گنجینه تاریخ ما

شعر پارسی یا شعر کلاسیک فارسی به شکل امروزی آن بیش از هزار سال قدمت دارد. شعر فارسی بر پایه عروض است و عمداً در قالب های مثنوی، قصیده و غزل س روده شده است. در گنج تاریخ ما به اشعار شاعران نامی ایران زمین به رایگان دسترسی خواهید داشت. همچنین به مرور زمان امکانات مناسبی به این مجموعه اضافه خواهد شد.

بیدل دهلوی:ز خودفروشی پرواز بسکه دارم ننگ چو اشک شمع چکیده‌ست خونم آنسوی رنگ

❈۱❈
ز خودفروشی پرواز بسکه دارم ننگ چو اشک شمع چکیده‌ست خونم آنسوی رنگ
به قدرآگهی اسباب وحشت است اینجا سواد دیدهٔ آهو بس است داغ پلنگ
❈۲❈
نمی‌شود طرف نرمخو درشتی دهر به روی آب محالست ایستادن سنگ
تو ناخدای محیط غرور باش‌که من ز جیب خوبش فرورفته‌ام به‌کام نهنگ
❈۳❈
به نیم چشم‌زدن وصل مقصد است اینجا شرارما نکشد زحمت ره و فرسنگ
به اعتبار اگر وارسی نمی‌ارزد گشاده‌رویی‌گوهر به خجلت دل تنگ
❈۴❈
به ذوق‌کینه ستم پیشه زندگی دارد کمان همین نفسی می‌کشد به زورخدنگ
به قدر عجز ازین دامگاهت آزادیست که دل شکاف قفس دارد از شکستن رنگ
❈۵❈
جز این‌که کلفت بیجا کشد چه سازد کس جهان‌المکده و آرزو نشاط آهنگ
ز صورت ارهمه معنی شوی رهایی نیست فتاده است جهانی به قیدگاه فرنگ
❈۶❈
به‌کسب نی نفسی زن صفای دل درباب گشودن مژه آیینه راست رفتن رنگ
وبال دوش‌کسان بودن از حیا دور است نبسته است‌کسی پا به‌گردنت چو تفنگ
❈۷❈
درین محیط ز مضمون اعتبار مپرس حباب بست نفس بسکه دید قافیه تنگ
چو نام تکیه به نقش نگین مکن بیدل که جز شکست چه دارد سر رسیده به سنگ

فایل صوتی غزلیات غزل شمارهٔ ۱۹۰۶

صوتی یافت نشد!

تصاویر

تصویری یافت نشد!

کامنت ها

حمید زارعیِ مرودشت
2016-03-25T23:32:37
ﺑﻪ ﺫﻭﻕِ ﮐﯿﻨﻪ، ﺳﺘﻢ ﭘﯿﺸﻪ ﺯﻧﺪﮔﯽ ﺩﺍﺭﺩﮐﻤﺎﻥ ﻫﻤﯿﻦ ﻧﻔﺴﯽ ﻣﯽﮐﺸﺪ ﺑﻪ ﺯﻭﺭِ ﺧﺪﻧﮓ!.(بیدل).آدم برای زنده موندن نیاز به بهونه داره..یکی از قوی‌ترین محرک های زندگی، حسِ انتقام و کینه توزی هست و بعضی افراد، تنها امید زنده موندنشون گرفتنِ انتقامه.مضمون مصرع اول هم همینه که آدم ستم پیشه به امیدِ کینه توزی زنده هست..علاوه بر این کشفِ عمیقِ روانشناسانه، مصرع دوم بار ادبی زیبایی با آرایه‌ی مدعا و مَثل (اسلوب معادله) داره.در مصرع دوم کمانِ کشیده شده رو به دهانی تشبیه میکنه که باز شده و داره نفس میکشه و این نفس کشیدن رو مدیونِ حضورِ تیر (خدنگ) هست که با تجسم شکل کمان ارتباطش رو درک میکنیم. نفس کشیدن هم، کنایه از زنده موندنه.تیر وسیله ای هست برای انتقام جویی..تفاوت بیدل با دیگر شعرای سبک هندی در همین ظرافتِ در تشبیه هست که همیشه برای تشبیه از اشیاء مربوط به مفهوم کلامش استفاده میکنه و تشبیهاتش زیاد از موضوع مورد بحث دور نمیشن و همین موضوع باعث ایجاد ارتباطِ افقیِ محکمی در ابیاتش میشه.
۹۵
2016-03-26T00:42:51
حمید عزیزتحسین می کنم ذوق و بیدل شناسی و بیدل فهمی شما را.مطمئنا اگر شما در افغانستان تشریف داشتید-و اهل استان فارس نبودید- طرفدار بسیاری می یافتید.من چند نظر شما را در زیر اشعار بیدل خواندم و واقعا خوشم آمد.بیدل یک اعجوبه است و شخصیتی دوست داشتنی است ولی به درد زمان ما نمی خورد. کسی که برای فهم اشعارش باید جز خورد و دیگران را هم جر داد، شعرش به درد خودش می خورد و بس.یکی از دلایل افول ادبیات فارسی در شبه قاره و مناطقی چون افغانستان و تاجیکستان و حتی ازبکستان، توجه زیاد آنها به بیدل است.بیدل انسانی بی بدیل است ولی سوراخ را دعا گم کرده و الان-و در آینده هم- جز کسانی که با شعر وی انس داشته باشند نمی توانند به راحتی مضمون کوه و کتل شعر او و فکر بلندش! را دریابند.آن هم با صرف وقت زیاد و دقت نظرهای فوق العاده ریز و از این بیهوده کاری ها.انس تان با بیدل مستدام.