گنجینه تاریخ ما

شعر پارسی یا شعر کلاسیک فارسی به شکل امروزی آن بیش از هزار سال قدمت دارد. شعر فارسی بر پایه عروض است و عمداً در قالب های مثنوی، قصیده و غزل س روده شده است. در گنج تاریخ ما به اشعار شاعران نامی ایران زمین به رایگان دسترسی خواهید داشت. همچنین به مرور زمان امکانات مناسبی به این مجموعه اضافه خواهد شد.

فیض کاشانی:گر وصل خواهد دلبرم من بیخ هجران بشکنم هجران چو می‌فرمایدم حاشا که فرمان بشکنم

❈۱❈
گر وصل خواهد دلبرم من بیخ هجران بشکنم هجران چو می‌فرمایدم حاشا که فرمان بشکنم
من خدمت جانان کنم آن را که گوید آن کنم چیزی دگر خواهد چو دل در کام دل آن بشکنم
❈۲❈
بر نفس دون غالب شدم چون من بتائید خدا هم شوق او کاسد کنم هم ساق شیطان بشکنم
ز آب حیاه حق چون یافتم من زندگی این مرگ مردم خوار را چنگال و دندان بشکنم
❈۳❈
تن می‌نماید جاودان سر در نیارم هم به جان جان و سر و تن هر سه را در راه جانان بشکنم
در لفظ‌ها معنی کنم گم گشته‌ها پیدا کنم تا صورت صورت‌پرست از راه پنهان بشکنم
❈۴❈
زهاد را عارف کنم عباد را واقف کنم تابت ازین بیرون کشم تا توبهٔ آن بشکنم
رندان جانست این جهان بروی هوا قفل دهان بازوی خیبر گیر کو تا قفل و زندان بشکنم
❈۵❈
با تیغ مهر مرتضی گردن زنم بوبکر را هم سر ببرم از عمر هم پای عثمان بشکنم
از آب من گردان بود من نان گردون کی خورم چون جوی من دریا شود گردون گردان بشکنم
❈۶❈
مهر ار نگردد گرد من داغ کسوفش بر نهم گر مَهْ نسازد گوشه‌اش چون گوشهٔ نان بشکنم
بهرام اگر تیرم زند با زهره‌اش زهره درم هم تاج برجیس افکنم هم تخت کیوان بشکنم
❈۷❈
خاک ار شود بر من گران چون گرد بر بادش دهم بیخ عناصر بر کنم ارکان ارکان بشکنم
ای فیض تا کی شور و شر بر خویشتن زن این بتر تا چند گویی بیهده این بشکنم آن بشکنم

فایل صوتی دیوان اشعار غزل شمارهٔ ۶۴۳

صوتی یافت نشد!

تصاویر

تصویری یافت نشد!

کامنت ها

محمد
2015-03-03T15:44:32
حقیقت و اخلاق اشعار فیض در مقایسه با مولانا و سعدی و حافظ برابر است با تفاوت کیفیت اشعار آنها و گسترش محبوبیت و ماندگاری در دلها
محمد ذهابی کرمانشاهی
2012-05-03T19:23:09
با سلاممن هم با آقا ایمان کاملا موافقم . بی عفتی در کلام ایرانیان دقیقا از این قرن شروع به کار کرده .mohammad.2903@yahoo.comدر مورد این حاشیه ها هم بگم واقعا جالبه چه اشکالی داره انسان رای مخالف خودش رو هم بشنوه . نمی دونم چرا بعضی ها رای مخالف رو نمی پذیرن و مخالف این حاشه هستن.
احمد
2010-12-09T19:09:51
من با نظر ایمان موافقم ،
iman
2010-11-29T11:10:58
سلام به عزیزان دقت بفرمایید میبینید از این قرن فحش ها و بدو بیراها از شیعیان صفوی شروع شده
دیبا
2014-06-04T16:51:11
دقیقا از زمان شکل گیری صفوفی توهین کردن در ایران امری عادی میشه ولی نا گفته هم نماند ذات ایرانی در اغراق کردن و تمثیل نهادن و بزرگنمایی استاد و فیلسوف هستنو با خوار و زبون شمردن اسلام میخوان چهره ی اسلام واقعی رو کریه جلوه بدن و با بزرگنمایی مذهب صوفی خودشون رو بزرگ و والاچرا؟؟؟!!!ودر جواب فیض هم باید بگمبا تیغ مهر هر سه تن گردن زدنم این فیض را هم سر ببرم فیض را هم پای صوفی بشکنم
علی
2020-10-20T00:58:18
توهین به سایر قوم ها اصلا کار درستی نیست
محمد رضا
2017-07-11T19:02:38
بنده به توصیه ی دوستان در اشعار فارسی دقت کردم و به وضوح مشاهده کردم که فحاشی و بد و بیراه گویی قرن ها پیش از صفویان آغاز شده بوده است . به دو بیت زیر که از جناب خاقانی است و در همین سایت هم موجود است توجه کنید : این رافضیان که امت شیطانندبی دینانند و سخت بی ایمانند از بس که خطا فهم و غلط پیمانندخاقانی را خارجی می دانند . هم چنین جناب مولوی در بخش چهلم از دفتر پنجم مثنوی داستانی را نقل می کند که در آن سلطان محمد خوارزمشاه به جنگ مردم سبزوار که همگی شیعه اند می رود و آنان را تهدید به قتل عام می کند مگر آن که ابوبکر نامی را در شهر خود بیابند و به نزد وی بیاورند . مولوی پس از آن که در تمام شعر مردم سبزوار را افرادی پست و بدبخت و خوارزمشاه را فردی قدرتمند و سرافراز نشان میدهد در بیت بیست و چهارم سلطان محمد خوارزمشاه را به یزدان جلیل تشبیه کرده و مردم سبزوار را قوم رذیل می نامد . ( البته دوستان مطلع اند که سلطان محمد خوارزمشاه همان سلطانی است که فرستاده های چنگیز را کشت و پس از حمله مغول از ایران گریخت و به واقع بزرگترین مصیبت تاریخ را به ایران وارد کرد ) . بیت بیست و چهارم به صورت زیر است :هست خوارزمشاه یزدان جلیلدل همی خواهد ازین قوم رذیلهم چنین جناب مولوی در بخش سی و نهم داستان آهویی در میان خران را تعریف می کند و در بیت پایانی خران را به مردم سبزوار تشبیه می کند : او بمانده در میانشان زارزارهم چو بوبکری به شهر سبزوار البته بنده با یه سرچ سرپایی این موارد رو دیدم . در مورد بی عفتی هم که فرمودید در دوران پیش از صفویه آشکارا وجود داشته است . از شاعرانی که عبارات رکیک را در اشعارشان می آوردند تا دانشمندان علوم مذهبی که تابعان مذهب دیگر را زنازاده خطاب می کردند .
فیض کاشانی
2022-03-30T00:43:02.5209446
نوع استفاده از الفاظ رکیک و توهین ها به صورت کلی در اشعار و ادبیات زبان فارسی موجود بوده است که حتی برخی را بر آن داشته که بخواهند بزرگان شعر را از این نسبت ها مبرا کند مانند داستان کنیزک و خر جلال الدین بلخی یا هذلیات سعدی و دیگر شعرا ، حال آنکه خود همین هذل گفتن یا هجو گفتن بخشی از صناعت شعری است و قابل انکار نیست و به صرف اینکه من از فلان شاعر فلان مقام عرفانی را در ذهن خویش تصور کرده‌ام، نمی‌توان انتساب هذلیات به شعرا را مورد تشکیک قرار داد. اما این که گفتید توهین از این قرن شروع شده بد نیست که در بخش جستجوی همین سایت تاریخ ما کلمه رافضی را جست وجو نمایید که پیش از آن باید توضیحی دهم که اصل کلمه رفض به معنای خروج از دین است و این عبارتی بوده که سالیان سال سنیان متعصب برای تحقیر باورهای دینی شیعیان آن را علیه تشیع به کار بردند . این که به ادعای علی شریعتی نویسنده قرن معاصر ما الزاماً به لحاظ واقعیت تاریخی تفکیکی میان تشیع صفوی و علوی داشته باشیم خود محل تامل و غیر مسلم است و محتاج به اثبات البته این بدان معنا نیست که در تاریخ ایران در زمان صفویه انحرافات عقیدتی در مذهب حقه تشیع نبوده است ، بله در زمان صفوی بلکه در عصر خود امامان شیعه علیهم السلام نیز چنین انحرافاتی بوده نظیر زیدی و اسماعیلی و ... اما باید دید ماهیت مذهب حقه ی تشیع قائم به چیست و نسبت به آن مقدار انحراف برخی را در زمان صفویه مشخص کنیم .
Ali Sarhaddi
2023-02-20T04:25:58.8249305
سلام این شعر رو از مداحی ذاکر شنیدم و سرچ کردم و اینجا رسیدم