در بیشتر افراد بیماری کرونا خفیف است، ولی برخی بر اثر آن میمیرند. این ویروس چگونه به بدن حمله میکند؟ چرا بعضی از افراد میمیرند و چگونه بعضی دیگر درمان میشوند؟
۱. دوره نهفتگی یا کمون
این دوره زمانی است که ویروس در بدن مستقر میشود. ویروس ها برای فعالیت وارد سلول های بدن شده و آنها را از چنگتان درمیآورند.
کرونا ویروس به طور رسمی SARS CoV-2 (مختصر شده سندروم تنفسی کروناویروس دو) نامیده میشود. ویروس میتواند با تنفس (وقتی فردی در نزدیکی سرفه میکند) یا از طریق تماس با سطح آلوده و سپس مالیدن دست به صورت وارد بدن شود. این ویروس ابتدا سلولهایی که گلو، راههای هوایی و ریه ها را فرش کردهاند، آلوده کرده و آنها را تبدیل به کارخانه کروناویروس میکند. در نتیجه ویروس های جدید بسیار زیادی تولید میشوند تا سلول های بیشتری را آلوده کنند.
در این مرحله ابتدایی شما بیمار نبوده و بعضی از افراد شاید هرگز علائمی نشان ندهند. دوره کمون، زمان بین آلودگی و ظهور اولین علائم در افراد مختلف بسیار متفاوت است، ولی به طور متوسط ۵ روز است.
۲. بیماری خفیف
این چیزی است که بیشتر افراد تجربه خواهند کرد. کووئید ۱۹ عفونت ملایمی است که از هر ۱۰ نفر ۸ نفر را درگیر میکند و علائم اصلی آن سرفه و تب است. بدن درد، سوزش گلو و سردرد هم محتمل هستند ولی حتمی نیستند.
تب نتیجه پاسخ سیستم ایمنی شما به آلودگی و عفونت است. سیستم ایمنی ویروس را به عنوان دشمن مهاجم تشخیص داده و بدن را با آزاد سازی مواد شیمیایی به نام سایتوکاین از وجود یک مشکل آگاه میکند. همین باعث تشدید عملکرد سیستم ایمنی و ایجاد بدن درد و تب میشود.
سرفه در ابتدا خشک است (محتویاتی همراه آن نیست) و احتمالاً این امر به خاطر تحریک شدن سلولها ناشی از آلوده شدن به ویروس است. برخی از افراد شروع به سرفه همراه با خلط میکنند، مخاط ضخیم حاوی سلولهای مرده ریه که توسط ویروس کشته شدهاند.
این علائم با استراحت، مایعات فراوان و پاراستامول درمان میشوند و نیاز به مراقبت های تخصصی بیمارستانی ندارند. این مرحله حدود یک هفته طول میکشد و اکثر افراد بدلیل مقابله سیستم ایمنی بدن با ویروس بهبود می یابند . با این حال برخی از آنها درگیر نوع بدتری از کووئید ۱۹ میشوند.
در حال حاضر این بهترین چیزی است که در مورد این مرحله میفهمیم. با این وجود مطالعاتی وجود دارد که نشان میدهد این بیماری میتواند علائمیکه بیشتر شبیه سرماخوردگی است را نشان دهد، مانند آبریزشبینی.
۳. بیماری شدید
اگر بیماری پیشرفت کند به خاطر واکنش بیش از حد سیستم ایمنی خواهد بود. سیگنال های شیمیایی (سایتوکاین ها) باعث ایجاد التهاب میشوند که باید با دقت تنظیم و تعدیل شود. التهاب بیش از اندازه میتواند باعث آسیب در بدن شود.
دکتر ناتالی مکدرموت از کینگز کالج لندن گفت :این ویروس باعث عدم تعادل در پاسخ سیستم ایمنی میشود. التهاب بیش از حدی وجود دارد که چگونگی ایجاد این تاثیر را نمیدانیم. به التهاب ریه ها پنومونیا گفته میشود.