تاریخ رویدادهای مهم دانشگاه از سال 1336 تاکنون، اشخاص مهم و تأثیرگذار، تصاویر، اشیاء و … را به نمایش می‌گذارد.

وی با اشاره به اینکه مـتأسفانه در کشور ما فرهنگ آرشیو بسیار ضعیف است، بیان کرد: در جابه‌جایی‌ها و نقل‌مکان‌ها طی 60 سال گذشته، عمده اشیایی که می‌توانست برای ما جنبه تاریخی داشته و ارزشمند باشد، از بین رفته است.

رئیس موزه دانشگاه علامه طباطبایی بخش‌های دیگر موزه دانشگاه علامه طباطبایی را آثار قلمی و مطبوعات منتشر شده طی سال‌های گذشته، هدایای بین‌المللی دانشگاه طی مراودات آن، جوایز دانشگاه و چهره‌های ماندگار و اساتید برتر عنوان کرد و با اشاره به اینکه پدر برخی علوم از اعضای هیئت علمی این دانشگاه هستند، اضافه کرد: بخش ویژه موزه این دانشگاه، متعلق به فردی است که عنوان دانشگاه به نام او مزین شده است.

حداد با تأکید بر اینکه کمتر به ابعاد شخصیتی “علامه طباطبایی” پرداخته شده است، ادامه داد: وظیفه خود دانستیم با توجه به اینکه دانشگاه به نام ایشان نام‌گذاری شده، توجه ویژه‌ای به این شخصیت داشته باشیم؛ به همین خاطر اتاقی را در موزه ایجاد کردیم که به ایشان اختصاص یافته است. این اتاق دارای یک پنجره شیشه‌ای رو به ورودی مجتمع امام علی (ع) بوده و در اوقات تعطیلی موزه نیز قابل دیده شدن است.

وی افزود: بازسازی این اتاق بر اساس تصویری از اتاق مطالعه ایشان انجام شد و بعد مجسمه سوپر رئال مرحوم طباطبایی و چند تن دیگر از جمله شهید مطهری و هاتری کربن که یادآور همنشینی‌های علمی و فلسفی مرحوم علامه با ایشان است، در آن قرار داده شد. همچنین برخی اقلام شخصی علامه طباطبایی و تصاویر ایشان به نمایش درآمده که برای مهمانان خارجی بسیار جذاب است.

رئیس موزه دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه معمولاً در دانشگاه‌های فنی و صنعتی، دستاوردهای صنعتی آن‌ها به نمایش درمی‌آید، تأکید بیشتر موزه دانشگاه علامه طباطبایی را بر تاریخ دانست و گفت: امیدواریم بتوانیم در آینده دستاوردهای علمی دانشگاه را نیز به صورت آرشیوی عرضه کنیم. همچنین پیوستن به اتحادیه موزه‌های بین‌المللی دانشگاهی در دستور کار قرار دارد.

حداد بخش عمده اشیای موجود در موزه را مرتبط با علم ارتباطات دانست و توضیح داد: در طول سال‌ها از اقلامی که مرتبط با این علم بوده، از قبیل دوربین‌ها، نمایشگرها،  میز تدوین و …، به خوبی حفاظت شده که میراث‌دار آن‌ها دانشکده ارتباطات و دانشکده علوم اجتماعی هستند.

وی در خصوص بازدیدهای این موزه تشریح کرد: در طول سال تحصیلی هفته‌ای  2 روز را به عنوان روزهای بازدید از موزه انتخاب کردیم و در آن روزها کارشناس موزه حضور داشت. این در حالی است که در معاونت فرهنگی دانشگاه، از انجمن‌های علمی دعوت شده است تا دانشجویان را به شکل برنامه‌ریزی شده و در گروه‌های 20 نفره به موزه بیاورند.

رئیس موزه دانشگاه علامه طباطبایی همچنین از امکان بازدید عمومی از این موزه خبر داد و گفت: در این راستا تاکنون اقدامی صورت نگرفته، اما اگر درخواستی برای آن وجود داشته باشد، امکان آن فراهم است.

حداد افزود: به طور معمول این درخواست از سمت دبیرستان‌ها وجود دارد که از  دانشگاه بازدید داشته باشند؛ معمولاً در سال‌های پایانی متوسطه دانش‌آموزان را به منظور آشنایی بیشتر با فضای دانشگاه برای بازدید به دانشگاه‌ها می‌آورند و تاکنون نیز آماری بالغ بر 40 تا 50 مورد بازدید دانش‌آموزی، در سال، از دانشگاه داشته‌ایم و می‌توانیم موزه را در برنامه بازدیدهای دانش‌آموزی بگنجانیم.

وی برخی فعالیت‌های تعاملی این موزه را نمایش فیلم، ارائه کنفرانس و سخنرانی نام برد و گفت: فیلم معرفی دانشگاه و شخصیت علامه طباطبایی در موزه به نمایش درآمده و با استقبال خوبی همراه بوده است.

رئیس موزه دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه امکان همکاری دانشجویان در موزه به عنوان کارشناس فراهم است، گفت: امسال هم قصد داریم از ظرفیت‌های دانشجویی به عنوان کارشناس استفاده کنیم.

حداد، ماهیت موزه دانشگاه علامه طباطبایی را متفاوت دانست و با اشاره به اینکه دانشگاه‌های فنی و صنعتی نیازمند بودجه بیشتری هستند، خاطرنشان کرد: در ابتدای امر با توجه به حمایت ویژه رئیس دانشگاه برای راه‌اندازی موزه مشکل خاصی نداشته‌ایم. همچنین برای ادامه راه آن، از آن جایی که موزه بخشی روابط عمومی دانشگاه محسوب می‌شود، در بودجه مصوب با محدودیت‌های خاصی مواجه نبوده‌ایم.

انتهای پیام

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.