ویروس کووید-۱۹ بیماری تنفسی است که به دلیل شکل جدید ویروس کرونا ایجاد شده که در دسامبر سال ۲۰۱۹ کشف شده است. ویروس کرونا از خانواده ویروسی است که باعث ایجاد چندین بیماری از جمله سرماخوردگی، سندرم تنفسی و سندرم تنفسی خاورمیانه و حاد می شود.
به گزارش هلث لاین، اغلب افرادی که به ویروس کرونا مبتلا می شوند علائم خفیفی دارند یا اصلا علائمی بروز نمی دهند. بزرگسالان بالای ۶۵ سال و افرادی که بیماری زمینه ای دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به عوارض شدید این ویروس قرار دارند.
شایع ترین علائم ویروس کرونا تب، خستگی و سرفه خشک است، بر اساس اعلام مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ۸۳ تا ۹۹ درصد افراد تب می کنند، ۵۹ تا ۸۲ درصد سرفه و ۴۴ تا ۷۰ درصد افراد خستگی را تجربه می کنند. سایر علائم شایع ویروس کرونا که مشابه آنفولانزا است شامل لرز، تنگی نفس، سردرد، گلو درد، از دست دادن بویایی و چشایی و درد عضلانی است. در بعضی از افراد حتی در صورت عدم وجود علائم مشابه آنفولانزا ممکن است علائم گوارشی مانند اسهال، از دست دادن اشتها یا استفراغ دیده شود.
اسهال و سایر علائم گوارشی ناشی از ویروس کرونا

برخی از افراد مبتلا به کووید-۱۹ به تنهایی یا با علائم تنفسی علائم گوارشی را هم تجربه می کنند. به تازگی محققان دانشگاه استنفورد دریافتند ،یک سوم بیماران با ابتلای خفیف به ویروس کرونا علائم گوارشی هم دارند. مطالعه اخیر دیگری که توسط محققان در پکن انجام شده نشان می دهد در هر ۳ تا ۷۹ درصد افراد مبتلا به ویروس کرونا علائم گوارشی دارند.

اسهال معمولا در افراد مبتلا به ویروس کرونا رخ می دهد نتایج یک مطالعه در مجله آمریکایی گوارشی نشان می دهد ۲۰۶ بیمار که با ابتلای خفیف مورد بررسی قرار گرفتند ۴۸ نفر فقط علائم گوارشی داشتند و ۶۹ نفر دیگر علائم گوارشی و تنفسی را باهم داشتند. از مجموع ۱۱۷ نفر مبتلا به ویروس کرونا که با علائم گوارشی دست و پنجه نرم می کردند ۱۹.۴ درصد اسهال را به عنوان نخستین علامت خود تجربه کردند.
نتایج یک تحقیق نشان می دهد استفراغ در کودکان مبتلا به ویروس کرونا بیشتر از بزرگسالان است. محققان تمام مطالعات بالینی کووید-۱۹ و گزارشات موردی مربوط به مسائل گوارشی منتشر شده بین دسامبر سال ۲۰۱۹ تا فوریه سال ۲۰۲۰ را تجزیه و تحلیل کردند. آنها دریافتند ۳.۶ تا ۱۵.۹ درصد بزرگسالان استفراغ دارند در حالی که ۶.۵ تا ۶۶.۷ درصد کودکان آن را تجربه می کنند.
بسیاری از افراد مبتلا به ویروس کرونا گزارش می کنند اشتهای خود را از دست می دهند که اغلب در کنار سایر علائم گوارشی رخ می دهد. طبق همین مطالعه از پکن، حدود ۳۹.۹ تا ۵۰.۲ درصد از افراد دچار کاهش اشتها می شوند.
چندین علائم گوارشی دیگر نیز توسط افراد مبتلا به ویروس کرونا گزارش شده است. طبق مطالعه از پکن:
1 تا ۲۹.۴ درصد افراد حالت تهوع دارند
2.۲ تا ۶ درصد درد شکمی را تجربه می کنند
4 تا ۱۳.۷ درصد خونریزی گوارشی را تجربه می کنند
آیا ممکن است فرد مبتلا اسهال بدون تب داشته باشد؟
برخی از افراد ممکن است اسهال را بدون علائم دیگر شبیه آنفولانزا مانند تب تجربه کنند. اسهال می تواند نخستین علامت ابتلا به ویروس کرونا باشد. در بعضی موارد علائم آنفولانزا ممکن است بعد از اسهال بروز کند. برخی از افراد احتمال دارد فقط علائم گوارشی را تجربه کنند بدون اینکه علائم متداول تری را داشته باشند.
چه ارتباطی بین ویروس کرونا و علائم گوارشی وجود دارد؟
سورس تراستد گزارش می دهد ویروسی که باعث ایجاد کووید-۱۹ می شود می تواند از طریق گیرنده های سطح سلول برای آنزیمی به نام آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین وارد سیستم هضم و دستگاه گوارش شما شود. گیرنده های این آنزیم در دستگاه گوارش ۱۰۰ برابر بیشتر از دستگاه تنفسی هستند.
اگر قبلا اختلالات گوارشی داشته باشید چه می کنید؟
افرادی که دارای برخی از اختلالات دستگاه گوارش مانند بیماری التهابی روده (IBD) هستند بیشتر در معرض خطر ابتلا به برخی از انواع عفونت های ویروسی قرار دارند، با این حال تحقیقات هنوز نشان نداده است که افراد مبتلا به IBD بیش از سایر افراد به ویروس کرونا مبتلا می شوند.
اطلاعات جدید در مورد ویروس کرونا به سرعت در حال ظهور است. با جمع آوری اطلاعات بیشتر توسط محققان احتمال می رود داشتن IBD خطر ابتلا به ویروس کرونا را افزایش دهد. بر اساس اظهارات محققان در یک مرکز IBD در میلان افراد مبتلا به بیماری التهابی روده باید اقدامات احتیاطی بیشتری را برای جلوگیری از ویروس انجام دهند. این شامل شستشوی مکرر دست، هنگام سرفه و عطسه صورت خود را بپوشانید، دوری از افرادی که علائم شبیه آنفولانزا دارند و در صورت امکان در خانه ماندن است.
برخی از داروهایی که برای درمان IBD استفاده می شوند ممکن است سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف کنند. سازمان بین المللی مطالعه بیماری التهابی روده فهرستی از توصیه های مربوط به ویروس کرونا و نحوه مدیریت IBD را منتشر کرده است. با این حال، حتی متخصصان هم نظرات مختلفی در مورد برخی از دستورالعمل ها دارند. اگر به IBD مبتلا هستید و آزمایش کووید-۱۹ شما هم مثبت شده با پزشک خود درمورد اینکه آیا باید مصرف برخی داروها را قطع کنید یا خیر مشورت کنید.