زنان فراموش شده تاریخ علم را بیشتر بشناسیم
در طول تاریخ زنان دانشمند بسیاری دست به اکتشافات مهمی زدهاند اما چرا تاریخ، نام این زنان بزرگ را به فراموشی سپرده است؟!
محقق و پزشک فرانسوی “مارت گوتیه”(Marthe Gautier)، که هفته گذشته جان خود را از دست داد، یکی از بسیار زنانی بود که نقش زیادی در اکتشافات علمی ایفا کردهاند اما افتخار تلاشهای علمی آنها نصیب همکاران مردشان شده است. در ادامه مطلب به تنها چند مورد از زنانی میپردازیم که نتیجهی تلاشهایشان گاهی به سرقت رفته، جوایز مهم علمی به همکارانشان اهدا شده و تاریخ کارها و تلاشهای آنها را به فراموشی سپرده است.
مارت گوتیه
گوتیه که روز شنبه ۳۰ آوریل در سن ۹۶ سالگی درگذشت، وی در سال ۱۹۵۸ کشف کرد که افراد مبتلا به سندرم داون نسبت به سایر افراد یک کروموزوم بیشتر دارند.
وی در سال ۲۰۱۴ به مجله “ساینس”(Science) گفت، زمانی که نتوانسته به طور دقیق کروموزوم مورد نظر را با میکروسکوپ کمتوان خود شناسایی کند، “ساده لوحانه” لامهای خود را به “ژروم لژون”(Jerome Lejeune)، ژنتیکشناس قرض داده است.
او شش ماه بعد از دیدن مقالهای با موضوع کشف کروموزوم ۲۱ به نام لژون در حالی که نام او با غلط املایی به عنوان نفر دوم ذکر شده بود، شوکه شد. کمیته اخلاقی موسسه تحقیقات پزشکی INSERM فرانسه در سال ۱۹۹۴ اعلام کرد که به نظر میرسد لژون کاشف اصلی این کشف مهم نبوده است.
“روزالیند فرانکلین”(Rosalind Franklin)
این شیمیدان بریتانیایی اولین کسی بود که ساختار مارپیچ دوگانه دیانای را کشف کرد. فعالیتهای وی منجر به ایجاد تصویر اشعهایکس معروف موسوم به “تصویر ۵۱”(Photo ۵۱) در سال ۱۹۵۲ شد.
در آن زمان “فرانسیس کریک”(Francis Crick) و “جیمز واتسون”(James Watson) بر روی نظریه مشابهی کار میکردند و تحقیقات آنها پیش از فرانکلین در مجلهای مشابه منتشر شد. این موضوع باعث شد که بسیاری تصور کنند که مطالعه فرانکلین صرفاً از نظریه این دو نفر پشتیبانی میکند. در سال ۱۹۶۲ کریک و واتسون برای این کشف جایزه نوبل پزشکی را دریافت کردند. این درحالی است که چهار سال قبل فرانکلین از آن در سن ۳۷ سالگی جان خود را در اثر سرطان تخمدان که احتمال میرود در اثر کار روزانه با درجات بالای اشعهایکس ایجاد شده باشد، از دست داد. مشخص نیست که اگر فرانکلین زنده بود موفق به دریافت جایزه نوبل میشد یا خیر.
کریک در نامهای متعلق به سال ۱۹۶۱ که در سال ۲۰۱۳ منتشر شد، اهمیت کار “فرانکلین” در تعیین “ویژگیهای خاص” مولکول دیانای را تصدیق کرد.
“جاسلین بل برنل”(Jocelyn Bell Burnell)
“جاسلین بل برنل”، اخترفیزیکدان بریتانیایی، اولین تپ اخترهای رادیویی را در سال ۱۹۶۷ زمانی که دانشجوی کارشناسی ارشد بود، کشف کرد.
اما “آنتونی هویش”(Antony Hewish)، استاد راهنمای پایان نامه او و یک ستاره شناس مرد دیگر جایزه نوبل فیزیک را در سال ۱۹۷۴ برای این کشف دریافت کردند و برنل از این جایزه بینصیب ماند.
“لیزه مایتنر”(Lise Meitner)
فیزیکدان اتریشی-سوئدی، “لیزه مایتنر” یکی از افراد مهم و کلیدی در کشف شکافت هستهای بود و به همین دلیل آلبرت انیشتین به او لقب “ماری کوری آلمانی” را داده است.
در سال ۱۹۳۹ وی و همکارش “اتو هان”(Otto Hahn) در مجلهی “نیچر” مقاله معروف خود در مورد شکافت هستهای را منتشر کردند.
با این حال، اتو هان تنها کسی بود که جایزه نوبل شیمی را در سال ۱۹۴۴ برای این کشف بزرگ دریافت کرد این در حالی است که بسیاری هر دوی این افراد را شایسته دریافت نوبل میدانستند.
“چین-شیونگ وو”(Chien-Shiung Wu)
فیزیکدان چینی-آمریکایی “چین-شیونگ وو”، بر روی پروژه منهتن کار میکرد و “آزمایش وو” که یک آزمایش فیزیک ذرات و فیزیک هستهای بود را در سال ۱۹۵۶ به انجام رساند.
آزمایش او “قانون بقای پاریته”(conservation of parity) را که پیش از آن یک قانون اساسی طبیعت در نظر گرفته میشد، رد کرد. اما باز هم در سال ۱۹۷۵ همکاران مرد او بودند که جایزه نوبل فیزیک را برای این تحقیق دریافت کردند. فعالیتهای او باعث شد که به او لقب “مادام کوری چینی” بدهند.
فهرستی که ادامه دارد…
این فهرست میتواند ادامه پیدا کند و زنان دانشمندی که در بالا به آنها اشاره کردیم، معدود کسانی هستند که با گذشت چندین دهه، مشارکتهایشان به رسمیت شناخته شده است.
باور بر این است که نقش همسران، مادران و دختران دانشمندان مرد، از جمله همسر اول اینشتین، “میلوا ماریچ”(Mileva Marić) ریاضیدان و فیزیکدان، مدتها است که نادیده گرفته میشود.
“مارگارت روسیتر”(Margaret Rossiter)، مورخ آمریکایی، در سال ۱۹۹۳، سرکوب سیستماتیک مشارکت زنان در پیشرفت علم را به افتخار “ماتیلدا جوسلین گیج”(Matilda Joslyn Gage)، فعال حقوق بشر، “اثر ماتیلدا” نامید.
مورخ فرانسوی،”ناتالی پیگارد-میکو”(Natalie Pigeard-Micault)، به خبرگزاری فرانسه گفت که حتی امروزه در کتب درسی مدارس به نقش زنان در تاریخ علم کمتر پرداخته شده است.
وی با اشاره به اینکه از ماری کوری همیشه به عنوان فردی «استثنایی» یاد میشود، گفت: عدم اشاره به نام زنان دانشمند این تصور را ایجاد میکند که تعداد انگشتشماری از زنان در تحقیقات علمی نقش داشتهاند.
متاسفانه، چیزی که باعث میشه اغلب مردم نسبت به زنان بزرگ تاریخ بشر کم توجه و یا اصولاََ نسبت به زنان تاریخساز بی علاقه بشند موضوع فمینیسم است. فعالین این جریان فکری، اغلبشان نئولیبرالیستهای افراطی و رادیکال، بی بندوبار، دچار انواع انحرافات جنسی، و خانواده گریز هستند. وگرنه برغم دیدگاه های مردسالارانه سنت گرایان، زنان در همهء امور از مردها تواناتر و لایق تر هستند.
کاملا موافقم
خب این که میگین زنها در تمام امور از مردها بهترن که بازم فمنیسمه چون اگه اینطور باشن دیگه چه نیازی به مردا دارن و فکر میکنم فمنیستا هم همین طرز فکر رو دارند و در ضمن الان هم طبق آمار فقط بیست درصد از افرادی که طبق معیارها دانشمندان حوزه ی علوم تجربی خوانده میشوند را زنان تشکیل میدهند(فکر کنم که تحقیق واسه ی سال ۲۰۱۷ بود احتمالا الان این آمار بیشتر شده که در واقع این تحقیق به نوعی انتقاد به زنهایی با تحصیلات دانشگاهی بود که چرا باوجود پیشرفت امکان حضور ایشان در زمینه های علمی آمار کمی را شاهد هستیم)