فشار خون یکی از علائم اصلی حیات است، هنگامی که سرخرگهای بزرگ، قابلیت ارتجاع و استحکام طبیعی خود را از دست بدهند و عروق کوچک نیز باریکتر شوند، فشار خون بالا میرود. فشار خون بالا گاهی کشنده بیسر و صدا نامیده میشود ، زیرا تا مراحل انتهایی اکثرا هیچ علامتی ندارد. فشارخون به طور طبیعی در اثر استرس و فعالیت بدنی بالا میرود، اما فردی که دچار بیماری فشارخون بالا است، به هنگام استراحت نیز فشار خونش بالاتر از حد طبیعی است. عوامل مختلفی میتوانند باعث فشار خون بالا شوند. اگر فشار خون خیلی بالا برود یا برای مدت طولانی بالا بماند ، ممکن است باعث بروز مشکلاتی برای سلامتی شود. کسانی که فشار خون بالای کنترل نشده دارند بیشتر در معرض خطر سکته مغزی، بیماریهای قلبی ، حمله قلبی و نارسایی کلیه قرار دارند.
انواع فشار خون بالا
به گفته ی متخصصین این حوزه دو نوع فشار خون بالا وجود دارد:
پرفشاری خون اولیه
این حالتی است که دلیل مشخصی برای فشار خون بالا وجود نداشته باشد که شایعترین نوع فشار خون هم هست. به وجود آمدن این نوع پرفشاری خون معمولاً سالها به طول میانجامد و احتمالاً نتیجه سبک زندگی ، محیط و چگونگی تغییرات بدن فرد با افزایش سن است.
پرفشاری خون ثانویه
این حالتی است که یک بیماری یا دارو باعث فشار خون شده است. مواردی که میتوانند باعث پرفشاری خون ثانویه شوند عبارتند از:
- مشکلات کلیوی
- آپنه خواب
- مشکلات تیروئید یا غده فوق کلیوی
- برخی از داروها
- علائم فشار خون بالا
بیشتر افرادی که فشار خون بالا دارند علامتی ندارند. به همین دلیل است که گاهی اوقات به پرفشاری خون “قاتل خاموش” نیز گفته میشود و اهمیت زیادی دارد که مرتبا فشار خون خود را کنترل کنید.
برخی از افراد مبتلا به فشار خون بالا دچار سردرد ، خون دماغ یا تنگی نفس میشوند. با این حال ، این علائم ممکن است به علائم بسیاری مشکلات دیگر (اعم از جدی یا غیر جدی) شبیه باشند . علائم معمولاً هنگامی رخ میدهند که فشار خون طی یک دوره زمانی به میزان خطرناکی بالا برود. هرچه فشار خون بیشتر باشد ، زود به زودتر باید آن را بررسی کرد. از بعد از 18 سالگی ، حداقل هر دو سال یک بار باید فشار خون خود را چک کنید. اگر سابقه فشار خون بالا دارید زود به زودتر باید این کار را انجام دهید.
چه چیزهایی منجر به فشار خون بالا میشوند؟
نوع تغذیه، داروها، سبک زندگی، سن و ژنتیک عواملی هستند که میتوانند باعث فشار خون بالا شوند. پزشک میتواند به بیماران کمک کند تا بفهمند چه عواملی باعث ایجاد پرفشاری خون در آنها شده است. عوامل متداولی که میتوانند منجر به فشار خون بالا شوند عبارتند از:
- رژیم غذایی سرشار از نمک ، چربی و / یا کلسترول
- مشکلات مزمنی مانند مشکلات کلیوی و هورمونی ، دیابت و کلسترول بالا
- سابقه خانوادگی ، خصوصاً اگر والدین یا سایر اقوام نزدیک فرد فشار خون بالا داشته باشند
- عدم فعالیت بدنی
- بالا بودن سن (هرچه سن فرد بیشتر باشد ، احتمال ابتلا به فشار خون بالا بیشتر است)
- اضافه وزن یا چاقی
- برخی از داروهای ضد بارداری و داروهای دیگر
- اضطراب
درمان فشار خون بالا
بهترین راه برای کاهش فشار خون و کاهش خطر بیماریهای قلبی ، با تغییراتی که میتوانید در سبک زندگی خود ایجاد کنید شروع میشود. علاوه بر این موارد، پزشک ممکن است برای کاهش فشار خون دارو تجویز کند. این داروها را داروهای ضد فشار خون مینامند.
هدف از درمان، پایین آوردن فشار خون به سطح طبیعی است. بهترین متخصص قلب در کرج دارویی برای بیمار تجویز خواهد کرد که مصرف آن آسان باشد و در صورت وجود ، عوارض جانبی کمی داشته باشد. این روش درمانی بسیار موفقیت آمیز است. اگر فشار خون فقط با دارو قابل کنترل باشد ، بیمار باید تا آخر عمر دارو مصرف کند. در بسیاری موارد ممکن است لازم باشد بیمار برای کنترل فشار خون خود بیش از یک نوع دارو مصرف کند. بیماران نباید بدون مشورت با پزشک ، مصرف دارویشان را قطع کنند چرا که قطع خودسرنه دارو ممکن است خطر سکته یا حمله قلبی را افزایش دهد.
همه چیز در مورد قرص پروپرانولول
پروپرانولول جزء گروهی از داروها به نام مسدود كنندههای بتا است. از این دارو برای درمان مشکلات قلبی استفاده میشود. در صورتی که مشکل قلبی دارید ، میتوانید قرص پروپرانولول را برای موارد زیر مصرف کنید:
- درمان فشار خون بالا
- درمان بیماریهایی که باعث ضربان قلب نامنظم میشوند مانند فیبریلاسیون دهلیزی
- جلوگیری از بیماریهای قلبی و سکتههای قلبی و مغزی در آینده
- جلوگیری از درد قفسه سینه ناشی از آنژین
آیا میتوان از فشار خون بالا پیشگیری یا اجتناب کرد؟
اگر فشار خون بالا به دلیل عوامل سبک زندگی ایجاد شده باشد ، برای کاهش آن میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
- وزنتان را کاهش دهید
- سیگار کشیدن را ترک کنید
- تغذیه درست و اصولی داشته باشید
- ورزش کنید
- مصرف نمک خود را کاهش دهید
- روشهای آرام سازی ( ریلکسیشن) را بیاموزید
اگر فشار خون بالا ناشی از بیماری یا داروهای باشد که مصرف میکنید ، با پزشک خود در این خصوص صحبت کنید. ممکن است پزشک بتواند داروی دیگری برایتان تجویز کند. علاوه بر این ، درمان بیماریهای زمینهای (مانند کنترل دیابت) میتواند به کاهش مشکل پرفشاری خون کمک کند.