گروسی بی‌طرفی خود را حفظ کند/ انگلیس در برهه‌هایی تلاش کرده آرامش به روابط تهران-لندن بازنگردد

به گزارش خبرگزاری تاریخ ما، سعید خطیب زاده صبح روز دوشنبه در آخرین نشست مطبوعاتی خود در سال 1399 در پاسخ به سوالی در مورد اظهارات رافائل گروسی مدیرکل آژانس انرژی اتمی مبنی بر این‌که تهران باید دسترسی‌های بیشتری را به آژانس بین‌المللی انرژی برای نظارت بر فعالیت‌های هسته‌اش ارائه کند، گفت: موضوع نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران یک موضوع فنی و تکنیکی است و روابط بین ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز بر همین چارچوب است.

وی ادامه داد: در چارچوب پادمان ایران همواره دسترسی‌های لازم را در اختیار آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار داده است البته برخی از این دسترسی‌ها فراپادمانی است و براساس اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی بود که با توجه به مصوبه مجلس شورای اسلامی این دسترسی‌ها تعلیق شد.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین به موضوع توافق ایران با آژانس انرژی اتمی اشاره کرد و گفت: این توافق سه ماهه فرصتی را به دیپلماسی داده است و باید منتظر بمانیم و ببینیم که طرف‌های مقابل از این فرصت دیپلماسی چگونه استفاده می‌کنند.

وی همچنین از مدیرکل آژانس انرژی اتمی خواست که در چارچوب فنی اظهارنظر کند و بی‌طرفی خود را حفظ کند. او گفت: روابط خوب ایران و آژانس در همین چارچوب می‌تواند ادامه پیدا کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر این‌که جک استراو وزیر خارجه پیشین انگلیس اخیرا در یک مصاحبه اعلام کرده که در سال 2013 تعدادی از کارشناسان و دیپلمات های ایرانی ویزای انگلیس دریافت کرده بودند تا با دولت انگلیس در مورد موضوع بدهی انگلیس به ایران در ارتباط با تانک‌های چیفتن رایزنی کنند ولی این افراد به محض ورود به انگلیس بازگردانده شدند و در واقع به نوعی دیپورت شدند، گفت: البته من جزییات این موضوع را دقیق به یاد ندارم ولی دولت انگلیس تاکنون چندبار با انجام اقدامات این چنینی از انجام به تعهدات خود سرباز زده و به تعهدات خود عمل نکرده است و این موضوع مشکلاتی را به همراه داشته است. از جمله موضوعی که آقای جک استراو اعلام کردند و اصل موضوع درست است و فکر می‌کنم دولت انگلیس بیش از یکبار به افرادی ویزا داده است سپس آنها را دیپورت کرده است و این نشان می‌دهد که دولت انگلیس در برهه‌هایی نهایت تلاش خود را کرده که آرامش به روابط دو کشور باز نگردد.

خطیب زاده همچنین با اشاره به سفر نماینده ویژه نخست وزیر پاکستان در امور افغانستان به ایران و دیدارهایی که با تعدادی از مقامات کشورمان انجام داده است، اظهار کرد: ایران رایزنی‌های نزدیکی با برخی از کشورها از جمله کشورهای همسایه خود در موضوع افغانستان دارد و طبیعی است که این رایزنی‌ها در چارچوب دولت جمهوری اسلامی افغانستان صورت می‌گیرد.

وی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا ایران در نشست مسکو در ارتباط با موضوع افغانستان شرکت خواهد کرد یا نه، تصریح کرد: در حال بررسی این دعوت هستیم و اگر در مورد آن به نتیجه برسیم اطلاع رسانی خواهیم کرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین در مورد برگزاری نشست دوحه با حضور کشورهای قطر، ترکیه و روسیه و عدم حضور ایران در این نشست و این‌که آیا این نشست به نوعی جایگزین نشست آستانه است، اظهار کرد: سیاست ایران در برابر سوریه مشخص است ما صدای مردم سوریه و دولت این کشور بوده‌ایم و از هر ابتکار منطقه‌ای که به کاهش آلام و رنج مردم سوریه و همچنین به روند بازسازی این کشور کمک کند استقبال می‌کنیم.

این دیپلمات ارشد کشورمان ادامه داد: روند آستانه، روند جداگانه‌ای است که از سال‌ها قبل شکل گرفته است و موفق‌ترین روند در مورد موضوع سوریه بوده است و این یک واقعیت است.

خطیب‌زاده در مورد نشست دوحه گفت: همان طور که وزیر خارجه روسیه اعلام کرد این نشست یک ابتکاری بوده است برای کمک به فرآیند آستانه و جایگزینی برای روند آستانه نیست.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان بار دیگر تاکید کرد: ما از هر ابتکاری که به کاهش آلام مردم سوریه کمک کند استقبال می‌کنیم.

خطیب‌زاده در ادامه نشست خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در ارتباط با زمان برگزاری کمیسیون مشترک برجام تصریح کرد: زمان برگزاری نشست هنوز نهایی نشده و به محض این‌که نهایی شود اطلاع‌رسانی می‌کنم.

وی در پاسخ به سوال دیگری در مورد حملات اخیر به برخی کشتی‌های ایرانی و برخی از اظهارنظرها مبنی بر این‌که اسرائیل این حملات را انجام داده است، اظهار کرد: باید سخنگو ستادکل نیروهای مسلح در این ارتباط اظهارنظر کند. جایی که این عملیات خرابکارانه انجام شده و محل جغرافیای آن اولین انگشت اتهام را به سوی رژیم اشغالگر قدس معطوف می‌کند و رفتارهای تجاوزکارانه این رژیم این فرض را قوت می‌بخشد.

این دیپلمات ارشد کشورمان ادامه داد: هر زمان منطقه به سمت آرامش رفته این رژیم تلاش کرده که منطقه را با ناامنی مواجه کند و آن هم به دلیل واضح و روشن است و آن هم این است که این رژیم حیات و ممات خود را در بحران و ناامنی جست‌وجو می‌کند و فکر می‌کند در زمان جنگ و ناآرامی می‌تواند حیات داشته باشد.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان اظهار کرد: اگر مشخص شود هر طرفی در این عملیات خرابکارانه دست داشته است جمهوری اسلام ایران تمام گزینه‌ها را مدنظر قرار داده و از تمامی گزینه‌ها برای دفاع از حقوق حقه خود استفاده خواهد کرد.

خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری در خصوص اظهارات اخیر جک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید مبنی بر این‌که دیپلماسی با ایران با واسطه‌گری اروپا در جریان است، تصریح کرد: دیپلماسی یک واژه عملیاتی است و منظور آن کاملا روشن است.

وی ادامه داد: نمی‌توانیم بگوییم طرفدار دیپلماسی هستیم ولی از انتقال وجوه یک کشور به داخل آن کشور جلوگیری کنیم. نمی‌توانیم بگوییم طرفدار دیپلماسی هستیم ولی اقدام به تروریسم اقتصادی و تحریم اقتصادی علیه مردم یک کشور کرده و این سیاست را ادامه دهیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با تاکید بر این‌که همان طور که پیش از این گفته‌ام ما به صورت مستقیم و غیرمستقیم در مورد هیچ موضوعی با آمریکا گفت‌وگو نمی‌کنیم، ادامه داد: مسیر دیپلماسی کاملا روشن است البته هماهنگ کننده برجام (مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا) تلاش می‌کند برخی نکات را در مسیر دیپلماسی جلو ببرد.

خطیب زاده تصریح کرد: این آمریکا بوده که از برجام خارج شده است و باید تعهد بدهد اقدام موثر در رفع تحریم‌ها کند و این‌که باید شرایطی را بپذیرد که دیگر این اقدام را (خروج از برجام) را تکرار نکند.

خبر تکمیل می‌شود

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.