نتایج کاوش‌های محدوده سد داریان یک نمونه موفق در حوزه باستان‌شناسی

به گزارش میراث‌آریا به‌نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، روح ا… شیرازی رئیس پژوهشکده باستان شناسی پژوهشگاه، این مطلب را در نخستین کنفرانس ملی باستان‌شناسی هورامان که در تالار فردوسی دانشکده علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه کردستان برگزار شد مطرح کرد.

او با اشاره به  انجام کار‌های عمرانی در حوزه فعالیت‌های باستان‌شناسی گفت: «کاوش‌های نجات بخشی برای جلوگیری از خسارت‌های احتمالی باید با رعایت استاندارد‌های علمی، مطالعات مناسب و کارشناسان مجرب انجام گیرد.»

او نتایج کاوش‌های محدوده سد داریان را یکی از نمونه‌های موفق در زمینه دستیابی به نتایج علمی قابل اهتمام در حوزه باستان‌شناسی دانست.

این باستان شناس کارشناسان را  بازوهای علمی و اجرایی پژوهشکده در استان ها خواند و  تأکید کرد این افراد باید با پایش در برنامه‌هایی که قرار است در استان انجام گیرد موارد مورد نظر را اعلام کنند تا پیش از هر گونه اتفاقی برنامه ریزی های لازم انجام شود. 

رئیس پژوهشکده باستان شناسی برخی از فعالیت های عمرانی را دخالت انسان در طبیعت دانست و تصریح کرد: «این دخالت اگر بدون برنامه ریزی باشد می تواند خسارت‌های زیادی را به همراه داشته باشد بنابراین باید بصورت همه جانبه تمامی موارد لازم در این زمینه، پیش بینی شود.»

در ادامه سیدمحسن علوی، مدیر کل اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کردستان درباره اهمیت باستان شناسی کردستان و مشکلات آن سخن گفت و  محمد ابراهیم زارعی، فرماندار شهرستان سنندج نیز در خصوص بهره گیری از سنت شفاهی و مدارک مکتوب برای حفظ آثار تاریخی و میراث فرهنگی مطالبی را مطرح کرد.  

جبرئیل نوکنده رئیس موزه ملی ایران نیز در خصوص کم شناخته بودن باستان شناسی کردستان و اهمیت کاوش‌های نجات بخشی سد داریان و همکاری های اخیر این موزه با میراث کردستان مطالبی را مطرح کرد.

پس از سخنرانی های بخش اول کنفرانس کلیپ کوتاهی با نام “داریان، یک سال تلاش برای نجات میراث هزاران ساله هورامان” پخش شد که شامل تصاویر و فیلم‌های کوتاهی از کاوش‌ها و بررسی های انجام شده در طول  برنامه کاوش‌های باستان‌شناسی نجات بخشی در محدوده سد داریان بود. 

سخنرانی‌های علمی کنفرانس در قالب سه نشست ارایه شد که شامل سخنرانی‌هایی درباره تاثیر فعالیتهای عمرانی بر میراث فرهنگی و راهکارهای کاهش تاثیرات مخرب آنها (علیرضا سرداری و فرزاد مافی)، زمین شناسی و زمین ریخت‌شناسی منطقه و مطالعات سنجش از دور (محمدصدیق قربانی، دکتر محمد رضا قدری، مهندس کمال طاهری و محمدرضا رکنی)، نتایج بررسی ها و کاوش‌های انجام شده در محدوده سد و نیروگاه داریان (فریدون بیگلری، دکتر سونیا شیدرنگ، دکتر امیر ساعد موچشی، طاهر قسیمی)، نتایج بررسی مطالعات قوم باستان‌شناسی و باستان جانورشناسی (ندا حسین طهرانی و دکتر حسین داوودی) بود. 

سخنرانان نتایج پژوهش‌های خود را درباره آثار و بقایای دوره های مختلف باستان‌شناسی از دوران پارینه‌سنگی، دوره‌های روستانشینی و عصر آهن تا سده های اخیر  ارایه دادند.

 علاوه بر این، نتایج بررسی‌های زمین‌شناسی، زمین ریخت‌شناسی، باستان جانورشناسی و قوم باستان‌شناسی که در محدوده سد داریان انجام شده نیز ارائه شد. 

هدف از برگزاری کنفرانس ملی یک روزه باستان‌شناسی هورامان ارایه نتایج پژوهش‌های باستان‌شناسی نجات‌بخشی در محدوده سد داریان در شهرستان سروآباد بود که در قالب 12 سخنرانی علمی ارائه شد.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.