گنجینه تاریخ ما

شعر پارسی یا شعر کلاسیک فارسی به شکل امروزی آن بیش از هزار سال قدمت دارد. شعر فارسی بر پایه عروض است و عمداً در قالب های مثنوی، قصیده و غزل س روده شده است. در گنج تاریخ ما به اشعار شاعران نامی ایران زمین به رایگان دسترسی خواهید داشت. همچنین به مرور زمان امکانات مناسبی به این مجموعه اضافه خواهد شد.

صائب تبریزی:خواری از اغیار بهر یار می باید کشید ناز خورشید از در و دیوار می باید کشید

❈۱❈
خواری از اغیار بهر یار می باید کشید ناز خورشید از در و دیوار می باید کشید
از زمین شور، آب تلخ می آید برون بی دماغان را زخود آزار می باید کشید
❈۲❈
نیست بوی آشنا را تاب غربت بیش ازین از نسیم صبح بوی یار می باید کشید
یا چو مردان گام می باید زدن در راه عشق یا ز پای رهنوردان خار می باید کشید
❈۳❈
روزگاری شد که خون بلبلان افسرده است ناله گرمی درین گلزار می باید کشید
به زهمواری سلاحی نیست در الزام خصم با نمد دندان ز کام مار می باید کشید
❈۴❈
روی تلخ بحر را گوهر تلافی می کند تلخی از معشوق شیرین کار می باید کشید
جان ز سنگ و دل ز آهن کن که با نازکدلی زحمت خار از گل بی خار می باید کشید
❈۵❈
هر نگاهی محرم رنگ لطیف عشق نیست پرده ای از اشک بر رخسار می باید کشید
بوی گل را می کند افزون هجوم برگ گل پرده کمتر بر رخ اسرار می باید کشید
❈۶❈
تا درین باغی، به شکر این که داری برگ و بار برگ می باید فشاند و بار می باید کشید
هر که را صائب متاع یوسفی دربار هست از هجوم مشتری آزار می باید کشید

فایل صوتی دیوان اشعار غزل شمارهٔ ۲۷۵۷

تصاویر

تصویری یافت نشد!

کامنت ها

راضیه
2020-04-11T20:42:48
در خصوص بیت : «به ز همواری سلاحی نیست در الزام خصم با نمد دندان ز کام مار می باید کشید » ؛ صائب در جای دیگری می فرماید : «شد کند از ملایمت من زبان خصم دندان مار را به نمد می تواند کشید »خصم را به مار و کلام آمیخته با تلخی و تعریض و کنایه او را هم به دندان مار که آمیخته با زهر است تشبیه کرده . صائب به این ضرب المثل معتقد است که با زبان خوش می تواند مار را از سوراخ خودش بیرون بکشد و با کلام متین و نرم می تواند تلخی و خصومت را از گفتار رقیب بزداید . این زدودن حالت خصمانه از کلام رقیب به دندان کشیدن مار تشبیه شده است . به هر حال صائب علاج دشمنی رقیب را نرمی و متانت می داند . کلیم کاشانی در همین راستا می فرماید : ملایمت کن اگر طاقت جدل تنگ است کلیم چربی کاغذ علاج باران است و این نرمی و لطافت رفتار و برخورد ، به نحوی راه نجات از دشمنی است .
راضیه
2020-04-08T12:58:33
در خصوص بیت «روی تلخ بحر را گوهر تلافی می کند ... » توجه خوانندگان را به بیتی از حافظ جلب می کنم . حافظ می فرماید : عتاب یار پری چهره عاشقانه بکش که یک کرشمه تلافی صد جفا بکند به هر حال هر کس شیرینی وصال معشوق را بخواهد باید تحمل اینگونه تلخی ها را هم داشته باشد که البته در برابر آن شیرینی ، هیچ است . در زلف چون کمندش ای دل مپیچ کانجا سرها بریده بینی بی جرم و بی جنایت
راضیه
2017-08-29T23:27:00
‌در خصوص بیت هفتم ( روی تلخ بحر را ... ) توجه خوانندگان محترم را به بیتی از حافظ جلب می کنم : عتاب یار پری چهره عاشقانه بکش که یک کرشمه تلافی صد جفا بکند
راضیه
2017-08-29T23:36:54
در خصوص بیت چهارم (یا چو مردان گام می باید ... ) باید به بیت زیر توجه شود : وصال دوست جستن از برای دوست آسان نیست که راه کعبه از خار مغیلان می شود پیدا به هر حال مطابق نظر صائب یا باید راه سخت عشق را رفت و خار بیابان را تحمل کردکه نتیجه این سختی رسیدن به وصال است یا از این راه منصرف شد و اجازه داد دیگران (رقیب )این راه سخت را بروند و پس از تحمل سختی به وصال برسند که نتیجه چنین انتخابی جز حسرت نخواهد بود.