المپیادزیست شناسی ۲۴تیرافتتاح می شود​/۶۸۱مدال سهم ایران ازالمپیاد

به گزارش خبرنگار «تاریخ ما»، صبح امروز نشست خبری فاطمه مهاجرانی رئیس مرکز ملی استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان با موضوع «المپیاد جهانی زیست شناسی ۲۰۱۸» برگزار شد.

این در حالی است که عصر امروز بدرقه دانش آموزان در تیم های اعزامی جمهوری اسلامی ایران به المپیادهای علمی جهانی برگزار می شود و اندیشکده جوان نیز افتتاح خواهد شد.

در المپیاد جهانی زیست شناسی ۲۰۱۸ ایران میزبان نمایندگانی از ۸۵ کشور است تا برای بهره گیری حداکثری از دیپلماسی علمی و تبادل تجربیات موفق و معرفی دستاوردهای کشور در این زمینه اقدام کند.

رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش‌پژوهان جوان معتقد است این میزبانی فرصت مغتنمی است برای معرفی توانمندی‌ها و دستاوردهای علمی کشور به جهان و از سوی دیگر ظرفیت بسیار خوبی ایجاد می‌کند که از تجربیات علمی سایر کشورها نیز بهترین بهره‌برداری را داشته باشیم.

مهاجرانی در این نشست گفت: مسیر علمی برای زیست شناسی از سال ۲۰۱۲ آغاز شد. ۲۴ تیر افتتاحیه این المپیاد را خواهیم داشت که پیش بینی ما این است که میهمانان ما بالغ بر هزار نفر باشند.

وی ادامه داد: تجهیزاتی که باید خریداری می شده خریداری شده است. ورود ایران به المپیاد زیست شناسی خوشبختانه باعث شده رتبه های خوبی کسب کند.

وی همچنین ادامه داد: المپیاد زیست‌شناسی ۲۴ تا ۳۰ تیرماه برگزار خواهد شد و اعتباری که هیأت وزیران برای برگزاری این المپیاد در نظر گرفته است، ۱۵۰ میلیارد ریال تعیین شده است که امیدواریم این اعتبار به طور کامل اختصاص پیدا کند. البته باید این را متذکر شوم که همیشه تمام و کمال این اعتبار پرداخت می‌شود.

رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش‌پژوهان جوان بیان کرد: همچنین برنامه‌ریزی شده تا معلمان زیست‌شناسی کشور نیز در این المپیاد حضور داشته باشند، چرا که در این المپیاد ما یک هدف اشاعه و توسعه‌ی علم را داریم و در کنار آن یک فرآیند همگانی طی می‌شود و تعدادی قهرمان از این فرآیند بیرون می‌آیند؛ پس این المپیاد هم یک پوشش علمی است و هم قهرمان‌پرور است.

مهاجرانی درباره تعداد معلمان زیست‌شناسی کشور که به این المپیاد دعوت می‌شوند و فرآیند انتخاب آنها نیز توضیح داد: ۶۰ نفر از معلمان زیست‌شناسی کشور که توسط معاونت متوسطه آموزش و پرورش پیشنهاد می‌شوند، در این المپیاد حضور دارند و کارگاهی را خواهند گذراند تا با مباحث روز دنیا در حوزه زیست‌شناسی آشنا شوند.

هر چهار دانش آموز ایرانی شرکت کننده در المپیاد تهرانی هستند

وی از دیگر برنامه‌هایی که در حاشیه این المپیاد برگزار خواهد شد، به بازدیدهای علمی و سر زدن میهمانان به مناطق فرهنگی از جمله موزه‌ها اشاره و تأکید کرد: این فضا فرصت خوبی برای جمهوری اسلامی ایران است تا دیپلماسی علمی خود را به جهان بشناساند و ما پس از برگزاری این المپیاد، حدود ۸۰۰ سفیر فرهنگی در دنیا خواهیم داشت که از ایران با خاطره خوش می‌روند.

رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش‌پژوهان جوان درباره تعداد آزمون‌دهنده‌ها و شرکت‌کنندگان ایرانی در این المپیاد نیز اظهار کرد: تعداد کل آزمون‌دهنده‌ها ۲۵۰ نفر است، از ایران نیز ۴ نفر انتخاب شده‌اند و هر چهار نفر از دانش‌آموزان تهرانی هستند که دو دختر و دو پسر هستند.

مهاجرانی با اشاره به اینکه رقابت‌ها در این المپیاد در دو حوزه تئوری و عملی برگزار خواهد شد، گفت: تجهیزات آزمایشگاهی برای این المپیاد در حال تدارک است، اگرچه در مسئله ارز دچار چالش شدیم، اما مشکل خاصی پیش نیامد. سؤالات تئوری را نیز طی یک پروتکل مشخص، کمیته علمی این المپیاد طراحی می‌کند. به جهت امنیت سؤالات نیز تجهیزاتی نصب می‌شود تا جلوی نشت سؤال‌ها گرفته شود. از جمله اینکه محل اسکان طراحان سؤال از محل اسکان دانش‌آموزان جداست.

وی همچنین دانشگاه شهید بهشتی و هتل آزادی را دو محلی عنوان کرد که آزمون‌ها در آنجا برگزار می‌شود.

رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش‌پژوهان جوان، المپیاد را در بخش‌های چهارگانه و در حوزه‌های بیوشیمی، زیست‌شناسی، محیط‌زیست و … عنوان کرد.

به گفته مهاجرانی، نفر اول المپیادها اگر از کشور ما باشند، معافیت از کنکور را دارند و سعی می‌شود برای باقی شرکت‌کنندگان در المپیادها یک سفر به کشوری دیگر را تدارک را ببینیم.

گردش نخبگانی اتفاق بدی نیست

وی در پاسخ به این سؤال که المپیادها علی‌رغم تمام حُسن‌هایی که دارند، فرصتی می‌شوند تا نخبگان کشور ما توسط دیگر کشورها شناسایی و جذب شوند و با مهاجرت نخبگان روبرو هستیم، افزود: مهاجرت پدیده جهانی است و حتی کشوری مانند ژاپن که در حوزه علم قدرتمند است با چنین پدیده‌ای مواجه است. وجود بنیاد نخبگان برای هر دولتی نشانه این است که حفظ نخبگانش برای او مهم است و ما نیز چنین بنیادی داریم. همچنین تلاش‌های خوبی صورت گرفته است که بتوانیم در حوزه کسب و کار و اشتغال نخبگان فعالیت کنیم، اما باید این فعالیت‌ها را گسترش دهیم؛ ضمن اینکه ما در بسیاری مواقع از رفتن نخبگان صحبت می‌کنیم، اما نمی‌گوییم چند نفر از آنها برمی‌گردند و یا این چرخش نخبگانی در چه مواردی به نفع ما است. به طور مثال اگر فرد نخبه‌ای از کشور خارج شود، در جای دیگر تحصیل کند و نتیجه پژوهش‌هایش به ما برگردد، چه ایرادی دارد؟ ما برگزاری المپیاد را نه تنها هزینه نمی‌دانیم، بلکه آن را یک سرمایه‌گذاری تلقی می‌کنیم.

مهاجرانی در ادامه با اشاره به اینکه ۶۲ کشور تاکنون برای حضور در این المپیاد ثبت‌نام کرده‌اند و انتظار می‌رود تا پایان مهلت مقرر، ۷۰ کشور ثبت‌نام خود را قطعی کنند، گفت: سال گذشته در کشور انگلستان این المپیاد برگزار شد و ما توانستیم دو مدال طلا و دو مدال نقره کسب کنیم. همچنین در المپیاد سال گذشته ۷۰ کشور حضور داشتند. ما برای حضور کشورهایی که با آنها روابط دیپلماسی داریم، هیچ محدودیتی نگذاشته‌ایم و کشورهایی مانند آمریکا و کانادا نیز تاکنون ثبت‌نام کرده‌اند.

در سال ۲۰۱۵ میزبانی ما قطعی شد

رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش‌پژوهان جوان در پاسخ به سؤال دیگری درباره اینکه مراکز علم در کشور ما بسیار کم است، بنابراین چگونه می‌خواهیم در این حضور جهانی که قرار است یکی از برنامه‌هایش بازدید از موزه‌های علم باشد، این نقیصه را جبران کنیم، اظهار کرد: آموزش و پرورش متولی همه نقص‌ها نیست، بلکه برخی از مشکلات در زمره مشکلات کلان کشور قرار می‌گیرد. توجه به موزه‌ها در کشور ما کم است و آموزش و پرورش نیز گرفتار این ضعف است. من نمی‌گویم که وضع ما در بحث‌ موزه‌های علمی، عالی است اما ما موزه‌های خوبی در دانشگاه‌های کشور داریم. همچنین موزه علم و فناوری را داریم که یکی از محل‌های بازدید ما خواهد بود. باید روی نقاط آسیب‌زا کار شود. از جمله اینکه ما بسیاری از موزه‌های علمی کشور را نمی‌شناسیم. همچنین معتقدم که باشگاه دانش‌پژوهان جوان، موزه جواهرات علمی کشور است و امیدوارم روزی ما این موزه را افتتاح کنیم تا جامعه نخبگان کشور را بهتر بشناسد.

مهاجرانی همچنین درباره چگونگی انتخاب ایران به عنوان میزبان المپیاد زیست‌شناسی ۲۰۱۸ گفت: معمولاً کشورهایی که سه سال در این المپیاد شرکت می‌کنند، حق درخواست برای میزبانی را دارند، اما کمیته جهانی این المپیاد برای میزبانی تصمیم می‌گیرد. در این تصمیم‌گیری اینکه یک کشور چه رتبه‌هایی در این المپیاد کسب کرده است و ظرفیت علمی و مالی میزبانی را دارد، مورد نظر قرار می‌گیرد. ما از سال ۲۰۱۲ تقاضای میزبانی خود را مطرح کردیم و سال ۲۰۱۵ این میزبانی قطعی شد. ما رتبه‌های خوبی در این المپیاد کسب کرده‌ایم، اما به طور مثال میزبانی المپیاد نجوم را بسیار زیاد می‌خواهند به ایران بدهند، چرا که ما هم در سابقه علمی کشورمان، حکمای بسیاری داشته‌ایم که در نجوم زبانزد هستند و همچنین رتبه‌های خوبی در این حوزه کسب کرده‌ایم. در حوزه زیست‌شناسی نیز رتبه‌های خوبی کسب شده است.

وی نماینده علمی ایران که با عنوان شخصیت حقوقی در کمیته جهانی المپیاد زیست‌شناسی حضور دارد را دکتر کرام‌الدینی معرفی کرد و همچنین نماینده ایران در این المپیاد پیش‌رو را دکتر حسین‌خانی معرفی کرد.

۶۸۱ مدال برای ۳۱ سال سهم ایران از المپیادهای جهانی

رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش‌پژوهان جوان در ادامه به ارائه آمار حضور در المپیادهای جهانی در ۳۱ سال گذشته اشاره کرد و گفت: ما در این ۳۱ سال ۶۸۱ مدال کسب کرده‌ایم که نشان می‌دهد سالی بالای ۲۰ مدال کسب شده است و این آمار قابل توجهی است.

مهاجرانی در پاسخ به این سؤال که به نظر می‌رسد المپیادهای ما تهرانی شده است به این معنا که عموماً دانش‌آموزان تهرانی برای حضور در المپیادهای جهانی انتخاب می‌شوند و این نشان می‌دهد که ما امکانات کمی برای دانش‌آموزان در استان‌های دیگر داریم، بیان کرد: این حرف کاملاً درست است و ما هم واقف هستیم که المپیاد تهرانی شده است؛ هرچند در سال‌های اخیر کمی حضور دانش‌آموزان استان‌های دیگر نیز روند رو به رشدی داشته است. به طور مثال از پنج دانش‌آموزی که به المپیاد ریاضی اعزام می‌شوند، چهار نفرشان از استان‌های غیر از تهران هستند، چرا که ریاضی به حل مسئله می‌پردازد و مانند زیست‌شناسی نیاز به تجهیزات و آزمایشگاه برای رشد توان علمی دانش‌آموز ندارد. قبول داریم که باید روی روند اجرایی چنین مواردی بازنگری شود و در حال حاضر نیز قدم‌هایی در این مسیر برداشته‌ایم.

وی همچنین درباره افت مدال‌آوری در سال‌های اخیر در المپیادهای جهانی توسط کشورمان نیز گفت: رتبه‌های ایران در مجموع افت کرده است، شاید به ضعف ساختار باشگاه برگردد. آن زمانی که باشگاه مستقل بوده، دوران طلایی را می‌گذرانده است؛ آن موفقیت شگفت‌انگیز ایران در المپیادهای جهانی کمی افت کرده است. در آن دوران هفت ماه دانش‌آموزان در یک مکان زندگی می‌کردند و زمانی که کیفیت این مکان یا زندگی در این مکان پایین می آید، مشخص است که کیفیت مدال‌آوری نیز کاهش پیدا می‌کند، اما این را بگویم که بچه‌های ما بسیار باغیرت هستند و تلاش‌های آنهاست که باعث شده این سال‌ها نیز رتبه‌های قابل توجهی در دنیا کسب کنیم.

تازه ترین اخبار میراث فرهنگی ایران و جهان را در تاریخ ما دنبال کنید.
برچیده از سایت مهر

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.