گنجینه تاریخ ما

شعر پارسی یا شعر کلاسیک فارسی به شکل امروزی آن بیش از هزار سال قدمت دارد. شعر فارسی بر پایه عروض است و عمداً در قالب های مثنوی، قصیده و غزل س روده شده است. در گنج تاریخ ما به اشعار شاعران نامی ایران زمین به رایگان دسترسی خواهید داشت. همچنین به مرور زمان امکانات مناسبی به این مجموعه اضافه خواهد شد.

مولانا:فصل بهاران شد ببین بستان پر از حور و پری گویی سلیمان بر سپه عرضه نمود انگشتری

❈۱❈
فصل بهاران شد ببین بستان پر از حور و پری گویی سلیمان بر سپه عرضه نمود انگشتری
رومی‌رخان ماه‌وش زاییده از خاک حبش چون نومسلمانان خوش بیرون شده از کافری
❈۲❈
گلزار بین گلزار بین در آب نقش یار بین و آن نرگس خمار بین و آن غنچه‌های احمری
گلبرگ‌ها بر همدگر افتاده بین چون سیم و زر آویزها و حلقه‌ها بی دستگاه زرگری
❈۳❈
در جان بلبل گل نگر وز گل به عقل کل نگر وز رنگ در بی‌رنگ پر تا بوک آن جا ره بری
گل عقل غارت می‌کند نسرین اشارت می‌کند کاینک پس پرده است آن کاو می‌کند صورتگری
❈۴❈
ای صلح داده جنگ را وی آب داده سنگ را چون این گل بدرنگ را در رنگ‌ها می‌آوری
گر شاخه‌ها دارد تری ور سرو دارد سروری ور گل کند صد دلبری ای جان تو چیزی دیگری
❈۵❈
چه جای باغ و راغ و گل چه جای نقل و جام مل چه جای روح و عقل کل کز جان جان هم خوشتری

فایل صوتی دیوان شمس غزل شمارهٔ ۲۴۲۸

تصاویر

کامنت ها

روفیا
2016-08-19T11:09:53
درودنیک میدانید که مولانا این تمثیل ها را به کار می بندد تا حقیقتی را یادآور شود، وگرنه کیست که در سنجش سیه چردگان و رنگ پریدگان به افزون بودن ترکیب NaCl در رنگین پوستان خستو نباشد؟!او از این تفاوت و تمثیل شیرین مدد می جوید تا بگوید :در جان بلبل گل نگر وز گل به عقل کل نگراز رنگ در بی رنگ پر تا بو که آن جا ره برینیز در جایی دیگر رومی را در مقابل زنگی به کار می برد :مرد آهنگر که او زنگی بوددود را با روش هم‌رنگی بودمرد رومی کو کند آهنگریرویش ابلق گردد از دودآوریپس بداند زود تاثیر گناهتا بنالد زود گوید ای الهالبته که نه سرسپردگی به رومیان داشته نه ستیزی با زنگیان، بزرگان دل هایی به فراخی همه جهان دارند!
گمنام
2016-08-19T15:48:20
امید که بزرگان جملگی اسباب بزرگی آماده ، و به ویژه بکار داشته و بدارند. در باره جناب بلخی اگر هم دلی بزرگ داشته بوده است، آقای شمس چنان فراخ درآن نشسته بود که هتا جایی برای نزدیکان صاحب دل به جای ننهاده بوده است.و فراموش نفرمایید که ایشان در پیشداوری هایی این گونه پیشینه ای درخشان ندارد.با پدرود ( تندرست بوید)
گمنام
2016-08-18T23:07:09
برخی از زیباترین زنان جهان از اقریقای خاوری می آیند من خود به چشم خویشتن دیده ام که چه جان بخشند!!، گر چه زنگیشان میخوانند، و نو مسمان نیستند!! که از نخستین مسمانان اند ، از کافری بیرون شده به رهزنی دل و دین بر خاسته اند. راهزنانی که صد قافله دل میزنند، و صدها با خود می برند.
روفیا
2016-08-18T22:46:20
رومی رخان ماه وش زاییده از خاک حبشچون نومسلمانان خوش بیرون شده از کافریاگر در کشور حبشه( اتیوپی) ماهرویانی دلربا ببینید با خود میگویید اینان حتما توریست هستند، از سرزمین دیگری بدینجا سفر نموده اند!حال که گل های رنگ رنگ بهاری از خاک تیره بررسته اند، چرا با خود نمی اندیشید این مهاجران نیز از فضای دیگری آمده اند؟!
ابوحمزه صائب
2016-06-03T21:58:55
مصرع دوم بیت دوم به نظر اینطور باشدچون "نو" مسلمانان خوش....
صفا از مولانا صفا
2011-03-14T09:43:44
درود به همه ی دوستان فرهیخته و دوست دار شعرهای ناب و بهاریه های شعر پارسی :به گفته ی استاد محمد علی سجادی استاد دانشگاه در برنامه ی " باد صبا " که در روز شمار 08 فروردین 1376 این غزل مولانا ( بهاریه = شعری که درباره ی بهار سروده شده ) را زیباترین بهاریه پارسی دانستند . خوب به آهنگ این غزل شگفت دقت کنید . با سپاس از شما دوست گرامی که در پی بهترین های هر چیزی هستید . شاد زی و شادی گستر باششاد زی ، مهر ورز ، فراجهانی باشگر خدا خواهد تا درودی دیگر بدرود.[قلب][گل][رضایت]
زیزا
2021-03-13T21:00:59
من شعری از فیض کاشانی دیده ام که خیلی زیاد شبیه این شعر مولاناست ؛حور ارچه دارد دلبری اما تو چیز دیگری .... نمیدانم کدام شاعر از دیگری کمک گرفته است
اسد
2017-11-16T22:43:24
درود بر شما،همانطور که دوست بزرگوار جناب صائب در نظرات اشاره کردند، در بیت دوم " نو مسلمانان" صحیح هست. چرا که واژه "تو" هیچ تناسبی از نظر معنا با بیت ندارد. برای کسی که از کافری بیرون رفته باشد، چنانچه مولانا در همین بیت اشاره کرده ، واژه "نو مسلمان" به کار میرود.
ابراهیم ابدی
2023-07-10T09:31:18.911594
سلام به رفقای عزیزم بنظرم این شعر درباره بهار عشق الهی ست... "گل عقل غارت میکند، نسرین اشارت میکند/کاینک پس پرده ست آن کو میکند صورتگری" از گل های عقل پران این عالم بگذر ، توکل کن به خدای آفریننده ، عاشق صورتگر باش نه صورت