مناسب ترین رژیم غذایی برای افراد مبتلا به سنگ کلیه چیست؟
اگر خواهان اضافه کردن یا حذف اطلاعات خود در مطالب هستید، به آیدی @Tarikhemaadmin در تلگرام پیام بدید.
لطفا جهت پرسیدن آدرس و سوالات نامربوط پیام ندید. ما فقط آدرس و شماره تماسها را قرار میدیم که در پایین قرار گرفته.
سنگ کلیه را می توان از جمله دردناک ترین بیماری هایی برشمرد. به همین دلیل لازم است تا تمهیداتی برای درمان این بیماری و کاهش درد ناشی در نظر گرفته شود. استفاده از رژیم غذایی مناسب می تواند روش مناسبی برای درمان این بیماری باشد. در ادامه با دکتر سلام همراه باشید.
سعید آراسته متخصص ارولوژی و فلوشیپ پیوند کلیه در خصوص عوامل موثر در بروز سنگ کلیه بیان کرد: عواملی مانند جنسیت، وجود سابقه خانوادگی، سن، مصرف کم آب، آب و هوای گرم، تعریق زیاد و داشتن بیماریهای زمینهای مانند اختلالات متابولیکی در پیدایش سنگ کلیه دخالت دارند. به طوری که مردان در سنین ۲۰ تا ۴۵ سال بیشتر مستعد ابتلا به این عارضه هستند.
وی اظهار داشت: با مصرف نمک زیاد درصد اشباع ادرار تغییر میکند و احتمال سنگ سازی افزایش پیدا میکند. متاسفانه ایران روی کمربند سنگ کلیه قرار دارد. در مطالعهای که حدود ۱۰ سال پیش انجام شد، این عارضه در مناطق غربی و جنوبی کشور از شیوع بالایی برخوردار بود.
این متخصص ارولوژی با بیان اینکه خوشبختانه به دلیل توسعه بیشتر سونوگرافی و سایر ابزارهای تشخیصی امروزه سنگهای با ابعاد بزرگتر کمتر دیده میشوند، افزود: گروههای پرخطر از قبیل: زنان باردار، کودکان، اشخاصی که یک کلیه و افرادی که همراه با سنگ کلیه علایم عفونی مانند تب و لرز دارند یا به واسطه وجود سنگ ادرارشان قطع شده است، باید در جهت درمان سنگ کلیه خود خیلی سریع اقدام کنند.
وی تاکید کرد: سنگهای ۵ تا ۶ میلی متری، احتمال دفع خود به خودی در آنها وجود داشته، ولی سنگهای بزرگتر از ۶ تا ۷ میلی متر تنها ۱۰ درصد شانس دفع دارند، به طور کلی هر چه سنگ بزرگتر باشد، احتمال دفع خود به خودی آن کمتر میشود.
آراسته تصریح کرد: اگر سنگ بیش از چهار هفته باقی بماند، حتی در صورتی که انسداد ناقص ایجاد کرده باشد، میتواند سبب آسیب کارکرد کلیه شود. بنابراین نداشتن درد حتما به معنای دفع سنگ نبوده و این احتمال وجود دارد که سنگ جا به جا شده باشد.
وی در خصوص رژیم غذایی مبتلایان به سنگ کلیه اظهار داشت: برنامه غذایی بستگی به نوع سنگ دارد، ولی به طور کلی افرادی که دچار این عارضه هستند باید مایعات فراوان مصرف کنند و از استفاده زیاد نمک و گوشت قرمز اجتناب کنند.
این فلوشیپ پیوند کلیه یادآور شد: برخلاف باور رایج مبنی بر مصرف نکردن لبنیات، استفاده از مواد لبنی کم نمک در حد متوسط در مبتلایان به سنگ کلیه ضروری است، زیرا کلسیم مصرف شده با اگزالات در روده جذب شده و دفع اگزالات بیشتر صورت میگیرد، در نتیجه احتمال سنگ سازی کاهش پیدا میکند، ولی مصرف قرص یا شربت کلسیم ممکن است شانس سنگ سازی را افزایش دهد، بنابراین افراد دچار سنگ کلیه باید در مورد مصرف کلسیم دارویی حتما با پزشک خود مشورت کنند.