آثار افضل الدین کاشانی چیست؟
اگر خواهان اضافه کردن یا حذف اطلاعات خود در مطالب هستید، به آیدی @Tarikhemaadmin در تلگرام پیام بدید.
لطفا جهت پرسیدن آدرس و سوالات نامربوط پیام ندید. ما فقط آدرس و شماره تماسها را قرار میدیم که در پایین قرار گرفته.
بیشتر آثار بابا افضل که در ذیل فهرست میشود،
به جز مواردی که قید میشود، همه به زبان فارسی است:
رباعیها و دیگر اشعار
۱۹۵ رباعی از وی در مصنفات او (صفحات ۶۷۴–۶۷۶، ۷۳۷–۷۷۲) آمدهاست. سعید نفیسی ۴۸۳ رباعی را با عنوان رباعیات بابا افضل کاشانی گرد آورده، و در تهران به چاپ رساندهاست. کتابی نیز با عنوان دیوان حکیم افضلالدین محمد مرقی کاشانی به کوشش مصطفی فیضی و دیگران در کاشان به چاپ رسیده که مشتمل بر بیش از ۶۸۶ رباعی و ۱۲ غزل و قصیده است. اما دربارهٔ انتساب رباعیها که برخی از آنها به دیگران نیز منسوب است، بررسی نقادانهای صورت نگرفتهاست.
عرض نامه
اثری مهم که بیش از آثار دیگر بابا افضل، آرای خاص او را دربردارد. این اثر در ۴ بخش (عرض) تدوین شدهاست: عرض اجسام یا موجودات منفعل و کنشپذیر، عرض کنندگان و کارگران در اجسام عالم، عرض دانستههای مردم (انسان) و عرض دانندگان و بیان ماهیت و انیت داننده.
وی در این اثر بر شناخت نفس و مقام والایی که خود انسان از راه دانستن حقایق کلی به دست میآورد، تأکید میکند و میگوید: مقصود نهایی از پرداختن عرض نامه در مباحث بخشهای سوم و چهارم این اثر که به دانش حقایق کلی اختصاص دارد، نهفتهاست.
جامع الحکمه
این اثر در سال ۱۳۶۱ خورشیدی به کوشش محمدتقی دانشپژوه در تهران به چاپ رسیدهاست. این رساله شیوا دربارهٔ تأویل «بسمله» و مشتمل بر فواید فلسفی و عرفانی است. پیشینه این گونه نگارش جز در گفتار چهاردهم وجه دین ناصر خسرو قبادیانی دیده نشدهاست. جامع الحکمه شامل پارهای مباحث است، مانند علت نبودن خدا، که جز در تعالیم باطنی اسماعیلی نیامده است. با اینهمه، نمیتوان آن را حمل بر باطنیمذهب بودن نگارنده کرد، خاصه اینکه اعتقاد فلسفی او به اصالت و کفایت خرد نسبتی با تعالیم باطنی ندارد. احتمالی که دربارهٔ اسماعیلی بودن بابا افضل داده شده، ظاهراً مبتنی بر همین اشارههاست و نیز اینکه شاگرد او کمالالدین حاسب، باطنیمذهب بودهاست.[۴] او خود به مذهب تسنن به عنوان بهترین راه اشاره میکند و چند رباعی منسوب به او که به علی بن ابیطالب اشاره دارد، در اصالتشان تردید است.
مدارج الکمال یا گشایشنامه
وی از آن به فتوح هشت در یاد کردهاست و نخست به عربی نوشته، و سپس به فارسی برگردانده شدهاست و تنها متن فارسی آن چاپ و منتشر شدهاست.
این اثر نخستین بار به کوشش نصرالله تقوی در تهران (۱۳۱۱ خورشیدی) به چاپ رسیده، و اثری است مبتنی بر تعالیم قرآن و حدیث، و شامل مباحثی چون انواع دانش، اهمیت خودشناسی و آغاز و فرجام هستی. صدرالدین شیرازی اکسیر العارفین خود را با الهام از این اثر ساخته و پرداختهاست. ساختار دو رساله مشابه است و بسیاری از استدلالها و مثالهای صدرای شیرازی از افضلالدین گرفته شدهاست. علاوه بر این میتوان گفت: بخشی از اکسیر را ترجمه عربی عباراتی از جاوداننامه تشکیل میدهد.
رهانجام نامه
این اثر به جز در مجموعه مصنفات وی، به کوشش محمد مشکوه نیز در ۱۳۱۵ خورشیدی در تهران به چاپ رسیدهاست.
رساله در علم و نطق یا منهاج مبین
وی ابتدا آن را به زبان عربی نوشته بوده، و سپس به فارسی برگرداند. این اثر توجه فراوان او را به تفکر منطقی، در معنای دقیق ارسطویی آن نشان میدهد. از آنجا که در متن عربی مخالفتش را با تعریف ابن سینا از «قیاس خُلف» نشان میدهد، معلوم میشود که نویسنده آن خود او بودهاست و این احتمال که برگردان متنی عربی از آثار ارسطو یا ابن سینا باشد، منتفی است.
ساز و پیرایه شاهان پر مایه
بهطور مستقل نیز به کوشش مبصر السلطنه اصفهانی در تهران (۱۳۱۱ خ) به چاپ رسیدهاست. این رساله را میتوان اثری در زمینه فلسفه سیاسی محسوب کرد، ضمن اینکه در آن علاوه بر پادشاه کامل، نفس کامل را نیز به تصویر میکشد.
این اثر با ویراستاری مشکوه و با مقدمه محمدتقی بهار در ۱۳۱۶ خورشیدی در تهران مستقلاً به چاپ رسیدهاست.
ینبوع الحیاه
ترجمه ۱۳ فصل از سخنان هرمس الهرامسه، مشتمل بر مناجاتهایی به سبک خواجه عبدالله انصاری (نصر، ۲۵۶)، به نامهای معاتبه النفس و زجر النفس (در ۱۸۷۳ میلادی در بن، به همین نام چاپ شدهاست). اصل این اثر ینبوع الحکمه نیز نامیده شدهاست.
تفاحه
محمدتقی دانشپژوه از آن به سیبنامه یاد کردهاست. این اثر که ترجمه رسالهای عربی منسوب به ارسطو با همین عنوان است، به کوشش مبصر السلطنه نیز به همراه ساز و پیرایه شاهان پرمایه در تهران (۱۳۱۱ خ) به چاپ رسیدهاست.