اندام جنسی در آقایان بسیار حساس و مورد توجه است زیرا هرگونه اختلال در این اندام نه تنها موجب ایجاد مشکل در روابط جنسی می شود بلکه ممکن است باعث نگرانی در خصوص فرزند آوری در مردان نیز بشود به همین منظور در این مقاله دکتر سلام شما را با عوامل ایجاد ورم بیضه در مردان آشنا می نماید.تورم بیضه ممکن است در هر سنی رخ دهد. این تورم می‌تواند در یک یا هر دو بیضه باشد و با درد بیضه نیز همراه باشد. تقریباً تمام موارد برآمدگی و تورم بیضه توسط عوارض خوش‌خیم (غیر سرطانی) ایجاد می‌شود. اما تمایز بین علل طبیعی یا غیر طبیعی تورم بیضه از اهمیت بسیاری برخوردار است،

دلایل متورم شدن بیضه ها:

بیشتر موارد ورم بیضه به خود بیضه مربوط نمی شود، بلکه تورم کیسه ای است که در آن قرار گرفته و پوست بیضه نام دارد. به دلائل نامعلوم، این کیسه گاهی پر از مایع شده و ایجاد ورم می کند که هیدروسل نام دارد.

گاهی سیاهرگ های پوست بیضه گشاد شده و ایجاد ورم می کنند که حتی ممکن است احساس نشود. نام پزشکی این حالت واریکوسل است و مانند نوعی واریس سیاهرگی به نظر می آید. اگر دچار واریکوسل شده اید، ممکن است احساس سنگینی یا کشیدگی پوست بیضه کنید.

ورم پوست بیضه می تواند در اثر عفونت باشد، گرچه تورم ناشی از تهاجم باکتری ها احتمالاً دردناک است. هر برآمدگی روی بیضه می تواند التهاب اپیدیدیم باشد، ولی باید از نظر امکان سرطانی بودن معاینه شود. التهاب اپیدیدیم، که لوله ای پیچ خورده در پشت بیضه است و سلول های جنسی را منتقل می کند، ناشی از عفونت است.

روش های تشخیص ورم بیضه:

۱-معاینه فیزیکی

پزشک قبل از معاینه سؤالاتی را از شما خواهد پرسید:

  • آیا هر گونه درد ناگهانی در بیضه داشته‌اید و این درد چه مدت به طول انجامیده است؟
  • آیا درد هنگام ادرار و یا هر گونه ترشحات از آلت تناسلی خود دارید؟
  • آیا دارای سابقه تروما و آسیب مانند آسیب‌های ورزشی به کشاله ران خود هستید؟

پزشک همچنین بیضه شما را برای بررسی موارد زیر معاینه خواهد کرد:

  • اندازه بیضه‌ها
  • موقعیت توده یا تورم
  • احساس درد در هنگام لمس بیضه
  • سفتی و یا نرمی بیضه

۲-تست عفونت بیضه

اگر پزشک احتمال دهد که توده یا تورم بیضه ممکن است ناشی از عفونت باشد، ممکن است آزمایش ادرار را به شما توصیه کند، همچنین ممکن است با استفاده از یک سواب (پنبه کوچک) یک نمونه از سلول‌ها و مایعات پیشابراه (لوله‌ای که ادرار را از بدن خارج می‌کند) شما تهیه کند.

۳-سونوگرافی

سونوگرافی در صورت عدم اطمینان در مورد علت توده یا تورم بیضه انجام می‌شود. سونوگرافی می‌تواند به تمایز دقیق میان توده سفت با توده پر از مایع و نیز به تعیین سرطانی بودن توده بیضه کمک می‌کند.

درمان توده یا تورم بیضه:

۱-درمان واریکوسل

اگر شما مبتلا به واریکوسل هستید که باعث درد و ناراحتی شما می‌شود، در مراحل ابتدایی، مصرف مسکن‌های ساده‌ای مانند پاراستامول و پوشیدن لباس محافظ بیضه ممکن است به شما کمک کن

۲-درمان هیدروسل:

هیدروسل معمولاً تنها زمانی نیاز به درمان دارد که تا مدت طولانی ادامه پیدا کرده یا باعث درد و ناراحتی بیمار گردد. برای درمان هیدروسل اغلب یک عمل جراحی موسوم به هیدروسلکتومی توصیه می‌شود. شما ممکن است پس از عمل مقداری ناراحتی، تورم و ترشحات مایع از زخم جراحی داشته باشید، اما این علائم بعد از چند روز برطرف خواهد شد.

۳-درمان کیست اپیدیدیم:

به طور معمول کیست اپیدیدیم در کیسه بیضه نیاز به درمان ندارد، زیرا این کیست‌ها معمولاً بی‌ضرر هستند و علائم دیگری ایجاد نمی‌کنند. با این حال، اگر کیست شما بزرگ‌تر شده و یا هر گونه درد و ناراحتی ایجاد می‌کند، بهتر است به یک متخصص اورولوژی مراجعه کرده و در مورد امکان عمل جراحی مشورت کنید.

۴-درمان التهاب اپیدیدیم و بیضه:

از آنجا که التهاب اپیدیدیم و بیضه اغلب توسط عفونت‌های باکتریایی مثل بیماری‌های مقاربتی و عفونت‌های دستگاه ادراری ایجاد می‌شود، درمان آن معمولاً شامل مصرف یک دوره قرص آنتی بیوتیک در مدت ۱۰-۱۴ روز است.

۵-درمان فتق مغبنی:

در صورت وجود نشانه‌هایی مبنی بر اینکه جریان خون به بافت تشکیل دهنده توده قطع شده است، بلافاصله یک عمل جراحی برای فرو کردن توده به داخل و تقویت دیواره ضعیف شکم انجام خواهد شد، زیرا این وضعیت می‌تواند باعث مرگ بافت گردد. دو روش برای درمان فتق مغبنی وجود دارد:

  • جراحی باز
  • جراحی لاپاروسکوپ

سرطان بیضه:

اگر پزشک سرطان بیضه شما را تشخیص داده است، یک تیم از پزشکان شما را تحت مراقبت و کنترل قرار خواهد داد و بهترین درمان مناسب برای شما را انتخاب خواهد کرد. درمان شما بستگی به عواملی مانند نوع سرطان بیضه شما و میزان گسترش آن بستگی دارد. در اغلب موارد جراحی برداشتن بیضه آسیب دیده توصیه می‌شود و گاهی اوقات ممکن است به دنبال آن یک دوره شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی انجام گیرد.