گنجینه تاریخ ما

شعر پارسی یا شعر کلاسیک فارسی به شکل امروزی آن بیش از هزار سال قدمت دارد. شعر فارسی بر پایه عروض است و عمداً در قالب های مثنوی، قصیده و غزل س روده شده است. در گنج تاریخ ما به اشعار شاعران نامی ایران زمین به رایگان دسترسی خواهید داشت. همچنین به مرور زمان امکانات مناسبی به این مجموعه اضافه خواهد شد.

مولانا:بر چرخ سحرگاه یکی ماه عیان شد از چرخ فرود آمد و در ما نگران شد

❈۱❈
بر چرخ سحرگاه یکی ماه عیان شد از چرخ فرود آمد و در ما نگران شد
چون باز که برباید مرغی به گه صید بربود مرا آن مه و بر چرخ دوان شد
❈۲❈
در خود چو نظر کردم خود را بندیدم زیرا که در آن مه تنم از لطف چو جان شد
در جان چو سفر کردم جز ماه ندیدم تا سر تجلی ازل جمله بیان شد
❈۳❈
نه چرخ فلک جمله در آن ماه فروشد کشتی وجودم همه در بحر نهان شد
آن بحر بزد موج و خرد باز برآمد و آوازه درافکند چنین گشت و چنان شد
❈۴❈
آن بحر کفی کرد و به هر پاره از آن کف نقشی ز فلان آمد و جسمی ز فلان شد
هر پاره کف جسم کز آن بحر نشان یافت در حال گدازید و در آن بحر روان شد
❈۵❈
بی دولت مخدومی شمس الحق تبریز نی ماه توان دیدن و نی بحر توان شد

فایل صوتی دیوان شمس غزل شمارهٔ ۶۴۹

تصاویر

کامنت ها

مهدی
2015-10-31T01:35:37
باسلام میخواستم نظر خودم را در باره سوال صبا خانم از بیت عنوان شده بگم. با توجه به اینکه هر چیزی در این عالم جزئی از دریای حقیقت است و این حقیقت در این شعر به بحر تشبیه شده است هر چیزی یک روز مانند موجی در این دریا بوجود می آید ( مانند هرکدام از ما انسانها و یا هر موجود دیگری) و روزی دیگر همانند کف موج و یا برفی که آب میشود دوباره در دریای هستی محو میشود و گداخته شدن هم معنی همین ذوب شدن و برگشت به اصل را میدهد.البته به نظر من این بحر میتواند وجود هر کدام از ما انسانها نیز باشد وهمه تغییر و تحولات درونی ما نیز میتوانند همان کفها باشند،حتی این جسم ما هم همینطور یک روز در این دریا محو میشود .
رسته
2014-05-10T21:55:40
هر پاره کف جسم کز آن بحر نشان یافت // در حال گدازید و در آن بحر روان شداین صور صحیح بیت است در چاپ اصلی ( طبع انتقادی فروزانف- جلد دوم صفحهٔ 65). از روی نسخه بدل (چت که یکی از نسخه‌های مورد مقابلهٔ فروزانفر بوده است ) صورت دیگری ازحاشیه به دست می‌آید به این صورت: هر پاره کف جسم کز آن بحر گهر یافت // در حال گدازید و در آن بحر روان شداین دو صورت از بیت است مطابق نسخهٔ فروازنفر.ولی چاپ امیرکبیر را که از روی نسخهٔ فروزانفر گرفته شده است، تا آن جا که من دیده‌ام (‌چاپ چهاردهم!) همان است که مورد استفدهٔ تاریخ ما است( که از روی ری‌را وآن هم از روی درج است) که غلط فاحش چاپی دارد!.
صبا
2014-05-10T11:33:21
هر پاره کف جسم کز آن بحر نشان یافتدر حال گذارید و در آن بحر روان شدممنون میشم اگه کسی بتونه مفهوم این بیت رو توضیح بده.
نگار
2019-04-13T09:23:30
بیان زیبایی از گم شدن در حق.
سودابه صالحی
2017-10-20T03:30:13
بیت یکی مانده به آخر را لطفاً اصلاح کنید و به جای (گذارید) (گدازید) بنویسید:هر پاره کف جسم کز آن بحر نشان یافتدر حال گدازید و در آن بحر روان شد.شعر با صدای پیرایه یغمایی:پیوند به وبگاه بیرونی
یکی (ودیگر هیچ)
2018-12-11T15:21:14
هر پاره کف جسم کز آن بحر نشان یافتدر حال گذارید و در آن بحر روان شدتجسم کل یعنی کلیت این جهان حبابی بر روی دریای بیکرانگی استپاره کف جسم یعنی موجودات داخل این جهان مجازیکه موجودیت خود را از آن بحر بیکرانگی گرفته انددرحال گذارید یعنی در دنیایی که در آن حباب در جریان بود زندگی خود را طی نمود و دوباره در دریای بیکرانگی غوطه ور گشت.بی دولت مخدومی شمس الحق تبریزنی ماه توان دیدن و نی بحر توان شدشمس الحق تبریز صورت نور ذات خداوندی بود که بی واسطه نمایان گشته بود و تا در حلقه بندگی او نباشی و عنایت او شامل حال تو نگردد نه قادر به دیدن صورت بی صورت او خواهی بود و نه به هستی واقعی خواهی رسید.