تیروئیدیت هاشیموتو نوعی التهاب مزمن غده تیروئید است که براثر یک بیماری خودایمنی به وجود می‌آید.

سیستم ایمنی به طور معمول بدن را در برابر میکروب هایی مانند باکتری و ویروس محافظت می کند و در صورت شناسایی عوامل بیماری زا در بدن سریعا حمله کرده وآنها را از بین می برند. به طور معمول، سیستم ایمنی بدن می تواند سلول های خارجی را از سلول های داخلی خود بدن تشخیص دهد. اما بیماری خود ایمنی، وضعیتی است که سیستم ایمنی بدن اشتباها بخشی از بدن مانند مفاصل یا پوست را به عنوان مهاجم شناسایی و با آزاد کردن پروتئین هایی به نام آنتی بادی به سلول های سالم حمله می کنند. شایع ترین بیماری های خود ایمنی وقتی بوجود می آیند که سیستم ایمنی بدن در برابر یک یا چند ماده تشکیل دهنده طبیعی بدن پاسخی را ایجاد کند که گویی مضر هستند.

هنگامی که سیستم ایمنی بدن قادر به تفکیک بین “خودی” و “غیر خودی” نیست، ممکن است سلول های ایمنی یا آنتی بادی هایی ایجاد کند که سلول ها، بافت ها و یا اعضای بدن خود را هدف قرار می دهد. این حملات باعث التهاب و آسیب بافتی و اختلالات خود ایمنی می شوند.

تیروئیدیت هاشیموتو از کجا آمد؟

تیروئیدیت هاشیموتو اولین بیماری خودایمنی شناخته شده است که در سال ۱۹۱۲ توسط شخصی به نام هاکارو هاشیموتو درآلمان کشف شد. این بیماری تقریبا سیر کندی دارد؛ یعنی به آرامی درغده تیروئید پیشرفت می‌کند و به تدریج باعث تخریب در بافت تیروئید و موجب افت سطح هورمون تیروئید در خون می‌شود.

دلایل بروز تیروئیدیت هاشیموتو

تا امروز هیچ علت قطعی برای ابتلا به این بیماری یافت نشده است، بعضی از متخصصان عامل آن را نوعی ویروس یا باکتری‌ می‌دانند؛ امّا دانشمندان با مطالعه بیشتر، دلایلی را برای زمینه سازی هاشیموتو معرفی کرده‌اند ، مانند:

جنسیت

جالب است بدانید که این بیماری در زنان هفت برابر مردان شیوع دارد و شاید این نشانگر نقش هورمون‌های جنسی در بروزهاشیموتو باشد. زنان در بعضی موارد بعد از زایمان به این عارضه دچار می‌شوند که اغلب به صورت موقت است که بعد از یک سال خود به خود از بین می رود ، تنها بیست درصد این موارد پایدار می ماند که نیاز به درمان دارد.