گوش یک عضو مهمی از بدن است و محافظت ازآن کار مهمی است. بدن بسیار خوب میتواند از خودش دفاع کند و راهکار های زیادی دارد. گوش صدا را از محیط بیرون جمع و بوسیله مجازی خود صدا را به بخش حلزونی شکل خود که کارش تفسیر صدا است هدایت میکند. در این مجراری غده سباسه وجود دارد که جرم گوش یا سرومن ترشح میکند. ایم ماده ضمن جلوگیری از موارد مضر به گوش باعث چرب و تمیز شدن این مجراری میشود. در صورت تجمع این مواد در گوش آزار دهنده است و افزایش آن می تواند باعث بدتر شدن و آسیب رساندن به بافت های حساس گوش شود.
تجمع بیش از حد جرم گوش می تواند یک پلاتین ایجاد کرده و باعث انسداد آن شود. انسداد گوش ممکن است دردناک باشد و بر شنوایی تأثیر بگذارد.
انسداد موم گوش می تواند منجر به بروز علائم زیادی شود، از جمله:
- خارش
- گوش درد
- عفونت گوش
- احساس پری در گوش
- وزوز گوش که صدای زنگ زدن در گوش است.
- سرفه، به دلیل فشار ناشی از انسداد، باعث تحریک عصب در گوش می شود.
- سرگیجه یا احساس عدم تعادل که می تواند منجر به سرگیجه شدید و حالت تهوع شود.
هنگام تلاش برای پاک کردن جرم گوش، هرگز نیازی نیست چیزی را درون گوش خود قرار دهید. قرار دادن گوش پاک کن و سایر اشیاء در گوش می تواند موم گوش را بیشتر به داخل کانال فشار دهد و مشکل را بدتر کند.
چه عواملی خطر افزایش موم گوش را افزایش میدهد؟
افرادی که موم گوش زیادی دارند، بیشتر دچار انسداد و ضربه موم گوش می شوند. در این شرایط ممکن است موم به عمق مجرای گوش نفوذ پیدا کند. علاوه بر آن، شنا می تواند در بعضی از افراد باعث تولید جرم گوش شود. استفاده از وسایل نوک تیز برای از بین بردن موم گوش یا تسکین خارش می تواند تجمع را بدتر کند. این وسایل، عبازتند از:
- کلیدها
- گوش پاک کن
- گوشه های دستمال
استفاده از این وسایل می توانند موم را به عمق کانال گوش فشار دهند. آنها همچنین می توانند به بافت های حساس گوش صدمه برسانند و احتمالاً منجر به آسیب دائمی می شوند. افراد باید هرگونه نظافت یا برداشتن موم گوش را زیر نظر پزشک متخصص بهداشت انجام دهند.
چه افراد در معرض مبتلا به جرم گوش هستند؟
برخی افراد با شرایط زیر بیشتر از سایرین دچار مشکل جرم گوش می شوند؛ بنابراین، باید بیشتر به جمع آوری جرم گوش خود اهمیت بدهند تا دچار ابتلا به جرم گوش نشوند.
- افراد مبتلا به لوپوس یا سندرم شوگرن
- افرادی که مجاری گوش بسیار مویی دارند.
- افرادی که بیماری پوستی خاصی، مانند اگزما دارند.
- افراد مبتلا به عفونت های مکرر گوش که سابقه عفونت دارند.
- افرادی که مجاری گوش آنها باریک است یا کامل تشکیل نشده است.
- افرادی که دارای استئوماتا یا رشد استخوانی خوش خیم هستند که در قسمت خارجی کانال گوش قرار دارد.
- افراد سالمند، زیرا موم گوش با افزایش سن خشک و سخت می شود که خطر ابتلا به آن را افزایش می دهد.
- افرادی که مشکل یادگیری دارند اغلب با مشکلات جرم گوش روبرو هستند اما دلیل این امر مشخص نیست
برخی توصیه ها و راه های درمان ساده عبارتند از:
از گوش پاک کن فقط برای گوش خارجی استفاده کنید.
- ابتدا افراد باید از داروساز بخواهند که برخی از قطره های گوش را معرفی کنند. اگر انها جواب ندادند، باید به پزشک مراجعه کرد.
- گوش عضو حیاتی و بسیار حساس بدن است و هرگز نباید چیزی داخل آن قرار داد، زیرا انجام این کار می تواند مشکل را بدتر و اسیب دائمی ایجاد کند.
- از گوش پاک کن فقط برای تمیز کردن قسمت های خارجی گوش استفاده شود و هرگز قسمت های داخلی را تحریک یا سوراخ نکنید. اگر مشکل برطرف نشد، باید به پزشک مراجعه کنید.