گنجینه تاریخ ما

شعر پارسی یا شعر کلاسیک فارسی به شکل امروزی آن بیش از هزار سال قدمت دارد. شعر فارسی بر پایه عروض است و عمداً در قالب های مثنوی، قصیده و غزل س روده شده است. در گنج تاریخ ما به اشعار شاعران نامی ایران زمین به رایگان دسترسی خواهید داشت. همچنین به مرور زمان امکانات مناسبی به این مجموعه اضافه خواهد شد.

صائب تبریزی:از حسن خلق رتبه همت زیاده نیست دست و دل گشاده چو روی گشاده نیست

❈۱❈
از حسن خلق رتبه همت زیاده نیست دست و دل گشاده چو روی گشاده نیست
فیض فتادگان بود از ایستاده بیش سنگ نشان به راهنمایی چو جاده نیست
❈۲❈
چون وا نمی کنی گرهی، خود گره مشو ابرو گشاده باش چو دستت گشاده نیست
چون طفل نوسوار به میدان اختیار دارم عنان به دست و به دستم اراده نیست
❈۳❈
هر چند کوه قاف بود لقمه ای بزرگ عنقا اگر شوی ز دهانت زیاد نیست
چرخ است زیر ران ز دنیا گذشتگان عیسی اگر پیاده شد از خر، پیاده نیست
❈۴❈
صائب در آن سری که بود همت بلند گر می شود به خاک برابر، فتاده نیست

فایل صوتی دیوان اشعار غزل شمارهٔ ۲۰۶۸

صوتی یافت نشد!

تصاویر

تصویری یافت نشد!

کامنت ها

عبدالعزیز
2015-07-09T06:49:27
در ادبیات ما عیسی و خر عیسی تبدیل به نماد روح انسان و جسمش شده است بعبارت دیگر روح عیسی گونه سوار بر خر جسم می باشد اما در این بیت میفرماید که بعد از مرگ یعنی پیاده شدن عیسای روح از خر جسم باز هم جای نگرانی نیست چون این بار مرکب تیزرو تری به روح داده میشود که میتواند سیر آسمان کند بقول مولانا هین تویی که بی بدن داری بدنپس چه میترسی ز جان بیرون شدن
رهگذر
2015-01-13T10:45:24
سلاممصرع «عیسی اگر پیاده شد از خر، پیاده نیست» اشاره به داستان خاصی دارد؟ ممکنه اگه کسی در این مورد اطلاع داره یه حاشیه برای این شعر بنویسه.
حمید
2016-12-19T14:12:47
دربیت پنجم مصراع دوم به جای واژه (زیاد ) باید واژه (زیاده ) به کاربرده شود تاقافیه شعردرست شود .
سید احمد مجاب
2017-08-11T03:09:44
(چون وا نمی کنی گرهی، خود گره مشو) این مصرع یک کلمه کم دارد
محمد امین
2018-11-21T08:30:10
در خصوص بیت آخر؛صائب در آن سری که بود همت بلندگر می شود به خاک برابر، فتاده نیستبه نظرم آمد که اشاره به صحنه روز عاشورا و افتادن امام حسین (ع) از صدر زین بر زمین بود که تشبیه به افتادن عرش بر زمین شده است و کنایه های حضرت زینب در کاخ یزید شهر شام، که فرمودند ما رایت الا جمیلا و پیروز و سربلند میدان نبرد کرب و بلا را خاندان و سلاله ی پاک رسول الله دانستند.
جواد سرجوقیان
2022-09-04T14:38:52.9457086
این غزل در مورد خوش اخلاقی صحبت می کند.در مصرع اول می گوید: گشاده رویی بهتر از گشاده دستی است.در مصرع دوم می گوید: چه بسا کسانی که از دنیا رفتند از کسانی که نرفتند، بیشتر فیض و کرامت دارند. ممکن است سنگ نشان گم شود ولی جاده هیچ وقت گم نمی شود. اگر جاده رو بشناسی.در مصرع سوم می گوید: ابروهایت را باز کن و خود گره مباشدر مصرع چهارم و پنجم می گوید: اگر چه ما در میدان اختیار طفل نوسوار هستیم و در این دنیا به ما اختیار دادند ولی هنوز اراده عشق نداریم. اگر اراده و عشق داشته باشی کوه عنقا هم برایت کم است. در مصرع ششم می گوید: روح انسان بعد از مرگ آزاد می شود و فکر نکن که پیاده شدند و از ما بیشتر آزادند و می فهمند.در مصرع هفتم می گوید: اگر همت تو بلند باشد، اگر حتی از دنیا بروی، فتاده نیستی.
Hossein Poorgholi
2022-12-21T20:08:11.0032241
چون وا نمی کنی گرهی، خود گره مشو ابرو گشاده باش چو دستت گشاده نیست