بیماری PCOS از علائم تا نشانه ها
اگر خواهان اضافه کردن یا حذف اطلاعات خود در مطالب هستید، به آیدی @Tarikhemaadmin در تلگرام پیام بدید.
لطفا جهت پرسیدن آدرس و سوالات نامربوط پیام ندید. ما فقط آدرس و شماره تماسها را قرار میدیم که در پایین قرار گرفته.
در تخمدان ها بخش هایی به نام فولیکول وجود دارد که تخمک ها درون این فولیکول ها قرار می گیرند. طی یک سیکل قاعدگی فولیکول ترکیده شده و تخمک بلوغ یافته از آن آزاد میشود. جهت بارور شدن، تخمک آزاد شده در لوله های تخمک بر (فالوپ) حرکت می کند. در خانم ها مبتلا به PCOS فولیکول های نارسیده به هم می پیوندند و توده های بزرگتر (کیست) می سازند. از طرف دیگر تخمک های به بلوغ رسیده موجود در فولیکول ها نمی توانند از فولیکول آزاد شود. آزاد نشدن تخمک باعث ناباروری می شود.
مشکلات ناشی از سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
۱) ناباروری
– سندرم تخمدان پلی کیستیک شایع ترین دلیل ناباروری در زنان محسوب می شود. زنان مبتلا به PCOS به دلیل کمبود تخمک گذاری، معمولا در باردار شدن با مشکل روبرو هستند.
۲) دیابت
– اختلال عدم تحمل گلوکز، مقاومت به انسولین و افزایش قند خون می تواند در تقریباً یک سوم زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک با وزن طبیعی و اضافه وزن رخ دهد. خطر ابتلا به دیابت نوع دوم در زنان مبتلا به PCOS به مراتب بالاتر است.
۳) بیماری های قلبی
– خانم های چاقی که مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک هستند و تواماً مقاومت به انسولین دارند در خطر بیشتر ابتلا به بیماری تنگ شدن عروق کرونر قلب هستند.
بیماری وقفه تنفسی در خواب (آپنه)
– در افراد مبتلا به این اختلال زمان های کوتاه توقف تنفسی حین خواب وجود دارد. ابتلا به این مشکل موجب خستگی و خواب هنگام روز، افزایش ریسک بیماری های قلبی و خصوصاً فشار خون بالا می شود. وقفه تنفسی حین خواب تا ۳۰ درصد در خانم ها مبتلا به PCOS بیشتر است.
علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک
– علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک اغلب بلافاصله بعد از اولین دوره قاعدگی شروع میشود. در پارهای از موارد نیز در سالهای بعدی باروری، به دلیل افزایش تدریجی وزن رخ میدهد. علائم آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است (هم از لحاظ شدت و هم از لحاظ نوع آن). پزشک شما برای تشخیص به دنبال حداقل دو نشانه از نشانههای زیر است:
۱) قاعدگیهای نا منظم
– این امر یکی از شایع ترین مشخصات این بیماری است. منظور از قاعدگی های غیر معمول، فاصله بیش از ۳۵ روز بین دو قاعدگی، کمتر از ۸ دوره قاعدگی در یک سال، عدم قاعدگی برای ۴ ماه یا بیشتر و وقوع قاعدگی با تأخیر که ممکن است همراه با خونریزی خیلی کم یا شدید باشد، است.
۲) افزایش آندروژنها یا هورمون های مردانه
– سطوح بالای هورمونهای مردانه (آندروژنها) میتواند سبب ایجاد علائم ظاهری مثل رشد موهای زائد در صورت و بدن (هیرسوتیسم)، ایجاد آکنه در بزرگسالی یا آکنههای شدید در نوجوانی و طاسی با الگوی مردانه شود. علائم ناشی از آندروژن بالا میتواند بر اساس نژاد فرد متفاوت باشد. پس شما بسته به زمینه نژادی ممکن است این علائم را نشان دهید یا خیر. مثلاً زنان نژاد آسیایی یا اروپای شمالی ممکن است تظاهرات متفاوت را بروز دهند. آکنه، شوره سر، رویش موهای ضخیم روی ناحیه انگشتان و شکم و…
تخمدان های پلی کیستیک
– با کمک سونوگرافی میتوان تخمدانهای بزرگ حاوی تعداد زیادی کیست کوچک را مشخص کرد. اما برخلاف آنچه از نام آن پیداست، تنها با وجود تخمدان های پلی کیستیک نمیتوان تشخیص قطعی داد. برای تشخیص قطعی سندرم تخمدان پلی کیستیک وجود دورههای قاعدگی نامنظم یا علائم ناشی از میزان آندروژن بالا نیز لازم است. ممکن است برخی از زنان با وجود تخمدانهای پلی کیستیک در سونوگرافی به سندرم تخمدان پلی کیستیک مبتلا نباشند. از طرف دیگر نیز ممکن است در بعضی از افراد مبتلا به این سندرم، تخمدانها در سونوگرافی طبیعی باشند.
علائم دیگر سندروم تخمدان پلی کیستیک
– ایجاد مشکلاتی برای باردار شدن
– چاقی (۴۰ تا ۵۰ درصد خانم های مبتلا به این سندرم دچار چاقی می شوند)
– آکنه
– رویش مو در منطقه ریش، پشت لب، خط ریش، قفسه سینه، منطقه اطراف نوک سینه ها و یا قسمت تحتانی شکم در طول خط وسط
– پوست تیره و ضخیم در ناحیه زیر بغل (گاهی ظاهری مخملی پیدا می کند)
– افزایش فشار خون، افزایش قند خون یا مشکلاتی در کلسترول