گفت وگوی رئیس سازمان میراثفرهنگی با روزنامه ایران گردشگری تحریم نمیپذیرد/ گردشگران عربستان به ایران بازگشتند
به گفته مونسان بعد از تحریم ایران، افزایش نوسانات ارزی و حادثه تروریستی اهواز، سفر گردشگران اروپایی به ایران 19 درصد کاهش یافته بود. او این واکنش را طبیعی دانست و گفت:«حادثه تروریستی اهواز، ایران را 24 ساعت روی آنتنهای دنیا قرارداد از طرفی نوسانات ارزی هم باعث میشد تا پیام غیر واقعی بهدنیا مخابره شود.» بهگفته معاون رئیسجمهوری اما فعالیتهای انجام گرفته تا حدودی اثرات منفی اخباری را که مخابره میشد کاهش داد و کاهش گردشگر ورودی از 19 درصد به 17 درصد رسیده است. همچنین او جوسازیهای سیاسی درباره ورود گردشگران عراقیها را بر تعداد ورود گردشگران عرب از غرب کشور مؤثر ندانست و از افزایش آنها خبر داد. بهگفته او موج جدیدی از گردشگران ترکیبی عرب بعد از «صفر» به ایران وارد میشود. آنطور که معاون رئیسجمهوری ترسیم کرد این گردشگران از جمله عراقیها که برای درمان به تهران میآیند بعد از طی مراحل درمانی به سمت شمال میروند. بعد از آن راه اردبیل و تبریز را در پیش میگیرند و در نهایت به کرمانشاه و کردستان میروند. او همچنین از رشد 79درصدی ورود گردشگران عربستان خبر داد.
نمایش اشیای لوور در ایران، نمایش امنیت ایران
مونسان نمایش ۵۶ شیء تاریخی از موزه لوور فرانسه در موزه ملی را خنثی کردن تلاش امریکا برای ناایمن جلوه دادن ایران دانست و برگزاری نمایشگاه «ایران، مهد تمدن» در هلند را هموار کردن مسیر دیپلماسی از طریق فرهنگ عنوان کرد. او گفت: «سفیر ایران در هلند میگوید بعد از مدت ها تلاش توانسته به بهانه نمایش ۱۹۶ شیء باستانی تاریخی ایران در هلند، سفرای کشورهای مختلف را به میزبانی ایران جمع کند و فضای ایران را برای آنها به تصویر بکشد.»
مونسان معتقد است میتوان در کنار اقتصاد نفتی، اقتصاد جدیدی در کشور از طریق صنعت گردشگری ایجاد کرد. او گفت: «الان در حوزه کشاورزی، خشکسالی و کم آبی داریم. بنابراین خیلی نمیشود این حوزه را توسعه داد. یک زمانی ما میگفتیم اینقدر هکتار افزایش دادیم و جزو عملکرد خوب محسوب میشد. ولی الان آب نداریم، حداکثر این است که ارتقای راندمان بدهیم.در بخش صنعت هم کم و بیش این مشکلات وجود دارد اما گردشگری بخشی است که براحتی میتوان از آن پول درآورد و از جمله مزیتهای ذاتی کشور است.»
افزایش پروازهای عمان به ایران
مونسان با تکیه به آمارهای جهانی، ایران را در زمینه پتانسیلهای گردشگری حائز رتبه دهم دانست و درباره اقدامات سازمان متبوع خود برای افزایش گردشگری گفت: «ما در ۶ ماهه امسال و با توجه به تفاوتهای ایجاد شده ارزی، لغو روادید را برای برخی کشورها در برنامه داریم. مثلاً لغو روادید یک طرفه عمان را انجام دادیم که البته کار سختی است. چون اقدام متقابل جزو اصول وزارت امورخارجه است. اما این اقدام باعث افزایش گردشگر و ارتقای دو پرواز به ۹ پرواز در هفته شد.»
او از تلاش برای لغو روادید یک طرفه برای گردشگران چینی خبر داد و گفت: «چین 121 میلیون گردشگر خروجی دارد و این عدد در دنیا قابل توجه است.»
مونسان بحث را به رشد ۵۱ درصدی ورود گردشگر به کشور برد و این عدد را بینظیر خواند و گفت: «در سالهای گذشته رشد ما سه تا چهار درصد بوده. مثلاً سال 96 را با رشد۴ درصدی تمام کردیم.»
او میزان کاهش گردشگر اروپایی در ایران بهدنبال تحریمها، افزایش قیمت نرخ ارز و حادثه تروریستی اهواز را ۱۹ درصد عنوان کرد و گفت: مثلاً در همین حادثه اهواز، ما 24 ساعت روی آنتن دنیا بودیم. یک بازخورد بسیار بسیار منفی برای حوزه گردشگری دارد. بویژه اروپاییها فکر میکنند کشور بهم ریخته است. او یکی از ویژگیهای حوزه گردشگری را واکنش سریع به اخبار منفی دانست و گفت: «آنها از حمله داعش میگفتند. افکار عمومی دنیا تعمیم اش میدهد به همه کشور. دیگر نمی گوید یک حادثه در یک نقطه. چون این حادثه با نوسانات ارز هم همگام شد، آنها فکر میکنند یک آشفتگی ایجاد شده، مطمئن هستم یک ذره بگذرد، شرایط به قبل برمی گردد.»
مونسان کاهش ورود گردشگر اروپایی از ۱۹ درصد در اواخر شهریور به 17 درصد در حال حاضر را هم شاهدی بر مدعای خود دانست.
او حضور گردشگران عراقی را بسیار با ارزش خواند و از افزایش ورود گردشگران روسیه و عربستان خبر داد. او رشد گردشگر ورودی از عربستان را ۷۹ درصد اعلام کرد و گفت: «ما بعد از حادثه سفارت عربستان شاهد کاهش ۸۰ درصدی حضور گردشگران عربستان در ایران بودیم اما امسال روند حضور آنها در ایران شدت یافته. در زمینه گردشگران ترکیه و جمهوری آذربایجان هم افزایش داشتهایم.»
مونسان بهنقل از رؤسای برخی از بیمارستانها از دو برابر شدن گردشگران سلامت خبر داد و گفت: «۸۰ درصد گردشگران سلامت بعد از درمان، به توریست تفریحی تبدیل میشوند.»
بهگفته او تهران، اردبیل، تبریز، کرمانشاه و کردستان استان هایی است که این گردشگران به آن سفر میکنند. مونسان از این توریستها بهعنوان «توریست ترکیبی» یاد کرد.
او گفت: «توریست سلامت در بالاترین سطح اقتصادی گردشگری است. ما توریست اروپایی را 1200 دلاری میدانیم اما توریست سلامت 2500 دلاری اند.» معاون رئیس جمهوری بزرگترین نقطه ضعف گردشگری را تبلیغات دانست و گفت:«تبلیغات در داخل کم است، در برون مرزی هم اصلاً تبلیغات جدی نداریم. چون تبلیغات هنوز برای مسئولان جا نیفتاده. آنها اعتقاد ندارند که تبلیغات سرمایهگذاری است نه هزینه تراشی.» او گفت: «اگر امروز بگوییم صد میلیارد تومان بدهید تا در خارج از کشور تبلیغات کنیم، همه فیوز میپرانند.»
بهگفته مونسان، بیاعتقادی مسئولان به تبلیغات در حوزه گردشگری باعث شده تا سازمان میراث فرهنگی به سمت فضای مجازی برود.
او توجه صدا و سیما به مقوله گردشگری را در حال حاضر خوب توصیف کرد و گفت:«سازمان میراث فرهنگی، سازمان پولداری نیست. به رئیس سازمان صدا و سیما هم گفته ام، خوشبختانه ایشان همکاری خوبی دارند. الان سه چهار ساعت در روز را شبکهها به گردشگری اختصاص دادهاند.»
مونسان افتتاح بزرگترین فرودگاه جهان در ترکیه را نتیجه رویکرد جدی این کشور همسایه به گردشگری دانست و گفت: «گرفتاری ما این است که حتی اگر فرودگاهی میسازیم، اصلاً دید گردشگری پشت آن نیست. توجه نداریم حمل و نقل اگر بخواهد توسعه پیدا کند باید گردشگری دغدغه جدی مسئولان باشد.»
به اعتقاد او برخلاف کشورهایی چون امارات و ترکیه که با گردشگری خودشان را به کشوری موفق تبدیل کردهاند، گردشگری در کشور ما در حاشیه حرکت میکند.
او به ورود ۵ میلیون گردشگر سالانه به کشور اشاره کرد و گفت: «ما برای هر بشکه نفت حداقل 11 دلار سرمایهگذاری میکنیم، شرکت ملی نفت تنها بخشی است که با اجازه مستقیم دولت ۱۴ درصد از درآمدهای نفتی را برای سرمایهگذاری دریافت میکند. چون دولت میگوید شرکت ملی نفت باید سرمایهگذاری که بتواند استخراج کند. حرف درستی هم هست اما ما اجازه این سرمایهگذاری را در حوزه گردشگری نداریم چون بودجهای اختصاص داده نمیشود.» مونسان پرسید: «پس چطور انتظار دارند تعداد گردشگران ورودی به ۲۰ میلیون برسد؟ چه دادهاند که چنین نتیجهای میخواهند؟»
او تمام بودجه سازمان میراث فرهنگی را 700 میلیارد تومان اعلام کرد که 80 درصدش آن صرف پرداخت حقوق کارکنان میشود. بنابراین بودجه توسعهای آن 200 میلیارد تومان است. معاون رییس جمهوری بودجه سایر وزارتخانه را قابل قیاس با سازمان متبوع خود ندانست و گفت: «در مورد وزارتخانهها مجلس و دولت با بودجه هر طرحی موافقت میکند اما برای گردشگری چنین نیست.»
او به ایجاد اشتغال برای ۲۰۰ زن و مرد اصفهانی توسط یکی از هنرمندان مینا کار اشاره کرد و گفت: «ایجاد این اشتغال به سرمایهگذاری بالا یا ماشینآلات خاصی نیاز ندارد اما این کارآفرین مجبور شده تمام کارکنانش را بهصورت آزاد بیمه کند.»
مطالبه ۱۱میلیارد برای بیمه ۴۰۰ هزار هنرمند صنایع دستی
مونسان از لزوم تخصیص ۱۱ میلیارد تومان برای بیمه نزدیک به ۴۰۰ هزار نفر فعال در حوزه صنایع دستی حرف زد و گفت:«اما این اعتبار از سوی سازمان برنامه و بودجه تخصیص نمییابد تا تأمین اجتماعی آنها را بیمه کند.» به گفته او همین طرح اگر از سوی وزارتخانه دیگری به مجلس یا دولت داده میشد، فوری تصویب میشد. او گفت:«ما 5 میلیون گردشگر داریم. از سوی دیگر به ازای هر بشکه نفت، 11 دلار سرمایهگذاری میکنیم. یک بشکه نفت چند دلار به فروش میرسد؟ 70 تا 80 دلار. در حالی که هر توریست 1200 دلار وارد کشور میکند. بابت ۸۰ دلار ۱۱ دلار سرمایهگذاری میشود، آیا نباید بابت ۱۲۰۰ دلار حداقل ۱۰ دلار سرمایهگذاری شود؟!»
او گفت: «اما در کشور ما گردشگری اهمیتی ندارد. در نهایت پروژهها را از طریق صندوق و وام پشتیبانی میکنیم. الان ۱۹۰۰ پروژه گردشگری داریم که 43 هزار میلیارد تومان در آنها سرمایهگذاری شده است. این عدد نشان از رونق صنعت گردشگری در این بخش دارد.»
نتوانستیم اعتباری برای همدان ۲۰۱۸ بگیریم
مونسان به برگزاری همدان ۲۰۱۸ اشاره و اعتبار آن را صفر اعلام کرد و گفت: «ما نتوانستیم بودجهای برای اجرای این برنامه از سازمان برنامه و بودجه بگیریم.» بهگفته معاون رئیس جمهوری در نهایت «حمیدرضا حاجی بابایی» نماینده مردم همدان در مجلس توانست سازمان برنامه و بودجه را توجیه کند اما ما نتوانستیم!»
مونسان گفت: «با تلاشهای آقای حاجی بابایی ردیف بودجه ۱۰ میلیارد تومانی برای همدان ۲۰۱۸ و اجلاس جهانی گردشگری تصویب شد که از این میزان ۹ و نیم میلیارد تومان به دست ما رسید.»
مونسان کشور چین را یکی از بازارهای هدف گردشگری ایران اعلام کرد و گفت:«ایران هرگز نتوانسته نقشی که ترکیه برای جذب گردشگران چینی ایفا میکند داشته باشد.»
او برگزاری شبهای ترکیه را از جمله برنامههای این کشور همسایه اعلام کرد و گفت: «ولی ما در ایران هدف را انتخاب میکنیم بعد میگوییم خدایا بقیهاش با شماست.»
او برگزاری فم تور آشناسازی چینیها با جاذبههای ایران، رالی جاده ابریشم و ایجاد کمپین تبلیغاتی را از جمله برنامههای سازمان میراث فرهنگی برای جذب گردشگران چینی عنوان کرد. او درباره اقامت چینیها در خانههایی خارج از مراکز اقامتی کشور هم آن را در همه جای دنیا یک اتفاق مرسوم دانست و از همکاری نیروی انتظامی برای شناسایی خانههای غیرمجاز خبر داد.
مونسان گفت: «چینیها معمولاً بهصورت تور به ایران میآیند و در هتلها اقامت میکنند.» او اقامت در خانههای غیرمجاز را مختص کسانی دانست که برای کار میآیند و اقامت طولانی مدت دارند.»
او دلیل استفاده تورهای چینی از راهنمای چینی را هم عدم تسلط راهنمایان گردشگری ایران به زبان چینی دانست و از اعزام۱۰ تا ۱۵ راهنمای ایرانی به چین برای آموزش خبر داد.
از عوارض چیزی به سازمان میراث فرهنگی نمیرسد
او درباره پیشنهادش برای افزایش عوارض خروج از کشور در اواخر سال گذشته هم گفت: «ما با یک افزایش معقول و منطقی ۱۵ تا ۲۰ درصد موافق بودیم. مثلاً ۷۵ هزار تومان به ۸۵ هزارتومان افزایش یابد و این تفاوت قیمت برای توسعه گردشگری صرف شود.»
او انتخاب عوارض ۴۰۰ هزارتومانی را بدون اطلاع و هماهنگی سازمان متبوع خود خواند و گفت: «از عوارض ۷۵ هزارتومانی، ۱۵ هزار تومان سهم سازمان بود و از این عوارض ۲۰ هزارتومان از هر خروج. اما همین میزان اندک هم تخصیص داده نشد.»
مونسان در برآوردهای خود از درآمد بالای هزار میلیارد تومان عوارض خروج از کشور در ۷ ماهه گذشته خبر داد و تأکید کرد تأثیری روی افزایش و توسعه زیرساختهای گردشگری ندارد.
او از نمایندگان مجلس در بهارستان خواسته است تا از محل صدور ویزا و عوارض خروج از کشور سهمی را برای سرمایهگذاری در حوزه گردشگری اختصاص دهند.
با هواپیمایی، پنجره واحد شدیم
مونسان از همکاری سازمان هواپیمایی کشور و میراث فرهنگی به پنجره واحد یاد کرد و گفت: «از عوارض خروج از کشور چیزی هم به سازمان هواپیمایی کشوری نمیرسد.»
او عدم نگاه به صنعت گردشگری از سوی سازمان هواپیمایی را یکی از دلایل عدم موفقیت صنعت گردشگری و هواپیمایی دانست و گفت: «هواپیمایی چه بخواهد چه نخواهد بدون مسافر چیزی ندارد.»
او درباره افزایش قیمت بلیتها بهدنبال افزایش نرخ ارز هم گفت:«همین افزایش قیمت هم موضوع دعوای من با وزارت راه بود. نرخ ارز بالارفته و هزینه هواپیمایی افزایش یافته بود. اما من گفتم که شما وابسته به مشتری هستید اگر افزایش قیمت بدهید به هواپیمایی خدمتی نکردید.»
مونسان در همین زمینه با رئیس جمهوری مکاتبه کرد. دکتر حسن روحانی هم در ابلاغیهای از ستاد تنظیم بازار خواست ورود و نرخ را مشخص کند.
مونسان از همکاری نسبی بین دو سازمان حرف زد و گفت:«اما اینکه ما بخواهیم هواپیمای ما نقشی مثل هواپیمایی ترکیه داشته باشد، خواستهای دور از ذهن است چون گردشگری دغدغه کشور ما نیست.»
ابطال مجوز دفاتر نمایندگی اطلاعرسانی گردشگری در صورت نداشتن خروجی
او در پاسخ به انتقاد به بینتیجه بودن انتخاب دفاتر نمایندگی اطلاعرسانی گردشگری در خارج از کشور بر افزایش گردشگر، از هشدار به آنها سخن گفت:«به نمایندگیها هشدار دادم که اگر فعالیت و خروجی نداشته باشند، نمایندگیشان را ابطال میکنیم.»
مونسان از همکاری مؤثر این دفاتر با سازمان میراث فرهنگی در حال حاضر خبر داد و گفت: «اگر همکاری آنها نبود با توجه به تفاوت نرخ ارز امکان حضور در خیلی از نمایشگاههای خارجی را نداشتیم.»
معاون رئیس جمهوری درباره فعالیت دفاتر نمایندگی اطلاعرسانی گردشگری ایران در خارج از کشور هم گفت:«قبلاً هیچ مأموریتی نداشتند، کاری هم انجام نمیدادند، فقط عنوان را برای خودشان گرفته بودند. با عنوان نماینده معاون رئیس جمهوری کسب و کار میکردند. در برخی مواقع حتی این بیزنسها خارج از حوزه گردشگری هم بود.»
او از نظارت کانون جهانگردی و اتومبیلرانی روی فعالیت دفاتر نمایندگی اطلاعرسانی گردشگری در کشورهای بازار هدف خبر داد.
وزارتخانه شدن، آسیب زاست
مونسان ایراد وارده از سوی شورای نگهبان به طرح تبدیل سازمان میراث فرهنگی به وزارتخانه را طبق اصل ۷۵ قابل اصلاح ندانست و گفت:«وزارتخانه شدن سازمان از نظر من آسیب زاست.»
بهگفته او، جایگاه معاونت رئیس جمهوری اجازه فشار به سازمان برای اجرای طرحهایی که تخریب میراث فرهنگی و بناهای تاریخی را در پی دارد نمیدهد.
او گفت: «امروز سفت و سخت جلوی اجرای طرحهای تخریبی ایستادهایم اما تبدیل سازمان به وزارتخانه ممکن است فشار نمایندگان و استیضاح وزیر را برای اجرای آنها در پی داشته باشد.»
مونسان وزارتخانه شدن را باعث از بین رفتن فرابخشی بودن این سه حوزه دانست و گفت:«امروز در جایگاه معاون رئیس جمهوری با وزیران مکاتبه میکنم.»
او معتقد است وزارتخانه شدن اگر قدرت سازمان را کاهش ندهد افزایش هم نمیدهد.
او درباره تأثیر گفتوگوی اسرائیلیها با مسئولان عمان بعد از لغو ویزا از سوی ایران برای افزایش گردشگران عمانی هم این گفتوگوی سیاسی را روی گردشگری ناچیز دانست و گفت:«گردشگری تحریمناپذیر است.»
او درباره تأثیر بر تبادلات مالی در حوزه گردشگری میان دو کشور هم گفت:«آژانسهای ما راهکار خودشان را برای تبادل پولی دارند. از سوی دیگر حجم مبادلات پولی آنقدر نیست که دچار مشکل شود.»