نقشه زلزله های مهم ایران در سال ۹۹/ استانهایی که بیشتر لرزیدند
رئیس سابق مرکز پیش بینی زلزله پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله با اشاره به آخرین آمار پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی گفت: ایران در سال ۹۹ به تعداد ۱۱هزار و ۹۴ بار لرزید.
دکتر محمد مختاری، رئیس سابق مرکز پیش بینی زلزله پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله در گفتگو با تاریخ ما در خصوص وضعیت زمینلرزههای ایران در سال ۹۹ اظهار کرد: در سال ۱۳۹۹، ۱۱ هزار و ۹۴ زمین لرزه با بزرگای بیش از یک ریشتر به وقوع پیوسته است.
وی با بیان اینکه فارس، کرمان و هرمزگان بیشترین زمین لرزه را در سالی که گذشت داشتند، افزود: در سال ۹۹، استان فارس با تعداد ۴۳۲، استان کرمان با تعداد ۳۸۴ و استان هرمزگان با تعداد ۱۹۹ زمین لرزه بیشترین تعداد زلزله را داشتند؛ اما از سوی دیگر ۳ استان قم با تعداد ۱۰، استان مرکزی با تعداد ۸ و استان زنجان با تعداد ۵ زمین لرزه کمترین رویداد زمین لرزه را در سال ۹۹ تجربه کردند.
رئیس کارگروه سونامی منطقهی شمال غرب اقیانوس هند- یونسکو با تاکید بر اینکه وقوع زمین لرزههای مختلف در سال ۱۳۹۹ نشان از زلزله خیز بودن ایران است، خاطرنشان کرد: به صورت میانگین هر ماه یک زمین لرزه بالای ۴.۵ ریشتر رخ داده است، به همین دلیل قسمت اعظم کشور ایران، از دیدگاه لرزه خیزی جز مناطق پرخطر محسوب میشود.
زمین لرزههای بالای ۲۰۵ ریشتر سال ۱۳۹۹
مختاری گفت: در این شکل دوایر زرد رنگ محل وقوع رویدادهای زمین لرزهها و خطوط قرمز رنگ گسله های فعال مهم را نشان میدهند.
زمین لرزههای بالای ۴.۵ ریشتر سال ۱۳۹۹
وی خاطر نشان کرد: در این شکل دوایر زرد رنگ محل وقع رویدادهای زمین لرزهها و خطوط قرمز رنگ گسله های فعال مهم را نشان میدهند.
مهمترین زلزلهها در سالی که گذشت
مشاور عالی هسته سونامی و زلزله دانشگاه هرمزگان در ادامه با اشاره به مهمترین زلزلهها در سال گذشته گفت: زلزله کهگیلویه و بویر احمد- سی سخت، زمینلرزههای دو گانه – استان فارس از جمله مهمترین زلزلههای بیش از ۵ ریشتر را تجربه کردند.
وی با اشاره به زلزله کهگیلویه و بویر احمد- سی سخت گفت: این زلزله در ساعت ۲۲ و ۰۵ دقیقه و ۳۵ ثانیه (بهوقت محلی) روز چهارشنبه ۲۹ بهمنماه ۱۳۹۹ هجریشمسی، مطابق با ساعت ۱۸ و ۳۵ دقیقه و ۳۵ ثانیه (بهوقت جهانی) روز چهارشنبه ۱۷ فوریه ۲۰۲۱ میلادی زمینلرزهای با بزرگای ۵.۵ در مقیاس امواج محلی(ML) در ۲۰ کیلومتری شمال باختری یاسوج و ۶ کیلومتری جنوب سیسخت در استان کهگیلویه و بویراحمد بهوقوع پیوست که جز سختترین و مهمترین زلزلههای سال محسوب میشوند.
مختاری با اشاره به زمینلرزههای دو گانه – استان فارس گفت: این زمین لرزه در بازه زمانی حدود ۷۰ دقیقه دو زمینلرزه بزرگ در بخش بیرم، شهرستان لارستان، استان فارس رخ داد.
وی گفت: عمق کانونی این دو زمینلرزه حدود ۱۰ کیلومتر برآورد شده است. بر اساس گزارش مرکز لرزهنگاری کشوری وابسته به مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران ۱۶ پس لرزه با بزرگای ۴.۲-۲.۵ تا تاریخ ۲۱ خرداد ۹۹ ساعت ۱۷ در منطقه رخ داده است.
جدول زمین لرزههای مهم سال ۹۹ بالای ۵ ریشتر براساس توزیع استانی
رئیس کارگروه سونامی منطقه شمال غرب اقیانوس هند- یونسکو تاکید کرد: مناطق نزدیک سواحل دریای عمان و نیز سواحل دیگر نیز به علت توسعه و سرمایه گذاری کلان از نواحی محسوب میشوند که نیاز به تمرکز بسیار بالایی دارند. در این راستا موضوع احتمال وقوع سونامی مخصوصاً دریای عمان (استانهای ساحلی هرمزگان و سیستان و بلوچستان) از اولویت خاص باید برخوردار باشد.
مشاور عالی هسته سونامی و زلزله دانشگاه هرمزگان تاکید کرد: با دانش فعلی زلزلهشناسی امکان پیش آگاهی دقیق زمان وقوع و بزرگای زلزله مورد انتظار، مهیا نیست؛ اما در این گونه موارد میتوان به صورت احتمالاتی به افزایش احتمال وقوع زلزله در یک منطقه، اشاره کرد.
زمین لرزهها به تفکیک استان بالای ۳ ریشتر
مختاری گفت: در کنار تلاش مردمی در بهینه سازی ساختارهای محل زندگی و محیطی، حفظ هوشیاری و آمادگی مدیران بحران محلی و استانی، از اهمیت بالایی برخوردار است.
نمودار تعداد زلزلهها در سال ۹۹
مختاری با اشاره به این نمودار گفت: این نمودار زمین لرزههای سال ۹۹ به ترتیب تعداد دفعات زلزله است که نشان میدهد فارس بیشتری تعداد زمین لرزه را تجربه کرده است.