بابل یکی از تمدن های باستانی میان رودان است که در حوضه رود فرات قرار گرفته است . مرکز این تمدن باستانی شهر بابل است که در 88 کیلومتری جنوب بغداد امروزی ودر نزدیکی شهر حله عراق قرار گرفته است که خرابه های باقی مانده از این شهر را میتوان دید . در مقایسه با پیدایش تمدن در ناحیه میان رودان ، تمدن بابل با تاخیر انجام گرفت .
بابل / Babylon/
شهر عمدۀ باستانی و مشهور در کنار فرات. در آغاز، شهری مهم شد در هنگامیکه حمور بی آن را در سدۀ هجدهم پیش از میلاد بهعنوان پایتخت برگزید این شهر در مدت سلطنت نبوکد نصر دوم و اعقابش در اواسط هزارۀ اول پیش از میلاد بسیار وسیع…
نرگال/ نری گال/ Nergal/Nerigal/_ خدای بابلی
به نظر میرسد که نام او بهصورت «گیر. اونو. گال GIR UNU. GAL» یا «او. گال. U. GAL» نوشته میشد، اصلاً سومری بوده باشد. متألهین بابلی، آن را اشتقاقی از ن. آری. گل ne. eri.gal به معنای«فرمانروای…
نبو/ Nabu/ _ خدای بابلی/
نام او را میتوان بهصورت هجایی نا. بی. اوم. na.bi. um یا بهصورت اختصاری PA یا AK نوشت. ریشه شناسی این نام موردبحث است و میتواند از nb به معنای« نامیدن و اعلام کردن» باشد. تقریباً مانند «کسی که مرا خوانده است»،…
خورشید _ خدای بابلی šmš ریشۀ سامی مشترکی برای خورشید است. نام او برای نخستین بار در نامهای شخصی اکدی از دورۀ پیش _ سارگونی به چشم میخورد اگرچه در بیشتر موارد نام او با صورت اختصاری و به شکل اوتو utu نوشته میشود. بعضی از این نام…
سین؛ سوئن /sin ; suen/_ ماه _ الهه بابلی
این نام نتیجۀ ادغام سومری ان. زو en .zu به معنای« فرمانروای حکمت»_ سوئن است. شخصیت سین در منابع اکدی معمولاً مطابق با شخصیت نانّا ( ر) است. او را بهعنوان یک گاو شاخدار( قرنو qarnu)« یک میوۀ خود…
سی بی تو /sibitu/
گروه دیوان بابلی موسوم به« هفت»( سومری ایمی نابی imina. bi) دو گروه سی بی تو وجود دارد. سی بی تو های خوب و سی بی تو های شریر. در متون عمدتاً، از مقولۀ دوم یادشده است. او سرنوشت وظیفه هر کدام را اعلام میدارد. اولی ها…
سارپانی توم/ Sarpanitum/ _ الهۀ بابلی
نام او به معنای« کسی از زارپا zarpa» است. اگرچه متألهین بابلی، نام او را بهصورت زربانی تو zēr- banitu به معنای« کسی که دانه را میآفریند مینامیدند.»در طی نخستین هزارۀ پیش از میلاد، این الهه…
تاشمه توم / Tashmetum/_ الهۀ بابلی
نام او از شامو Shamu اکدی مشتق شده است و تقریباً چیزی به معنای« اعطای خواهش ها است» این الهه همسر نبو بود و همراه او در بورسیپا Borsippa مورد پرستش قرار میگرفت. از این الهه بهعنوان واسطه ای مهربان و…
بعلت_ سری/ Belet_Seri/_الهۀ بابلینام او به معنای« بانوی دشت» است. او همسر آمورو Amurru، خدای بیابان گردان بود با توجه به بابلیها که دشت و جهان فرودین را باهم در ارتباط میدانستند این الهه نیز در رابطه با قلمرو مردگان بود که در آنجا،…
بعلت_اکالیم/ Belet- ekallim/_ الهۀ بابلی
نام او بهویژه« نین. ا. گال NIN. E.GAL» نوشته میشود که به معنای« بانوی خانۀ بزرگ»است. او را با توجه به نامهای شخصی، و القابش میشناسند. از زمان بابلی کهن، بهویژه در ماری، جایی که این الهه…
Babylonian mythology
آنچه ما آن را اسطورۀ بابلی می خوانیم، شامل تعدادی متون است که در طی هزارۀ دوم پیش از میلاد به اکدی نوشتهشده است. بعضی از آنها ممکن است کهن تر باشند مثل حماسۀ ارّا Erra- Epic که از هزارۀ اول بهجای مانده است.اما…
دکتر علی نیکویی
ali.nikoei1981@gmail.com
نخستین ابهامی که درباره عربی بودن خط ما بر اندیشه¬ی کنجگاوان می¬گذرد، که چگونه ایرانیان در کشور پهناور خود ، چندین گونه خط و گویش بومی داشته¬اند، یکباره خطی از بیابان¬های تفته و میان قبائل فاقد…
ایشوم / Išum/ _ خدای بابلیمنشأ او مورد تردید است. او را باخدای سومری به نام هندورسانگا Hendur sanga، یکسان میدانستند و احتمالاً این امر در هزارۀ سوم پیش از میلاد مرسوم بود. ایشوم خدایی بسیار محبوب به شمار میرفت و این موضوع از تعداد…
ایتور _ مر /Itur_ mer /_ خدای بابلینام او از نام خدای دیگری که یک پشتیبان برای مر mer ،هوا_ خدا است و به معنای «مر بازگشته است» و در سومر (مر / ور /mer/ wer) به معنای باران و توفان و باران زا آمده تشکیل یافته است. این خدا عمدتاً از شهر…
باغ های معلق بابل یکی از عجایب هفتگانه دنیای باستانی است که گفته شده بخت النصر دوم، پادشاه بابل آن را بنا کرده است. پادشاهی بخت النصر دوم از سال 605 قبل از میلاد مسیح شروع شد و به مدت 44 سال ادامه داشت. بخت النصر به…