بهترین راه برای تشخیص مشکلات تیروئید چیست؟
آیا پزشکتان مشکوک است که شما مبتلا به کم کاری یا پرکاری تیروئید هستید؟ آیا توصیه کرده است آزمایش تیروئید بدهید؟TSH از جمله تستهایی است که میتواند در بررسی عملکرد غده کوچک اما حیاتی تیروئید، به پزشک متخصص کمک کند. در حقیقت سطح TSH نشان میدهد که وضعیت تیروئید به چه صورت است و فرد از کدام یک از اختلالات تیروئیدی رنج میبرد. اگر قصد دارید تا در ارتباط با آزمایش TSH بیشتر بدانید، ادامه مطالب را دنبال کنید.
Tsh چیست؟
در پاسخ به این سوال که TSH چیست؟ باید بدانید، TSH یکی از هورمونهای پیام آور است، که با کاهش یا افزایش سطح هورمونهای تیروئیدی، دچار نوسان میشود. TSH مخفف هورمون تحریک کننده تیروئید است و در تست خون مورد بررسی قرار میگیرد. این فاکتور موثر در تعیین وضعیت تیروئید را در آزمایش TSH مورد بررسی قرار میدهند.
سطح TSH در آزمایش خون، تعیین میکند که غده تیروئید کم کار است یا پرکار. به طور کلی، زمانی که عملکرد غده تیروئید دچار اختلال میشود، هورمونهای تیروئیدی بیش از حد یا کمتر از حد طبیعی ترشح میشوند که از این دو حالت، تحت عنوان پرکاری و کم کاری تیروئید یاد میشود.
ابتلا به هر یک از این دو اختلال میتواند افراد را با انواع و اقسام علائم، عوارض و بیماریهای خفیف تا شدید درگیر کند. از جمله تغییراتی که در بدن انسان در اثر کم کاری و پرکاری رخ میدهد، میتوان به افزایش و کاهش وزن، تغییرات خلقی، اختلالات گوارشی، اختلالات مغزی، بیماریهای قلبی، نازایی و اختلالات عضلانی اشاره نمود. با این اوصاف میتوان به روشنی دریافت که دلیل انجام آزمایش TSH چیست!
چرا آزمایش TSH توسط پزشک تجویز میشود؟
تجویز آزمایش TSH در چه صورت ضرورت پیدا میکند؟ در ابتدا باید بیان شود که آزمایش TSH هرگز بدون مشاهده علائم هشدار دهنده توسط پزشک تجویز نمیشود، چراکه این آزمایش چیزی شبیه به یک آزمایش یا چکاپ دورهای نیست و متخصص از انجام و بررسی آن، اهداف متعددی را دنبال میکند.
زمانی که پزشک درمانگر شما علائم مرتبط با پرکاری یا کم کاری تیروئید را در شما میبیند، حتماً آزمایش TSH را برای شما تجویز خواهد کرد. انجام این آزمایش خون به نفع شماست چرا که متخصص میتواند با بررسی تفسیر آن، عملکرد هورمونهای تیروئید و همچنین هورمونهای هیپوفیزی را بسنجد.
علائم پرکاری تیروئید چیست؟
افرادی که مبتلا به پرکاری تیروئید هستند، عموماً علائم زیر را خواهند داشت:
- بروز اختلال در خواب
- برجستگی پای چشمها یا دور چشمها
- افزایش ضربان قلب
- پف کردن صورت، گردن یا دیگر اندامها
- بروز لرزش در دستان بدون دلیل روشن
- احساس اضطراب و پریشانی بدون دلیل مشخص
- کاهش وزن محسوس بدون رژیم یا کاهش مصرف غذا
علائم کم کاری تیروئید چیست؟
افرادی که مبتلا به کم کاری تیروئید هستند، عموماً علائم زیر را خواهند داشت:
- بیمار از یبوست و مشکلات هضم رنج میبرد.
- بیمار از ریزش شدید موها شکایت میکند.
- وزن بدون تغییر رژیم و افزایش حجم غذای مصرفی، افزایش پیدا میکند.
- بیمار احساس خستگی دارد، در صورتی که فعالیت بدنی شدید ندارد.
- بیمار دچار قاعدگی نامنظم شده و یا گاهی چند ماه سیکل قاعدگی ندارد.
- تحمل بدن نسبت به سرما کاهش پیدا میکند.
حال میتواند دریافت که دلیل تجویز پزشک به انجام آزمایش TSH چیست و تفسیر آزمایش TSH در تشخیص علت بروز این علائم چقدر به متخصص کمک میکند.
میزان نرمال TSH در آزمایش خون
اگر سوال شما این است که میزان نرمال TSH چیست و آزمایش TSH در چه صورت بحرانی گزارش میشود، باید بدانید که کاملاً بستگی به شرایط پزشکی بیمار دارد. به طور کلی، تفسیر آزمایش TSH در تشخیص مشکلات تیروئیدی موثر خواهد بود. همچنین این آزمایش هم برای بزرگسالان تجویز میشود و هم برای نوزادان و کودکان. بنابراین در هر رده سنی سطح نرمال بخصوصی تعیین شده است.
- سطح نرمال TSH در بزرگسالان باید بین MIU/L ۰.۴ تا MIU/L ۴ باشد.
- اگر بیمار در حال درمان و کنترل بیماری تیروئیدی باشد، سطح نرمال TSH باید بین MIU/L ۰.۵ تا MIU/L ۳.۳ باشد.
سطح TSH نشان دهنده چیست؟
حال بهتر است کمی جزئیتر بیان شود که دلیل افزایش و کاهش TSH چیست و تفسیر آزمایش TSH از بروز چه اختلال و بیماری خبر میدهد!؟
- اگر TSH بالا باشد و نتیجه آزمایش T4 و T3 به ترتیب بالا و نرمال باشد، احتمالاً فرد مبتلا به کم کاری تیروئید خفیف است.
- اگر TSH بالا باشد و نتیجه آزمایش T4 و T3 هر دو پایین باشند، فرد مبتلا به هاشیموتو است.
- اگر TSH بالا باشد و نتیجه آزمایش T4 و T3 هر دو بالا باشند، فرد مبتلا به بیماری گریوز یا پرکاری تیروئید است.
- اگر TSH پایین باشد و نتایج آزمایش T4 و T3 نرمال باشند، فرد مبتلا به پرکاری تیروئید خفیف است.
- اگر TSH کم باشد و نتیجه آزمایش T4 و T3 هر دو پایین باشند، فرد مبتلا به کم کاری تیروئید ثانویه و نارسایی غده هیپوفیز است.
- اگر TSH نرمال باشد و نتایج آزمایش T4 و T3 نیز نرمال باشند، عملکرد تیروئید و غده هیپوفیز نرمال است.
- اگر TSH بالا باشد و نتیایج آزمایش T4 و T3 نرمال باشند، بیمار مبتلا به پرکاری تیروئید است، اما پروسه درمان را طی میکند.
- اگر TSH بالا یا نرمال باشد و نتیجه آزمایش T4 و T3 هر دو بالا باشند، بیمار مبتلا به پرکاری تیروئید ثانویه مرتبط با غده هیپوفیز است و هنوز تحت درمان و کنترل بیماری قرار نگرفته است.
هومکا و انجام آزمایش TSH در منزل
در صورتی که پزشک توصیه کرده باشد آزمایش TSH انجام دهید اما شرایط حضور در آزمایشگاه را ندارید یا به هر دلیلی قصد دارید تا خدمات آزمایشی خود را در منزل انجام دهید، میتوانید از خدمات آزمایش در منزل هومکا در استان تهران، کرج، مشهد، رشت، شیراز، اهواز، تبریز و اصفهان استفاده کنید. این مجموعه با همکاری بهترین آزمایشگاهها، همواره خدمات آزمایشگاهی با کیفیتی را به شما ارائه میدهد. برای درخواست خدمات آزمایش در منزل کافی است تا با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس بگیرید. همچنین میتوانید با مراجعه به وبسایت هومکا به نشانی www.homeca.ir، آزمایش مورد نظر خود را ثبت کنید.