تاریخ ما
گزیده‌ای از تاریخ و تمدن جهان باستان
رادیو جوان - همه اهنگ های ایرانی مجاز و غیرمجاز لس آنجلسیتلگرام بدون فیلتر - تله پلاس 24

چرا کرج برای احداث کاخ مروارید انتخاب شده است؟

اگر خواهان اضافه کردن یا حذف اطلاعات خود در مطالب هستید، به آیدی @Tarikhemaadmin در تلگرام پیام بدید

گفته می‌شود شمس پهلوی از بیماری آسم رنج می‌برد و به همین دلیل این منطقه را برای سکونت خود انتخاب کرده و دستور ساخت چنین کاخی را داد.
مهرشهر کرج قبل از سال ۱۳۴۰ شامل چند منطقه از جمله روستای حسین آباد افشار بود که امروزه با دو خیابان مهم و اصلی به نام شهرداری و ارم از مناطق قدیمی شهر کرج به شمار میرود. کاخ شمس یا کاخ مروارید در انتهای خیابان ارم در منطقه ۱۲ مهرشهر واقع شده است. در سال ۱۳۸۲ شمسی کاخ مروارید با شماره ثبت ۷۰۶۷ در لیست آثار ملی ایران جای گرفت.
کاخ شمس در دوره پهلوی دوم احداث شد و همچنان به عنوان مکانی تاریخی برای گردشگران این منطقه پابرجاست. با احداث کاخ شمس، یک منطقه ویلایی و بلواری چهار بانده، پیرامون کاخ برای ساکنان آن منطقه تاسیس شد که از آن زمان به مهرشهر معروف شد.
زمینی که کاخ سلطنتی شمس در آن ساخته شده وسعتی به اندازه ۱۱۱ هکتار دارد و گفته شده شمس پهلوی در این کاخ که معماری اروپایی در آن کاملا مشهود است، میزبان مهمانان ویژه‌ای از کشورهای خارجی و شهرهای داخلی ایران بوده است. معماری و طراحی این کاخ، توسط موسسه فرانک لوید رایت و یکی از شاگردان ایرانی این بنیاد به نام عامری با نظارت شخصی آمریکایی به نام ویلیام کیس و طراحی وسلی پیترز در طی دو سال از سال ۱۳۴۵ تا ۱۳۴۷ انجام گرفت و هزینه ساخت آن مبلغ ۱ میلیون دلار برآورد شد.
این کاخ با طراحی مشابه سفره ماهی که توسط صدفی احاطه شده، مساحتی به اندازه ۲۵۰۰ مترمربع داشته و به مدت ۱۲ سال، محل سکونت خواهر محمدرضا شاه پهلوی بود. دلیل انتخاب این منطقه خوش آب و هوا برای ادامه زندگی ایشان، بیماری آسم بود.
کاخ سلطنتی مروارید برای سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان البرز، نه تنها جزو با ارزش‌ترین کاخ‌های تاریخی این استان بلکه در تمام ایران است و از جهت ویژگی و ساختار فنی از سایر کاخ‌های سلطنتی موجود برتری قابل توجهی دارد و به دلیل استفاده از تکنیک‌های رنگ آمیزی، طراحی و ساخت می توان گفت که حتی از شیوه ساخت کاخ سعدآباد نیز پیشی گرفته است.
در طراحی بخش خارجی کاخ، دریاچه مصنوعی کوچکی دیده می شود که از سه جهت ساختمان را دربرگرفته و همانگونه که گفته شد طراحی بنای اصلی کاخ به شکل سفره ماهی می‌باشد، به طوری که این طراحی در محوطه بیرونی دریاچه و در قسمت شمالی کاخ به‌ شکل باله‌های سفره‌ماهی کاملا هویداست و در این قسمت دو گنبد بتنی به صورت تلفیقی قرار گرفته اند. کانسپت سقف کاخ در بخش های داخلی به شکل حلزون است و نورگیرهای متعددی شبیه دانه‌های مروارید در آن قرار گرفته است. از قسمت های گوناگون این کاخ میتوان به دفتر مخصوص شمس، سالن سینما، تالار پذیرایی، تالار طلایی بار، استخر، سالن بیلیارد، آب‌نما، اتاق‌ خواب و محل نگهداری گونه‌های نادر پرندگان اشاره کرد. این بخش ها به صورت پشت سر هم و پی در پی در پیرامون فضای گسترده مرکزی تعبیه شده اند و برای وارد شدن به هر کدام از این بخش ها باید از راهرویی شیب دار استفاده کرد.
زیر گنبد ساختمان، بخش های استخر، پذیرایی، ورودی و سینما ساخته شده و دسترسی به بخش های دیگر توسط ترازهای گوناگون و پله و رمپ میباشد.
برای نشان دادن المان مروارید و خورشید از الگوهای متعددی استفاده شده و نقوش موجود در برخی لوازم مانند چراغ های دیوارکوب و سقفی و لوستر به صورت مدور است. این الگو در نورپردازی فضای بیرونی ساختمان کاخ و کف آن نیز دیده میشود.
از دیگر ویژگی‌هایی که در طراحی داخلی کاخ شمس به چشم می خورد کاربرد متنوع و متعدد از پلکسی گلاس در اندازه و شکل های گوناگون است؛ پلکسی گلاس ماده ای است که بدون قابلیت شکنندگی موجب عبور نور می شود.
اتاق صدف از اصلی ترین و مهم‌ترین قسمت های کاخ مروارید است. فضای خارجی این اتاق به فرم حلزونی ساخته شده و دارای تزئینات مختلفی است. جنس بیرونی سازه بتنی کاخ شمس توسط نوعی پلاستر ویژه احاطه شده و فضای داخلی آن به وسیله مصالح شفاف، پارچه و سنگ مزین شده است.
کاخ شمس پهلوی از اشرافی‌ترین سازه های زمان پهلوی با امکانات و تجهیزات کامل به شمار می رود. در احداث کاخ مروارید از هیچ گونه اصول معماری سنتی ایرانی پیروی نشده و شیوه ساخت و پلان آن به صورت کاملا غربی و اروپایی میباشد. معماری این بنا را میتوان قسمت مهمی از تاریخ معماری مدرن دانست.
ممکن است شما دوست داشته باشید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.