گنجینه تاریخ ما

شعر پارسی یا شعر کلاسیک فارسی به شکل امروزی آن بیش از هزار سال قدمت دارد. شعر فارسی بر پایه عروض است و عمداً در قالب های مثنوی، قصیده و غزل س روده شده است. در گنج تاریخ ما به اشعار شاعران نامی ایران زمین به رایگان دسترسی خواهید داشت. همچنین به مرور زمان امکانات مناسبی به این مجموعه اضافه خواهد شد.

امیرخسرو دهلوی:اثری نماند باقی ز من اندر آرزویت چه کنم که سیر دیدن نتوان رخ نکویت

❈۱❈
اثری نماند باقی ز من اندر آرزویت چه کنم که سیر دیدن نتوان رخ نکویت
همه روز گرد کویت همه شب بر آستانت غرضی جز این ندارم که نظر کنم به رویت
❈۲❈
پس ازین به دیده خواهم به طواف کویت آمد که بسود تا به زانو قدمم به جستجویت
به وفا که در پذیری که من از پی وفایت دل خون گرفته کردم خورش سگان کویت
❈۳❈
خردو ضمیر و هوشم، دل و دیده نیز هم شد ز همه خیال خالی به جز از خیال رویت
من اگر نمی توانم حق خدمت زیادت کم ازین که جان شیرین بدهم در آرزویت
❈۴❈
ز نسیم جانفزایت دل مرده زنده گردد ز کدام باغی ای گل که چنین خوش است بویت
به تن چو تار مویت نهی ار دو صد جهان غم ندهم به هیچ حالی دو جهان به تار مویت
❈۵❈
پس ازین چه جای آنت که ز حال خود بگویم که فسانه گشت خسرو به جهان ز جستجویت

فایل صوتی دیوان اشعار شمارهٔ ۲۴۹

صوتی یافت نشد!

تصاویر

تصویری یافت نشد!

کامنت ها

احسان چراغی
2022-01-23T20:40:56.1145913
بیت هشتم چه ایهام زیبایی دارد   به تن چو تار مویت نهی ار دو صد جهان غم ندهم به هیچ حالی دو جهان به تار مویت   «تار مو» در مصرع دوم هم میتواند به معنای ظاهری تار مو باشد (مثل وقت‌هایی که در زندگی روزمره میگوییم یک تار مویت را با دنیا عوض نمیکنم) و هم به معنای «تنِ معشوق» که در مصرع اول به تار مو تشبیهش کرده باشد
احسان چراغی
2022-03-03T11:48:37.1832787
معشوق شعرا معمولا لاغراندام و ریز و دارای بدنی ظریف و باربی‌طور است. تقریبا همه شعرا در اشعارشان معشوق خود را باریک اندام توصیف و تن و بدن یار را به گل تشبیه می‌کنند و او را گل‌اندام می‌خوانند و ظرافت تن و اندام دوست را با ظرافت گل مقایسه می‌کنند و می‌گویند اندام معشوقشان مثل اندام گل ظریف و باریک و زیباست. این توصیفات زیبا از تن باریک و اندام ظریف و گل‌مانند معشوق را امیرخسرو دهلوی در بین هشتم این غزل به اوج می‌رساند و تن و بدن معشوقش را به تار مو تشبیه می‌کند: به تن چو تار مویت نهی ار دو صد جهان غم ندهم به هیچ حالی دو جهان به تار مویت   سعدی نیز چنین توصیف زیبایی از اندام و موی معشوق دارد و می‌گوید اگر کمر و مویت را صد بار اندازه بگیرند کمرت از مو باریک‌تر و مویت تا کمر است: میانت را و مویت را اگر صد ره بپیمایی میانت کمتر از مویی و مویت تا میان باشد   ابیاتی دیگر در همین باب تشبیه مو و کمر:   کس موی میانت نکند یک سر مو فرق تا ساخته ای موی میان را کمر از مو (امیرخسرو دهلوی)   ای سرو گلندام که داری کمر از مو بر مو کمری نیست مناسب مگر از مو (محتشم کاشانی)