افسردگی مانند امراض دیگر یک مشکل و اختلال است که باید حل شود. گاهی از اوقات ما فکر میکنیم اگر شب برایمان مشکلی پیش بیاید دچار افسردگی شدهایم درحالیکه اینها غم و اندوهی هستند که زودگذرند و افسردگی بیش از ۳۰ علائم دارد و در دودسته خفیف و شدید طبقهبندی میشود. اما از همه اینها گذشته چگونه فرد افسرده میتواند به درمانش بپردازد؟
پیروی از یک رژیم سالم یا مصرف برخی از ویتامینها و مکملهای آن به مبتلایان افسردگی، کمک شایانی میکند که در ادامه به این گیاهان دارویی و مکملهای دیگر برای رفع اختلالات افسردگی خواهیم پرداخت.
درمان افسردگی با مکملها
اسیدهای چرب امگا-3
تحقیقات بسیاری نشان داده است که مکملهای امگا 3 ممکن است به درمان اختلالات افسردگی کمک کنند و آنها را بهبود ببخشند. در طی برخی از بررسیها مشخصشده است که مکملهای امگا 3 علائم افسردگی را در زنان باردار و بهتازگی زایمان کرده، درمان میکند. این نتیجه از آزمایشات تصادفی در سال 2020 از اطلاعات 638 زن بهدستآمده است.
این بررسی نشان میدهد که مکملهایی که در غذاهای دریایی یافت میشود با نسبت بیشتر اسید ایکوزاپنتانوئیک (EPA) نسبت به اسید دوکوزاهگزانوئیک (DHA) اثربخشی بیشتری در رفع افسردگی دارند.
این پژوهشگران کشف کردند که مصرف روزانه مکملهایی حاوی 60 درصد یا بیشتر اسید ایکوزاپنتانوئیک در یک دوز یک گرمی، افسردگی را بهشدت کاهش میدهد. اما برخی از مطالعات بالعکس این آزمایش را نشان میدهند؛ در طی بررسی که روی نوجوانان و کودکان صورت گرفت مشخص شد که مکملهای امگا 3 نمیتواند اختلالات عمده افسردگی شدید را کاهش دهد. این مطالعه در سال 2019 انجامشده است؛ بااینحال باید مطالعات بیشتری انجام شود تا تأثیر واقعی مکملهای امگا 3 روی افسردگی به اثبات برسد.
ان-استیلسیستئین
ان-استیلسیستئین پیش ماده اسیدهای آمینه ال-سیستئین و گلوتاتیون به شمار میرود و مصرف آن برای بدن بسیار بیخطر است. گلوتاتیون از اصلیترین آنتی اکسیدان های بدن است که التهاب را از بین میبرد و از سلولها در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت میکند.
مصرف ان-استیل سیستئین باعث تقویت گلوتاتیون میشود که نشان میدهد که تقویت سطوح گلوتاتیون در بدن به کاهش افسردگی کمک میکند. مصرف این پیش ماده اسید آمینه ممکن است به افسردگی خفیف یا متوسط خاتمه بدهد؛ چون حاوی مقدار زیادی از سیتوکین های التهابی مانند: پروتئین واکنشی C، اینترلوکین-6 و فاکتور تومور آلفاست.
همچنین انتقال دهندههای عصبی که باعث اختلالات افسردگی هستند را تنظیم میکند و خلقوخو را بهبود میبخشد. مثل بیماریهای مانند شیزوفرنی که انتقالدهندههای عصبی مانند دوپامین و گلوتامات مسئول بروز آن هستند.
در سال 2016 تحقیقی صورت گرفت که به پنج مطالعه مختلف میپرداخت که نتیجه آن تأثیرات قابلتوجه ان-استیلسیستئین بر روی علائم اختلالات افسردگی بود. این تحقیق نشان داده است افرادی که دارونما مصرف کردند، عملکرد ضعیفتری نسبت به افرادی داشتند که ان-استیل سیستئین مصرف کرده بودند.
زعفران
برای درمان افسردگی با مکملها، زعفران یک گزینه عالی است. این ادویه خواص بیشماری دارد و حاوی کاروتنوئیدهای کروسین و کروستین است و درمانی طبیعی برای اختلالات افسردگی به شمار میرود. در طی بررسیهای مختلف تصور میشود که زعفران میتواند سروتونین را مهار کند و این انتقال دهنده را برای مدت بیشتری در مغز انسان نگه دارد و از باز جذب آن جلوگیری کند.
نتایج بررسی آزمایشهای تصادفی نشان داده است که استفاده از زعفران یا مکملهای آن علائم افسردگی را کاهش میدهد و اثراتی شبیه به داروهای ضدافسردگی بر جای میگذارد؛ البته برای اثبات قطعی در خصوص تأثیر زعفران بر اختلالات عصبی، به پژوهشهای بیشتری نیاز است.
ویتامین D
این ویتامین نقش مهمی را در بدن بر عهده دارد که یکی از دلایل افسردگی کمبود این ویتامین محسوب میشود. بررسیهای مختلف نشان داده است که سطح این ویتامین در بدن مبتلایان به افسردگی بهشدت پایین است. وظیفه ویتامین D کاهش التهاب و تنظیم خلقوخو و از همه مهمتر محافظت در برابر علائم ایجاد افسردگی میباشد.
در سال 2019 آزمایشی شامل چهار آزمایش تصادفی انجام شد که تأثیرات بالینی مکملهای ویتامین D را افراد مبتلابه اختلالات افسردگی را نشان میداد
مطالعه دیگری، شامل 60 مطالعه مختلف، در سال 2020 انجامشده است که به افراد مبتلابه افسردگی 300 هزار واحد ویتامین D دادهشده که بعد مشخصشده است که این ویتامین به شکل قابلتوجهی علائم افسردگی این افراد را از بین برده و به زندگی آنها کیفیت بخشیده است.
یک مطالعه دیگر نیز که شامل 61 مطالعه دیگر بوده، همین نتایج را به دست آورده است؛ اما برای اینکه بخواهیم تأثیر ویتامین D را برای یک درمان جهانی مطرح کمی به شواهد بیشتری نیاز داریم.
رودیولا
رودیولا گیاهی دارویی است که مکملهای آن نیز وجود دارند. از تأثیرات این مکملها میتوان به کاهش استرس و برخی از علائم افسردگی اشاره کرد. این گیاه میتواند ارتباط بین سلولهای عصبی را تقویت کند و فعالیت بیشازحد محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال مغز را کاهش دهد. این محور تنشهای روانی و استرس بدن را تنظیم میکند که ممکن است تأثیرات ضدافسردگی به همراه داشته باشد. برخی از مطالعات هم نشان داده است که مکمل رودیولا ممکن است برای مبتلایان به افسردگی مفید واقع شود.
ویتامینهای B
ویتامینهای B نقش مهمی در بهبود عملکرد عصبی و خلقوخو بر عهدهدارند. ویتامینهای B، ازجمله فولات، B12، و B6 از این دسته هستند که انتقالدهندههای عصبی مانند: سروتونین، اسید گاما-آمینوبوتیریک و دوپامین تولید و تنظیم میکنند.
پژوهشها نشان داده است که کمبود ویتامین B12 و فولات ممکن است خطر ابتلا به اختلالات افسردگی را افزایش دهد و مصرف این مکملها میتواند علائم افسردگی را کاهش بدهد.
یک بررسی در سال 2020 نشان داده است که مصرف زودهنگام مکمل ویتامین B12 ممکن است افسردگی را به تأخیر بیندازد و اثربخشی داروهای ضدافسردگی را تقویت کند.
روی
روی یک ماده معدنی ضروری برای سلامت مغز و تنظیم مسیرهای انتقالدهندههای عصبی به شمار میرود. همچنین، روی خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهاب دارد. آنالیز 17 مطالعه، گواه کمبود روی در افرادی که افسردگی داشتند است. این آنالیز نشان داده است که کمبود روی بیشتر با علائم افسردگی ارتباط دارد. برای به دست آوردن این نتیجه در طی این آزمایش به افراد مبتلابه افسردگی 0.12 میکروگرم در میلیلیتر کمتر از افراد دیگر مکملهای روی دادهشده است.
در طی آزمایش دیگری مبتلایان به افسردگی در صورت مصرف روی، علائم اختلالات افسردگیشان بهشدت کاهش یافت.
اس-آدنوزیل متیونین
این ترکیب حاوی گوگرد است که نقش مهمی در عملکرد مغز بر عهده دارد. یک مطالعه در سال 2020 نشان داده است که این ترکیب اثرات ضدافسردگی به دنبال دارد و علائم افراد مبتلابه افسردگی را از بین میبرد و اختلالات مربوط به افسردگی را درمان میکند.
مخمر سنت جان
یک گیاه دارویی است که علائم افسردگی را از بین میبرد. یک بررسی شامل 35 مطالعه، در سال 2016 نشان داده است که مصرف این مخمر به درمان افسردگی کمک میکند. باوجوداین، این مکمل برای درمان اختلالات شدید افسردگی چندان مؤثر نیست.
یک نکته که باید در خصوص مصرف این مکمل در نظر داشته باشید این است که این داروی گیاهی ممکن است با برخی از داروهای ضدافسردگی تداخل داشته باشد و عوارض جانبی جدیای در پی داشته باشد.
منیزیم
کسانی که مبتلابه اختلالات افسردگی هستند با کمبود منیزیم مواجه هستند. برخی از بررسیهای نشان داده است که منیزیم به کاهش افسردگی کمک میکند. در طی مطالعهای بر مبنای دادههای 126 فرد مبتلابه افسردگی مشخصشده است که مصرف 248 میلیگرم منیزیم در روز به مدت شش هفته، در مقایسه با دارونماها علائم افسردگی را از بین میبرد.
کراتین
کراتین یک اسید ارگانیک است که انرژی مغز را محفوظ نگه میداد. به اعتقاد برخی از پژوهشگران ممکن است که کراتین در سطح انرژی مغز تغییراتی ایجاد کند که باعث بروز علائم اختلالات افسردگی شود.
برخی مطالعات دیگر بالعکس این فرضیه را بیان کردهاند که مصرف مکمل کراتین ممکن است علائم افسردگی را تا حدودی کاهش دهد.