تاریخچه دبی از ابتدا تا کنون + عکس قبل و بعد
تاریخچه دبی همواره برای ما ایرانیها جالب است، زیرا کلید توسعه و پیشرفت در این شهر تقریباً همزمان با تهران خورده شد (و چه بسا تهران زمانی بسیار پیشرفتهتر بود) اما امروزه این دو را حتی نمیتوان با هم مقایسه کرد.
در این مقاله کلیدیترین سالها در روند پیشرفت دبی را مورد بررسی قرار دادهایم.
۱۹۳۰-گام نخست
تا پیش از شروع دهه ۳۰ میلادی، دبی یکی از شهرهای فقیر و کم جمعیت امارات محسوب میشد که مردمان کمشمار آن اغلب به شکار و تجارت مروارید اشتغال داشتند و از نعمتهای طبیعی خلیج فارس بهره میبردند. در واقع بر اساس تاریخ، از سال ۱۷۷۰ تا ۱۹۳۰ میلادی، تجارت مروارید اصلیترین و پردرآمدترین شغل در این شهر بوده است.
اما از آغاز دهه ۳۰ همه چیز رنگ و بوی دیگری گرفت. جلب شدن توجه تاجران بینالمللی به بازار مرواریدهای دبی باعث شد تا این شهر در کانون توجه مسیرهای تجاری قرار بگیرد و به یکی از ثروتمندترین شهرهای امارات تبدیل شود.
جالب اینکه تا قبل از کشف شدن ذخایر نفتی، دبی پردرآمدترین شهر امارات بود و سهم عمده بودجه کشور را تأمین میکرد! این روند ترقی درآمد و ثروت در کل دهه ۳۰ میلادی در دبی ادامه داشت و باعث شد تا صاحبمنصبان شهری و دولتی، نگاه ویژهتری به دبی پیدا کنند و آن را در کانون توجهات خود قرار دهند.
۱۹۵۸ -سرآغاز عصر طلایی با حاکم جدید
کلیدی بودن سال ۱۹۵۸ در تاریخچه دبی به دلیل روی کار آمدن شیخ راشد بن سعید آل مکتوم در این سال بود. او که یکی از دولتمردان بلندمرتبه امارات بود، یکی از بنیانگذاران اصلی این کشور به شمار میرفت و توانست نقش بسیار مهمی در رشد و شکوفایی دبی ایفا کند.
تاریخ شناسان شیخ راشد بن سعید را به عنوان کسی میشناسند که اولین سنگ بنای شهر پیشرفته و توسعهیافته امروزی را بنا نهاد. او در دوران حکومت خود بر دبی (که آن زمان مهمترین شهر امارات بود)، نهتنها استفاده از زبان عربی در مدارس را اجباری کرد بلکه بسترهای مناسبی برای جذب سرمایههای خارجی فراهم آورد.
جالب اینکه در زمان او بود که نفت در امارات کشف شد و سرمایه بزرگی که این طلای سیاه به مسئولین داد، تحت نظارت او برای توسعه شهر خرج شد و سبب گشت تا تجارت و زیرساختها در دبی پیشرفت چشمگیری بکنند و فصل جدیدی در تاریخ این شهر آغاز شود.
۱۹۵۹ -توسعه ارتباطات جهانی
اهمیت ۱۹۵۹ در تاریخ دبی به ساخت اولین فرودگاه در این شهر مربوط میشود. فرودگاهها بندرگاههای تجاری و مسافری عظیمی محسوب میشوند که به عنوان ایستگاههای ترانزیتی و مسافربری مورد استفاده قرار میگیرند. ساخت اولین فرودگاه در دبی، نقش کلیدی در گسترش روابط تجاری و توریستی این شهر با دیگر کشورهای جهان داشت و زمینه حضور سرمایههای خارجی را هرچه بیشتر فراهم نمود.
در دهه ۱۹۷۰ امیر وقت دبی دستور ساخت فرودگاه دیگری را داد که هم بزرگتر بود و هم میتوانست ظرفیت پروازی بسیار بیشتری داشته باشد. امروزه دبی میزبان یکی از بزرگترین و پیشرفتهترین فرودگاههای جهان است که زمین آن ۳ هزار هکتار مساحت دارد و باند آن هیچگاه خالی از هواپیما نیست.
۱۹۶۶ -ورود طلای سیاه
گرچه امروز ابوظبی دارای اصلیترین ذخایر نفتی در امارات است اما دبی نیز منابع نفتی کمی ندارد. در سال ۱۹۶۶ در فاصله ۷۵ مایلی شهر دبی، اولین منابع نفتی کشف شدند. این ذخایر نقش بسیار مهمی در افزایش ثروت و توسعه دبی ایفا کردند و باعث شدند تا توجهها به این شهر حتی بیش از پیش افزایش پیدا کند.
استخراج نفت در دبی باعث شد تا در اواخر دهه ۶۰ میلادی سرمایهگذاریهای زیادی در توسعه واحدهای صنعتی مانند کارخانههای ذوب آهن و غیره صورت بگیرد. علاوه بر نفت، در اواخر این دهه منابع زیادی از گاز طبیعی نیز در نزدیکی دبی کشف شد که ثروت آن را دوچندان کرد.
۱۹۷۰ -بندرها میآیند
شاید برایتان عجیب باشد اما سرمایه اصلی برای پیشرفت و توسعه امروزی دبی نه مدیون نفت است و نه مدیون مروارید، بلکه مدیون توسعه بنادر این شهر است. نزدیک بودن به ساحل دریای خلیج فارس یکی از فرصتهای بینظیر شهرهای ساحلی است که حاکم وقت دبی در آن زمان به خوبی از آن استفاده کرد.
این بنادر نهتنها ارتباطات تجاری مستقیم با دیگر کشورها جهت واردات و صادرات کالا و مواد خام را افزایش دادند (با تأسیس بنادر، ظرفیت صادرات نفت و گاز دبی شدیداً زیاد شد)، بلکه توانستند به اصلیترین ایستگاههای جذب مسافر تبدیل شوند. بندر رشید در سال ۱۹۷۲ و بندر جبل علی در سال ۱۹۸۰ از جمله بنادر بسیار مهم و کلیدی دبی محسوب میشوند که هنوز هم به صورت گسترده مورد استفاده قرار میگیرند.
سرمایهگذاریهای خارجی که روی این بنادر انجام گرفته باعث شده تا تأسیسات گوناگونی در آنها ساخته شود که نقش مهمی در افزایش بهرهوری از آنها دارند.
۲۰۰۰ -توسعه توریسم
حاکمان دبی از بدو رشد این شهر تاکنون همواره علاقه زیادی به توسعه صنعت گردشگری و توریسم داشتهاند. سال ۲۰۰۰ اما نقطهای برای شکوفایی این صنعت در دبی به شمار میرود، زیرا در این دهه مسئولین شهر موفق شدند کاری نوینی در جهان انجام دهند و از طریق یک کانال ۳ کیلومتری، آب خلیج فارس را به مکان مورد نظر خود انتقال داده و منطقه توریستی مارینای دبی را تأسیس کنند.
این تفرجگاه توریستی لوکس به قدری جذاب است که خیلی از گردشگران فقط به خاطر دیدن آن به دبی سفر میکنند!
۲۰۱۰ -بلندترین برج جهان
برج خلیفه یکی از زیباترین، خاصترین، گرانترین و معروفترین برجهای جهان است که توسط مهندسانی از سراسر جهان طراحی و ساخته شده است. افتتاح این پروژه عظیم نقطه عطفی در شکلگیری شهر مدرن دبی بود و باعث شد این شهر به پادشاه بلامنازع توریسم خاورمیانه تبدیل شود.
۲۰۲۱ -نمایشگاه EXPO
سال ۲۰۲۱ از این رو در تاریخ دبی مهم است که توانست برای اولین بار میزبانی نمایشگاه بینالمللی EXPO را به عهده بگیرد. دبی که در حاشیه این نمایشگاه، ظرف یک سال میزبان بیش از ۲۴ میلیون بازدیدکننده از سراسر جهان بود، توانست به جهان ثابت کند که ظرفیتهای گردشگری آن تا چه اندازه بالاست و تا چه حد آمادگی لازم برای هماهنگ شدن با فرهنگ جهانی را دارد.
نمایشگاه اکسپو دبی یکی از بزرگترین و مهمترین رویدادهای جهان در این سال بود که نقش مهمی در توسعه سرمایهگذاریهای خارجی در این کشور داشت.
با توجه به رشد همواره دبی اگر قصد سرمایه گذاری دارید پیشنهاد میشود اگر قصد دارید از طریق خرید ملک به واسطه شرکتهای معتبری همچون dxbestate.net، دبی را برای زندگی یا سرمایه گذاری انتخاب کنید، بهتر است با تاریخچه جذاب آن یک آشنایی کلی داشته باشید.
۲۰۲۴ -دروازهای به روی آینده
با پایان یافتن سال ۲۰۲۴، میتوانیم آن را به عنوان یکی از مهمترین سالهای تاریخ دبی به شمار بیاوریم. طی دهههای گذشته همواره انتقاداتی در خصوص بسته بودن فضای سیاسی و فرهنگی دبی مطرح بود که اثرات منفی روی جذب توریست میگذاشت اما در سال ۲۰۲۴ دبی میزبان تعداد زیادی از جشنوارههای هنری، ورزشی و کنسرتهای مختلف بود و به جهانیان ثابت کرد که آماده تغییر و پذیرش فرهنگهای مختلف است و اتفاقاً آزادی زیادی به میهمانان خود میدهد.
سخن آخر
دبی شهر کوچکی در حاشیه خلیج فارس است که کمتر کسی انتظارش را داشت به یکی از مهمترین شهرهای جهان در قرن بیست و یکم تبدیل شود. از همین رو بررسی تاریخچه آن به صورت خلاصه میتواند کلید مهمی در یافتن یک نقشه راه خوب برای پیشرفت و توسعه باشد.