گنجینه تاریخ ما

شعر پارسی یا شعر کلاسیک فارسی به شکل امروزی آن بیش از هزار سال قدمت دارد. شعر فارسی بر پایه عروض است و عمداً در قالب های مثنوی، قصیده و غزل س روده شده است. در گنج تاریخ ما به اشعار شاعران نامی ایران زمین به رایگان دسترسی خواهید داشت. همچنین به مرور زمان امکانات مناسبی به این مجموعه اضافه خواهد شد.

عطار:خاست اندر مصر قحطی ناگهان خلق می‌مردند و می‌گفتند نان

❈۱❈
خاست اندر مصر قحطی ناگهان خلق می‌مردند و می‌گفتند نان
جملهٔ ره خلق بر هم مرده بود نیم زنده مرده را می‌خورده بود
❈۲❈
از قضا دیوانه ای چون آن بدید خلق می‌مردند و نامد نان پدید
گفت ای دارندهٔ دنیا و دین چون نداری رزق کمترآفرین
❈۳❈
هرک او گستاخ این درگه شود عذر خواهد باز چون آگه شود
گر کژی گوید بدین درگه نه راست عذر آن داند به شیرینی نه خواست

فایل صوتی منطق‌الطیر قحطی مصر و مردن مردم و گفتهٔ مرد دیوانه

صوتی یافت نشد!

تصاویر

تصویری یافت نشد!

کامنت ها

هادی فراست
2012-03-12T23:12:35
به نظر میرسد که مصراع پنجم باید "از قضا دیوانه‌ای چون آن بدید" باشد.
مهدیه معظم نیا
2020-02-04T19:57:29
حتماً مصرع پنجم « از قضا دیوانه ای چون آن بدید » است ، و لاغیر .بیت آخر در معنای بیت قبل مستتر است . اگر کسی در روال آفرینش اشتباهی ببیند ، در حکمت این طرز آفرینش شیرینی ‌‌و حلاوت دریافت خواهد کرد و خواهد فهمید ؛ نه خواستهٔ خودش را ( که مثلاً به خدا امر و نهی کند که چرا وقتی نمی توانی به بندگانت روزی بدهی ایشان را خلق کردی !!!! ) درحقیقت کامل کننده بیت ماقبل است : هرکس به درگاه آفرینش خدا اعتراض کند ، وقتی حکمت آن را بفهمد از خدا عذر می خواهد .
جلال دامن افشان
2018-11-26T15:05:29
گر کژی گوید بدین درگه نه راستعذر آن داند به شیرینی نه خواست..بنظرم در پایان این بیت پایانی، "شیرینی بخواست" درست هستش. "شیرینی نه خواست" اشتباهه...معنیش میشه: اگر کسی در این درگاه (خدا) سخن کژ بگه.بعدش که آگاهی پیدا کنه، عذرخواهی می خواد از خدا و این عذرخواهی رو بصورت یک توبه ی شیرین می خواد(یعنی انجام میده). بااحترام.
۷
2018-11-27T21:11:10
قربانتخود مصراع دوم:عذر آن داند به شیرینی نه خواستعذر آن داند به شیرینی(عقل او) نه خواست(اراده او)معذور دارد او را که دیوانه است و بی اراده.
۷
2018-11-27T00:54:16
گر کژی گوید بدین درگه نه راستعذر آن داند به شیرینی نه خواستاگر شخص کژ و ناراستی درگاه او را ناراست(وارونه) بخواند یعنی کژی خود را به درگاه او نسبت دهداو را میفهمد و معذور میدارد به مهربانی و نه بازخواستیعنی کژی او را از شیرین عقلی میداند
جلال دامن افشان
2018-11-27T13:18:52
متشکرم از "7". هنوز نتونستم مطمئن بشم که خوانش خودم درست هستش یا خوانش شما.اما خیلی خیلی ممنونم ازینکه باعث شدین تا بتونم از یه دریچه ی دیگه بخونم این بیت رو.انصافا هم خواهش شما، بسیار به عقلم جور میاد.اما همچنان تردید دارم بین این دو مدل خوانش.باز هم ممنونم از شما که چراغی روشن کردید در ذهن بنده.لذت بردم وقتی توضیح شما رو خوندم و دوباره بیت مذبور رو خوندم و دیدم یه معنای متفاوت رو می فهمم ازش.سپاسگزارم.یاحق