مرور برچسب

هردوت

بوروکراسی در امپراتوری هخامنشی | عبرت گیری از گذشته

در اوایل امپراتوری هخامنشی (حدود 550 تا 330 قبل از میلاد) سیستم سازمانی که اداره را بدون ایجاد شورش یا بی نظمی ممکن می سازد و مهمتر از آن، پرداخت به موقع و عادلانه خراج به دادگاه را تضمین می کند.یکی از دستاوردهای مهم فرمانروایان…

تشکیلات اجتماعی و سیاسی دولت اشکانی ( بخش اول )

از زمان بسیار قدیم ایرانیان جامعه ی دودمانی تشکیل داده بودند، که از حیث تقسیمات ارضی مبتنی بر چهار قسمت بود، از این قرار:خانه (نمان   Namana مان) – ده (ویس Vis) – طایفه (زنتو Zantu  - زند) کشور (دهیوDahyu). قوم ایرانی خود را…

سارد مرکز تمدن لیدی

سارد شهر معروف باستاني ، پايتخت کشور لبديه (لوديا) ، در آسياي صغير (در نيمه قرن ششم ق. م .) که نام آن در کتيبه داريوش در تخت جمشيد «سيردا» آمده . در دامنه کوه تملوس در کنار رودخانه پاکتول جاي داشت ودر روزگاران قديم بعلت جلال و شکوه و ثروت…

زنان سرباز در تاریخ؛ زنان ایران در شاهنامه فردوسی

زنان سرباز نامدار درشاهنامه حکیم فردوسیاگر شخصیت زن را در شاهنامه فردوسی مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم می‌بینیم زن نه تنها در هر گونه عملیات قهرمانی و لشکرکشی‌ها و موفقیت‌ها و عدم موفقیت‌های پادشاهان و پهلوانان به طور مستقیم و یا…

فروپاشی نوم ها و تأسیس نخستین دولت در مصر باستان

هرگاه شورش ها وجنگ های داخلی در مصر فروکش می کرد، این امید به وجود می آمد که کسی ازمیان مصریان بپاخیزد و امنیت و وحدت را در مصرمستقر نماید. در واپسین دهه های هزارۀ چهارم قبل از میلاد مسیح، سرزمین مصر تحولات گوناگونی را تجربه کرده است.…

جغرافیا و اقلیم مصر باستان

مصر هدیه رود نیل اَست (هردوت)سرزمین مصر از نظر جفرافیایی و شرایط طبیعی تقریباً در قارۀ آفریقا در موقعیت مناسبی قرار دارد، ولی مشکل کم آبی اقلیم مصر را سخت تحت تأثیر قراره است. مصر درۀ نسبتاً تنگ رود نیل را در برگرقته و این امر شرایط…

نام و پیشینۀ مصر باستان در منابع تاریخی

مصر از نظر لغوی به معنای «شهر» است، زبان شناسان و ادیبان آن را به معنای «حد» مرز،سرحد و... نیز معنا کرده اند. داریوش یکم (بزرگ، 522 تا 486 پیش از میلاد مسیح) در بند اول ، سطر 33 کتیبۀ ی بزرگ بیستون در گزارشی دربارۀ رفتن کمبوجیه به مصر، آن…

زنان سرباز در تاریخ: ایران، آدمیرال آرتمیز

زن مقتدر از ایران الف- آرتمیز آرتمیز ملکه اول هالیکارناس (Halicarnasse) واقع در آسیای صغیر یا ترکیه کنونی و جزء متصرفات و ساتراپ نشین ایران بوده است. غالباً اشخاص اشتباهاً آن را آرتمیس تلفظ می‌نمایند بطوریکه قبلاً اشاره شد،…