راه کارهای افزایش اعتماد به نفس چیست؟
اگر خواهان اضافه کردن یا حذف اطلاعات خود در مطالب هستید، به آیدی @Tarikhemaadmin در تلگرام پیام بدید.
لطفا جهت پرسیدن آدرس و سوالات نامربوط پیام ندید. ما فقط آدرس و شماره تماسها را قرار میدیم که در پایین قرار گرفته.
1. شناخت استعدادها و توانایىها ى خود
2. باور کردن این توانایىها
در مرحله اول باید فرد به خودشناسى پردازد و ابعاد وجود خویش را به خوبى ارزیابى کند. خداوند به هر کس استعدادى خاص داده است. سید بن طاووس بر این عقیده بود که هر انسان در زمینهاى نابغه است. هر فرد باید استعداد ویژه خود را بشناسد و آن را به کار بندد. پس از شناخت توانایىها، طبعاً فرد آنها را باور مىکند. مرحله بعدى براى کسب اعتماد به نفس، استفاده از این توانایىها در حل مشکلات و پیشبرد امور است. در این جا قوت نفس لازم است. روان شناسان این امر را بُعد انگیزشى فرد مىنامند. امور زیر در تقویت انگیزه فرد مؤثر است:
الف) ورزشهاى پر تحرک
تحقیقات روانشناسى نشان مىدهد افراد پر تحرک که به طور پیوسته ورزشهاى بدنى مىکنند، در برخورد با مشکلات موفقترند.
ب) به عهده گرفتن کارهاى سنگین و تلاش در جهت انجام آن سبب قوت نفس مىگردد.
ج) به دست آوردن تکیه گاهى که قدرتى مافوق همه نیروهاى مادى داشته باشد. چنین پناهگاهى خداوند متعال است که قدرت مطلق حاکم بر هستى است. توکل بر خداوند قدرتى به انسان مىدهد که در مقابل قوىترین افرد مىایستد و در سختترین شرایط، به حل مشکلات مىپردازد.
همان طور که آگاهى از خویشتن مىتواند انسان را از هرگونه خیالبافى و افکار منفى درباره خود رهایى دهد و سمت کمال واقعى و اصلاح کاستىها رهنمون گردد، عدم اعتماد به نفس مىتواند مانع شکوفایى قابلیتها و خلاقیّتها و ایفاى مسئولیتها شود.
اعتماد به نفس انسان را مستقل و دور از هرگونه وابستگى بار مىآورد و براى انجام دادن مسؤولیتهاى فردى و اجتماعى، با توجّه به تواناهاى، خویش به میدان عمل مىکشاند. اعتماد به نفس سبب مىشود فرد مسؤولیتهاى خویش را با اطمینان کامل انجام دهد و با افزایش قابلیتها و توانایى هایش از هرگونه توقف و سکون بپرهیزد. در واقع اعتماد به نفس به معناى باور کردن قابلیت انسانى خویش، روبهرو شدن فعال با رویدادهاى زندگى و انجام دادن درست وظایف است. بنابراین، اعتماد به نفس از درون فرد سرچشمه مىگیرد نه از بیرون. افرادى که از اعتماد به نفس کافى برخوردارند، استقلال عمل دارند و مسؤولیت پذیر و پیشرفت گرایند؛ ناکامىهاى زندگى را مىپذیرند؛ بر ایجاد رابطه با دیگران توانایند و از هرگونه گوشهگیرى دورى مىجویند.
1. احساس خود کم بینى
در اکثر اعمال و نگرشهاشان احساس عدم اطمینان و درماندگى مىکنند؛ خود را در مواجهه با مشکلات ناتوان مىبینند و جملاتى چون نمىتوانم این کار را انجام دهم، هرگز قادر به یادگیرى در سطوح عالى نیستم، توان نیل به مراتب عالى ندارم، همیشه ذهن این افراد را به خود مشغول مىکند.
2. بروز احساسات و عواطف منفى
رفتارشان حاکى از نوعى خشونت، بىقیدى و بدخلقى است. به سبب عدم پذیرش محورى به نام «خود» همواره در انعکاس علایق خویش با تردید و تغییر رو به رویند و توان ابراز رفتار عاطفى مناسب ندارند.
3. گریز از موقعیتهاى نگرانزا
در برابر فشارهاى روانى، به ویژه ترس و خستگى و آنچه موجب آشفتگىاش شود، بسیار کم تحمّلاند؛ حتّى موردى مانند امتحان ممکن است برایشان بحرانهایى اضطراب زا فراهم آورد و به عدم موفقیتشان انجامد.
4. نومیدى
یأس از دستیابى به اهداف، رایجترین ویژگى این افراد است.
5. کمرویى
یکى از شایعترین صفات این افراد کمرویى است و معمولاً در برقرارى ارتباطات اجتماعى در صحنههاى مختلف با مشکل جدى روبهرو هستند.
اکنون در پرتو شناخت مختصرى که درباره اعتماد به نفس و ویژگىهاى افراد معتمد به نفس به دست آمد، اشاره به بعضى از راهکارهاى عملى جهت تقویت این پدیده سودمند مىنماید. امید است رعایت این موارد به کاهش مشکلتان بینجامد؛ زیرا همان طور که خودتان نیز نگاشتهاید، مشکل شما در عدم اعتماد به نفس یا ضعف آن ریشه دارد. بى تردید با تقویت اعتماد به نفس و به دست آوردن درکى درست از خود و توانایىهاتان بر مشکلات چیره مىشوید و به تدریج احساس عدم کفایت تان به احساس سربلندى تبدیل مىشود.
1. استعدادهای خود را هر چه بیشتر بشناسید.
شناخت استعدادها و قابلیتهاى خویش مىتواند در کسب اعتماد به نفس مفید واقع شود و انسان را از دام نومیدى رها سازد. بدین منظور، استعدادها و توانمندىهاى مختلف علمى، ورزشى، هنرى، کلامى و… خویش را یادداشت کنید و هر روز آن را براى خود بخوانید.
باید بر توانایىهاى خویش تکیه کنید و ضمن مرور موفقیتهاى گذشته، آنها را در کانون تمرکز و توجّه خود قرار دهید.
3. گذشته ناموفق و شکستها را فراموش کنید.
اگر تصورى نامطلوب از گذشته دارید، به دست فراموشى سپارید. تصور نامطلوب اجازه نمىدهد به تغییرات خویش پى برید و حقیقت کنونىتان را دریابید.
4. خود را مثبت ارزیابى کنید.
درباره خویش مهربان باشید و شخصیت تان را با دید مثبت ارزیابى کنید. در شایستگى خویش تردید نکنید و خود را با صفات خوب تفسیر کرده، در انجام کارها توانا بدانید.
5. ریسک کنید.
روى تجربیات جدید، با دید یادگیرى بیشتر فعالیت کنید و از شکست نهراسید. چنانچه این گونه عمل کنید، امکانات جدیدى براى شما فراهم مىآید و حس خویشتن پذیرىتان تقویت مىشود.
6. از خواهشهاتان بکاهید.
عزّت و سربلندى انسان در گرو عدم درخواستهاى مکرّر از دیگران است. تا مىتوانید به خود متکى باشید و به آنچه هستید و دارید، اکتفا کنید تا اعتماد به نفس بیشتر به دست آورید.
7. خود را با دیگران مقایسه نکنید.
هرگز خود یا موفقیتهاتان را با دیگران مقایسه نکنید. همواره به رقابت با خویش بپردازید؛ زیرا هر کس از شرایط و امکانات خاص خود برخوردار است.
8. ارتباط با خدا را حفظ و تقویت کنید.
مهمترین روش کسب اعتماد به نفس، ارتباط با خداوند ونیایش با او است. وقتى بتوانید حضور در محضر خالق هستى و کمال مطلق را احساس و به او تکیه و اعتماد کنید و بزرگىاش را دریابید و به او بپیوندید، به بزرگى شخصیت خویش واقف خواهید شد. بنابراین، در نمازها حضور قلب بیشتر پیدا کنید و خود را با ذات اقدس الهى مرتبط بدانید.
9. از هدف های کوچک و متوسط شروع کنید.
یکی از علل شکست های مکرر افراد که منجر به احساس خودکم بینی و از دست دادن اعتماد به نفس می شود، در نظر گرفتن هدف های بزرگ و دست نیافتنی است. چنانچه در مثال گفته اند: سنگ بزرگ نشانه نزدن است. برای این که به خودباوری و اعتماد به نفس برسیم، لازم است ابتدا از هدف کوچکتر شروع کنیم تا با دست یافتن به هدف و چشیدن طعم موفقیت، اعتماد به نفس و احساس خودارزشمندی در ما تقویت شود