شماره نوروزی نشریۀ فرهنگ امروز منتشر شد

به گزارش سایت «تاریخ ما»، شماره نوروزی نشریه فرهنگ امروز با پرونده ویژه ای درباره مواضع  برخی از دانشگاهیان ایرانی که علیه زبان و هویت ملی سخن می گویند منتشر شد.

فرهنگ امروز در پرونده ای که «علیه ایران» نام دارد جنبه‌های گوناگون تاریخی، سیاسی واجتماعی علت این نوع برخوردها و پیامدهای آن را بررسی کند. 

بخش اندیشۀ این شماره با عنوان «سیاست اسپینوزا» در پی این مساله است که چپ جدید چه تفسیری از فلسفه سیاسی اسپینوزا ارائه می‌دهد. موسی اکرمی و آلبرتو توسکانو، فواد حبیبی و چند نفر دیگر که در این پرونده با فرهنگ امروز همراه بودند در مورد دلایل روی آوری نومارکسیست‌ها و پسامارکسیست‌ها به اسپینوزا، کارکرد اسپینوزا برای اکنون ما، علت استناد مکرر به اسپینوزا در مبرم‌ترین جدل‌های سیاسی و ایدئولوژیکی یادداشت‌هایی را قلمی کرده‌اند. همچنین برای علاقه‌مندان به آراء اسپینوزا کتابشناسی مفصلی از آنچه که از اسپینوزا و در مورد اسپینوزا ترجمه و تالیف شده است قید شده تا بهتر و سهل‌تر بتوانند پیگیر آثار و آراء او باشند.

در بخش گزارش این شماره علاوه بر چند گزارش از جشنواره فیلم فجر و نقد و بررسی چند فیلم سه مطلب خواندنی دیگر هم به چاپ رسیده است. محسن حکیمی در دویست سالگی کارل مارکس درباره نسبت «کار فکری» و «کار مادی» نزد مارکس و اعقاب او پرداخته است و به این پرسش پاسخ داد که آیا با نظریه انقلابی منهای جنبش می‌توان به جامعه آرمانی دست یافت؟ مطلب دیگر آخرین مصاحبه‌ای است که مرحوم محسن ابوالقاسمی استاد زبان‌های باستانی پیش از درگذشت‌شان با نشریه فرهنگ امروز انجام دادند. در این مصاحبه از اساتیدی نامبرده شده که ابوالقاسمی با همه آنها خاطرات فراوان داشت.در این مصاحبه تلاش شد متن با کمترین ویرایش به چاپ برسد تا لحن دکتر ابوالقاسمی در واپسین روزهای حیاتش باقی بماند.

علاوه براین، مقاله مفصل سیاوش جمادی با عنوان «آنچه نمی‌فهمم: چشم به راه صدای هستی» از دیگر مطالب این شماره است. این مقاله متن جامعی است در مورد دفترچه‌های سیاه و پاسخ به این پرسش که چرا هایدگر از اندیشیدن در باب روابط زنده انسانی در عصر مدرن به هستی شناسی بنیادین رسید؟

«کاری چنین میانه میدانم آرزوست» عنوان سرویس مطالعات فرهنگی شماره نوروزی فرهنگ امروز است که نگاهی متفاوت به مساله کار در بستر زندگی امروز داشته است. درواقع جستارهای این پرونده که هریک از منظری متفاوت به نگارش درآمده‌اند، سعی دارند به گونه‌ای خاص و ویژه به کار در زمینۀ فرهنگِ امروز، نگاه کنند و در دایرۀ اختیارات نظرگاهی و واژگانی‌شان، بر بخشی تاریک مانده و غر ق شده از کار در متنِ زندگی روزمره، نوری بیفکنند تا بلکه نقاط آغاز و مداخلی باشند برای تکمیل رهیافت‌های بعدی به موضوع و مسئلۀ کار در بسترِ مطالعات فرهنگی. با این امیدِ لاغر و البته قوی که در این زمان و زمانۀ سخت، از طریق همین پرونده‌های کوچک شاید بتوان راهی گشود برای دوباره دیدنِ امر سیال و نادیدنیِ روزمرۀ محاصره کنندۀ وجود فردی و اجتماعی‌مان در لایه‌لایه‌های چربی‌های انباشته در بطن زمانِ کشنده و روبه زوال و ملال؛ و چه لایه‌‍‌ای قدرتمندتر از کار، با همۀ ابعاد بزرگ و ناجورِ تسخیرکننده و همزمان سرنوشت‌سازش.

سرویس کتاب فرهنگ امروز طبق روال پیشین ضمن معرفی کوتاه و بلند چند کتاب تازه انتشار یافته مصاحبه مفصلی با شاپور اعتماد به بهانه انتشار تازه‌ترین ترجمه وی که نمایشنامه‌ای است با عنوان فارم هال انجام داده است البته او در این گفت‌وگو پا را فراتر از بررسی صرف خود کتاب می‌گذارد و به دلالت‌های گسترده‌تری که موضوع نمایشنامۀ مزبور به دنبال خود دارد می‌پردازد. مسئولیت اخلاقی دانشمند، ناسیونالیسم علمی و رابطۀ زبان تخیلی هنر با زبان علم ازجمله مضامینی است که شاپور اعتماد دربارۀ آن‌ها سخن گفته است.

همچنین فرهنگ امروز در این بخش موضوعی را با مترجمان معروف کشور مطرح کرده با عنوان «استبداد ترجمه» و از آن‌ها خواسته به این پرسش پاسخ دهند که چرا متون تالیفی نمی‌توانند در برابر آثار ترجمه‌ای شانس چندانی برای جذب مخاطب داشته باشند؟ پاسخ مترجمان و صاحب نظران این حوزه بسیار قابل توجه است.

شمارۀ بیست‌وپنجم نشریه فرهنگ امروز به مدیرمسئولی امیرابراهیم رسولی و سردبیری بهزاد جامه‌بزرگ در ۱۳۲ صفحه و با قیمت ۲۰ هزار تومان منتشر شده است.

تازه ترین اخبار میراث فرهنگی ایران و جهان را در تاریخ ما دنبال کنید.
برچیده از سایت مهر

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.