اماکن مذهبی اراک کدامند؟
اگر خواهان اضافه کردن یا حذف اطلاعات خود در مطالب هستید، به آیدی @Tarikhemaadmin در تلگرام پیام بدید.
لطفا جهت پرسیدن آدرس و سوالات نامربوط پیام ندید. ما فقط آدرس و شماره تماسها را قرار میدیم که در پایین قرار گرفته.
این مکان مقدس دارای سه ایوان بزرگ، یک حسینیه و گنبدخانههای دو پوشه بر فراز بخش اصلی است که ارتفاع هر یک از گنبدها ۱۱ متر و قطر آنها ۵/۶ و ۵/۷متر است.بقعه اصلی ۸ضلع دارد، و شامل دو پوشش آجری از بیرون و طاق ضربی گچی از داخل میباشد. پوشش بیرونی ۱۲رکن احداث گردیده که بنای اصلی مربوط به دوره قبل از صفویه و دوران ایلخانی است. بنای اصلی استوانهای شکل بوده و دو دیواره میباشد که وسط دو دیوار پوک و توخالی است.
بخش اصلی، قدیمیترین قسمت بنا را تشکیل میدهد و در بین آجرها کاشی نیلی رنگکاری شده بر زیبایی آن افزوده و تزیینات آن با کاشی از نوع معرق است. گنبد اصلی و ساق آن و همچنین نمای ایوانها و اطراف گنبد در حال تخریب بود که در سال ۱۳۷۴ه.ش توسط سازمان میراث فرهنگی استان مرکزی مرمت و بازسازی شده است. درب چوبی در فضای ورودی به گنبد اصلی نصب شده که دارای اهمیت و ارزش بسیار بالایی است و با وجود طرحهای گرهکاری شده، در میان آن نام مبارک امام علی (ع) حک شده است.
در سال ۱۳۸۴ هـ . ش به وسیله ستون آهنی، گنبد بقعه استحکام یافته است. در فضای زیر گنبد، ازاره سنگی قرار دارد ودر قسمت زیر گنبد شمسهای به رنگ قهوه ای، زرد و آبی نقش گردیده و دور گنبد، نقشهای دایرهای و در اطراف با رنگ های آبی و زرد تزیین شده است. قدیمی ترین سنگ نوشته روی دیوار بقعه، متعلّق به قرن ششم هجری است. اتاق آرامگاهی بقعه به صورت هشت ضلعی و دارای یک فضای چهار صفه ای است که دارای چهار طاق بسیار عمیق است. حیاط اصلی و گذر بقعه از جانب جنوب است و دو اتاق خواجه نشین متعلّق به دوره قاجاریّه به آن افزوده شده است. زمان ساخت این بنا را بین سال های ۶۷۰ و ۶۸۰ هـ . ق تخمین زده اند؛ اما روی یکی از سنگ نوشته ها تاریخ ۴۸۷ هـ . ق ثبت است. کنار بقعه، مسجد نسبتاً بزرگی قرار دارد که دارای آجر کاری و با کاشی های فیروزهای ترصیع بندی شده است.
در گذشته روی قبر، صندوق چوبی نفیسی قرار داشت که در اثر افتادن شمع و آتش گرفتن آن از بین رفت و حدود پنجاه سال قبل، ضریح فلزی مشبّکی با نقوش هندسی ساخته شده و روی مرقد نصب بود که در سالیان اخیر جای آن را با ضریح طلایی رنگ عوض نمودهاند.
درباره شخصیت مدفون در این بقعه، کتیبه ای بر بالای مسجد نصب است که امامزاده حوّا خاتون را دختر امام جواد و شاهزاده احمد را از فرزندان امام موسی بن جعفر معرفی می کند. شیخ کمال الدین فراهانی به استناد کتاب بحرالانساب، نسب این دو بزرگوار را چنین می نویسد: «احمد بن ابراهیم بن موسی بن امام محمّد التقی الجواد » و امامزاده حواخاتون را خواهر وی یاد می کند. متأسفانه، این ادعا منشأ صحیحی ندارد؛ زیرا حضرت موسی المبرقع بن امام جواد فرزندی به نام ابراهیم نداشته تا از او احمد به وجود آید. این احتمال که چندین واسطه از قلم افتاده باشد، بعید نیست.
مربوط به دوره صفوی است و در شهرستان آشتیان، بخش مرکزی، دهستان گرکان، جنوب روستای آهو واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۸ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۵۰۲۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
اطلاعات امامزاده بیبی شهربانو
نام امامزاده بیبی شهربانو
کشور ایران
استان استان مرکزی
شهرستان شهرستان آشتیان
اطلاعات اثر
کاربری مذهبی
، شهر تاریخی
دیرینگی دوره صفوی
دورهٔ ساخت اثر دوره صفوی
اطلاعات ثبتی
شمارهٔ ثبت ۲۵۰۲۰
تاریخ ثبت ملی ۱۸ اسفند ۱۳۸۷