گنجینه تاریخ ما

شعر پارسی یا شعر کلاسیک فارسی به شکل امروزی آن بیش از هزار سال قدمت دارد. شعر فارسی بر پایه عروض است و عمداً در قالب های مثنوی، قصیده و غزل س روده شده است. در گنج تاریخ ما به اشعار شاعران نامی ایران زمین به رایگان دسترسی خواهید داشت. همچنین به مرور زمان امکانات مناسبی به این مجموعه اضافه خواهد شد.

مولانا:در رنگ یار بنگر تا رنگ زندگانی بر روی تو نشیند ای ننگ زندگانی

❈۱❈
در رنگ یار بنگر تا رنگ زندگانی بر روی تو نشیند ای ننگ زندگانی
هر ذره‌ای دوان است تا زندگی بیابد تو ذره‌ای نداری آهنگ زندگانی
❈۲❈
گر ز آنک زندگانی بودی مثال سنگی خوش چشمه‌ها دویدی از سنگ زندگانی
در آینه بدیدم نقش خیال فانی گفتم چیی تو گفتا من زنگ زندگانی
❈۳❈
اندر حیات باقی یابی تو زندگان را وین باقیان کیانند دلتنگ زندگانی
آن‌ها که اهل صلحند بردند زندگی را وین ناکسان بمانند در جنگ زندگانی

فایل صوتی دیوان شمس غزل شمارهٔ ۲۹۶۱

صوتی یافت نشد!

تصاویر

کامنت ها

رسته
2014-07-14T00:35:29
گر ز آنک زندگانی بودی مثال سنگی // خوش چشمه‌ها دویدی از سنگ زندگانیآنک = آنکه در رسم‌الخط قدیم آن‌جور می‌نوشتند ولی امروز «آنکه» می نویسند. آنکه ضمیر مبهم است، اشاره به حالت و یا چیز معین و مشخصی ندارد. هم چنین فعل جمله ( بودی)‌ در و جه تردیدی صرف شده است که در گذشته هم در شعر و هم در نثر و هم در محاوره به کار می‌رفته است ولی امروزه از بین رفته است و فقط در بعضی لهجه‌های محلی باقی‌مانده است. هر دو جمله، جملهٔ پایه در مصرع نخست و جملهٔ پیرو در مصرع دوم، در وجه تردیدی هستند و یک حالت فرضی و خیالی را بیان می‌کنند. در گذشته اگر کسی حالت فرضی و خیالی و یا رؤیا را در وجه خبری بیان می‌کرد ناهنجاری دستوری به شمار می‌رفت و به خاطر نارسایی گفتار ، از بیان مقصود و معنای خود باز می‌ماند.
سعید
2014-07-12T16:08:41
سلام - با تشکر از تاریخ ما - میخواستم بدانم در اینجا " آنک " در بیت سوم با چه معنی ای لطیف تر خواهد بود : 1 - به معنی آنکه یا 2- به معنی آنک اشاره به دور در مقابل اینک اشاره به نزدیک . با سپاس