طرح «مدیریت یکپارچه شهری» در حد حرف باقی مانده است

به گزارش خبرنگار «تاریخ ما»، ابراهیم مولوی پیش از ظهر یکشنبه در نشست سراسری اعضای کمیته‌های تخصصی مرکز مطالعات و پژوهش‌های شورای شهر همدان گفت: فلسفه وجودی مرکز مطالعات و پژوهش‌های شورای شهر همدان که در دوره چهارم شوراها کلید خورد، این بود که بتوانیم صاحبان اندیشه، اساتید دانشگاه و متخصصان حوزه های مختلف را گردهم جمع کنیم.

مولوی با تأکید بر اینکه وظایف مختلفی برای حوزه مدیریت شهری تعریف می‌شود، گفت: خوشبختانه در شورای شهر و شهرداری همدان بحث تَوهم خودمتخصص بودن کنار گذاشته شده و خواستار ارائه راهکارهای بدیع و اندیشه های نوین در حوزه مدیریت شهری هستیم.

وی با توجه به اینکه تمام شهروندان از دوران پیش از تولد تا ۳۰ سال پس از مرگ با شهرداری سروکار دارند؛ از تمامی اساتید دانشگاه و متخصصان خواست تا از ارائه راهکار به مجموعه مدیریت شهری دریغ نکنند و همچنان مدیریت شهری را کمک دهند تا بتوانیم رضایتمندی بیشتری در بین مردم کسب کنیم.

مولوی افزود: مسئولیتی به عنوان امانت برعهده ما گذاشته شده که امیدواریم بتوانیم صحیح‌تر به سرمنزل مقصود برسانیم.

رئیس شورای شهر همدان با بیان اینکه با توجه به محدودیت مالی وظیفه داریم از آزمون خطا جلوگیری کنیم، ادامه داد: با جمع‌آوری فکر و اندیشه همه مردم به دنبال تبدیل آنها به اندیشه‌ای واحد هستیم که به طور قطع ایرادات کمتری وارد خواهد بود.

وی در واکنش به این مبحث که باید تعامل مدیریت شهری با سایر ارگانها و سازمان افزایش یابد، بیان کرد: هر ساله با ارسال نامه به دستگاه‌های خدمت‌رسان و سایر ارگان‌ها مرتبط، درخواست ارائه برنامه داریم که در نتیجه پاسخگوی عملکرد ناصحیح دیگران هستیم و گاهی وظایف و کم‌کاری سایر ارگان‌ها بر دوش مدیریت شهری می‌افتد.

رئیس شورای شهر همدان همچنین گفت: تمامی صاحبان فکر و اندیشه استان بدون ‌منت در اجرای موفق پروژه‌های شهری پای کار هستند اما متأسفانه طرح «مدیریت یکپارچه شهری» سالهاست که پاس‌کاری می‌شود و اگر اتفاق بیفتد، ناهماهنگی‌ در شهر نخواهیم دید.

رئیس مرکز مطالعات و پژوهش‌های شورای شهر همدان نیز گفت: پژوهش‌محوری در مدیریت شهری، ارتباط بین دانشگاه و مدیریت شهری، شناسایی نخبگان و کارشناسان و حمایت از تحقیقات، پژوهش‌ها و ایده‌های نو در حوزه مدیریت شهری مهمترین اولویت‌های این مرکز علمی و پژوهشی است.

نخبگان علمی سرمایه‌های اجتماعی شهر هستند

حمید بادامی‌نجات از نخبگان علمی شهر به عنوان سرمایه‌های اجتماعی شهر یاد کرد و از آنها خواست تا با ارائه راهکارهای بدیع، یاری‌رسان مدیریت شهری برای فراهم شدن هم‌افزایی علمی و تسهیل در کـاربردی شدن ایده‌ها در شهر باشند.

وی گفت: مرکز مطالعات و پژوهش‌های شورای شهر همدان به منظور ارتقای کمی و کیفی سطح خدمات و نیز افزایش مشارکت شهروندان نخبه در اداره شهر، تمام تلاش خود را به کار گرفته است.

وی افزود: این مرکز به عنوان بازوی علمی- تحقیقاتی با هدف مدیریت طرح‌های مطالعاتی و تحقیقاتی به منظور انجام مطالعات برای ارائه نظرات کارشناسی و مشورتی به مدیریت شهری شکل گرفته است.

بادامی‌نجات با اشاره به برخی وظایف مرکز مطالعات و پژوهش‌های شورا، گفت: شناسایی، بررسی و اولویت‌بندی نیازهای علمی و مطالعات و پژوهش‌های راهبردی و همچنین بررسی برنامه‌های شهرداری همدان و تطابق آن با اسناد بالادستی و سیاست‌های راهبردی شورا با هدف رفع مسائل و مشکلات در حوزه مدیریت شهری از مهمترین وظایف این مرکز پژوهشی است.

وی ادامه داد: حوزه پژوهشی مرکز مطالعات و پژوهش‌های شورای شهر همدان به منظور پیشبرد برنامه‌ها و اهداف  تعریف شده، به تشکیل کمیته‌های تخصصی ۹گانه با حضور اساتید برجسته و توانمند هیئت علمی، مدیران و کارشناسان خبره شهرداری و اعضای شورای شهر اقدام کرده است؛ همچنین برنامه و طرح‌های اثرگذار در شهر به منظور  بررسی ساختار شهر در تمام ابعاد، چالش‌ها و فرصت‌ها برای ارائه راهکار صحیح در راستای توسعه پایدار شهری در کارگروه‌ها و اتاق‌های فکر مطرح می‌شوند.

رئیس مرکز مطالعات و پژوهش‌های شورای شهر همدان عنوان کرد: حوزه اجرایی این مرکز هم در راستای اهداف و سیاست‌های پژوهشی و تدوین برنامه‌های راهبردی عمل می‌کند و گام‌ها و برنامه‌های عملیاتی در راستای ارتقای کیفیت مدیریت شهری در پیش می‌گیرد.

بادامی‌نجات برگزاری کارگروه‌ها و سمینارهای تخصصی، برگزاری رویدادهای تخصصی از جمله نشست‌های شهراندیشی، کتابخوان و ایده شهر ملی، برپایی اتاق فکر و حمایت از فعالیت‌های پژوهشی با محوریت مدیریت شهری، تدوین و تصویب سند راهبردی آموزش شهروندی و برگزاری جشنواره شهروندان برگزیده همدان را از عمده برنامه‌های سال ۹۷ مرکز مطالعات و پژوهش‌های شورای شهر همدان برشمرد.

 شکل‌دهی واحدی به نام «نظام پیشنهادها» در شهرداری همدان

عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا و متخصص حوزه معماری و شهری نیز در ادامه این نشست پیشنهاد داد: مجموعه مدیریت شهری همدان به شیوه‌های نوین روی بیاورد و یک واحد به نام «نظام پیشنهادها» را شکل دهد.

محمدرضا عراقچیان با تأکید بر ضرورت استخراج آمارهای کاربردی برای برنامه‌ریزی‌های مناسب در شهرداری همدان، گفت: انتظار می‌رود با کمک شورا و همراهی ثروت‌های علمی و اجتماعی شهر همدان یعنی اساتید و متخصصان، برنامه چند ساله توسعه‌ شهر همدان به منظور سرانجام رسیدن ساختار بودجه‌ریزی شهرداری، ترسیم شود.

وی گفت: باید عنوان پروژه‌ها در ۳ قالب احداث (سرمایه‌گذاری)، نگهداری و تعمیر تعریف شود که انتظار می‌رود این روش در شهرداری‌ها اصلاح شود.

عراقچیان بر سیستم پاسخگویی کاربردی، امکان‌سنجی و نیازسنجی، ساختار، ارزیابی و آسیب‌شناسی در حوزه مدیریت شهری تأکید کرد و افزود: این ضعف‌ها را باید پوشش داد که یکی از وظایف مرکز مطالعات و پژوهش‌های شورای شهر همدان، ارزیابی بهتر است.

وی ادامه داد: مدیریت شیوه مشارکت شهروندان امری ضروری است که سیستم‌ها باید دائماً مسائل مربوط به این حوزه را به صورت به‌روز، بررسی و آسیب‌شناسی کرده و روش‌ها را متناسب با شرایط، تغییر دهیم.

این عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا با بیان اینکه نیروهای انسانی پس از بازنشستگی در حوزه خود، دارای دانش خوبی هستند؛ گفت: متأسفانه تمامی مجموعه‌های دولتی و غیردولتی در مدیریت دانش و تجربه، ضعیف هستند که انتظار می‌رود مدیریت دانش در شوراها و مجموعه مدیریت شهری راه بیفتد.

عراقچیان با تأکید بر اینکه شهرداری‌ها باید بر شهر مدیریت کنند، افزود: تعاملات عرفی با ساختار مدیریت استان، حوزه شهر و سازمان‌ها قابل انجام است، زیرا میزان تسلط در شهر را افزایش می‌دهد.

وی اظهار داشت: تمام ایرادات در شهر بر شورا و شهرداری وارد می‌شود، در حالیکه باید دیگر سازمان و ارگان‌ها را با تعاملات بیشتر به کار بگیریم و در این صورت هیچ بهانه‌ای برای کار کردن وجود ندارد.

ضرورت ایجاد اعتماد بین نخبگان و دانشگاهیان

عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا و متخصص علوم اجتماعی هم بر ایجاد اعتماد بین نخبگان و دانشگاهیان و همچنین بهره‌گیری از سرمایه‌های فکری شهر برای ساماندهی حوزه مدیریت شهری تأکید کرد.

اسدالله نقدی، شهر همدان را به عنوان یک برند خواند و گفت: تصمیم‌گیری‌های اتاق فکر شهرداری همدان، زندگی تک تک شهروندان را در شهر تحت تأثیر قرار می‌دهد.

وی ادامه داد: ارائه «ایده» به عنوان میراث شهرداری در مبحث «حق شهر» مطرح است و اینکه شهروندان به عنوان مصرف‌کننده سرانه‌های شهری حق دارند در حفظ و نگهداری آن‌هم مشارکت داشته باشند.

نقدی گفت: مشارکت مردم در مدیریت شهری باید به عنوان یک اصل در برطرف شدن تمامی معضلات دیده شود و اینکه اولویت نخست در هر شهری نه با ماشین، پاساژ بلکه با شهروندان آن منطقه است.

این عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا با تأکید بر اینکه اگر مردم احساس تعلق به شهر نداشته باشند، یک جای کار ایراد دارد؛ افزود: همگان تلاش دارند احساس تعلق در بین مردم ایجاد کنند، زیرا اولویت سنت شهرسازی ما هم انسان‌محور بوده است و نباید جزیره‌ای نگاه شود.

نقدی با تأکید بر اینکه باید درآینده آمادگی برای جمعیت خاص و سالخورده را در نظر بگیریم، اظهار کرد: امروزه همه ملاحظات حول ۳ محور اقتصادی، ارزیابی معضلات زیست‌محیطی و مباحث اجتماعی می‌چرخد که باید به این مهم، توجه ویژه‌ای شود.

وی با تأکید بر تدوین تقویم شهری همدان، همچنین پیشنهاد داد: همدان را به عنوان «شهر خلاق گردشگری» در یونسکو ثبت کنیم.

ارائه اولویت‌های محور توسعه شهر همدان

مدیر گروه تحصیلات تکمیلی معماری دانشگاه آزاد اسلامی همدان نیز در ادامه با بیان اینکه باید چشم‌انداز آینده و اولویت محور توسعه شهر همدان را در نظر گرفت، گفت: در کشورهای توسعه‌یافته برای اجرای علمی و اصولی پروژه‌ها، مصوبه دانشگاه‌ها گرفته می‌شود که امیدواریم مواظبت کنیم.

محمدمهدی گودرزی‌سروش با تأکید بر اینکه می‌بایست به دنبال اصلاح ساختارها باشیم، افزود: تدوین و حفاظت از تقویم شهری همدان و ایده‌پردازی‌ها به منظور ایجاد شهری توسعه یافته ارزشمند است.

وی همچنین پیشنهاد داد: پژوهشکده معماری و شهرسازی در شهر ایجاد شود.

نمایندگان شورای شهر به مردم تکیه کنند

مشاور کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر همدان نیز گفت: با توجه به اینکه شوراها خود را نماینده مردم معرفی می‌کنند که تحول ارزشمند و زیربنایی است؛ اما باید این تغییر در بین مردم به باور تبدیل شود.

حمید خاورزمینی بر اصلاح ساختار و بدساختار تأکید کرد و افزود: نمایندگان مردم در پارلمان شهری باید به مردم تکیه کرده و پاسخگو باشند که در این صورت، سرمایه‌های اجتماعی برای اصلاح ساختارها ایجاد خواهد شد.

وی با تأکید بر اینکه در حال حاضر بزرگترین مسأله، مشارکت است؛ گفت: گاهی دیده میشود که شهروندان نسبت به شهر احساس تعلق ندارند، هرچند انسان‌ها در شهر مدرن به عنوان «شهروند» شناخته می‌شوند که ذاتاً مشارکت‌جو هستند.

تازه ترین اخبار میراث فرهنگی ایران و جهان را در تاریخ ما دنبال کنید.
برچیده از سایت مهر

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.