آیا ورزش، کرونا را ضربه فنی میکند؟
سیده سمیه اصغری در گفتوگو با خبرگزاری تاریخ ما با تاکید بر اهمیت فعالیت بدنی در اپیدمی بیماری کووید ۱۹، اظهار کرد: نقش فعالیت بدنی منظم در پیشگیری و درمان بیماریهای غیرواگیر از جمله بیماریهای قلبی، سکته مغزی، دیابت، سرطان پستان و کولون، پیشگیری از فشارخون بالا، ارتقای سلامت روان و بهبود کیفیت زندگی بر کسی پوشیده نیست، اما نکتهای که شایان اهمیت است نقش فعالیت بدنی با شدت متوسط در بالابردن ایمنی و مقابله بدن ما با ویروسهای تنفسی است.
رییس گروه تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بیان کرد: فعالیت بدنی با شدت متوسط شامل فعالیتهایی است که حداقل ۱۰ دقیقه به طور مداوم طول بکشد و موجب افزایش اندک تنفس و ضربان قلب شود؛ مانند حمل بارهای سبک، بالارفتن مکرر از پله های کوتاه یا پیاده روی.
اصغری با اشاره به میزان توصیه شده فعالیت بدنی برای جوانان ۱۸ تا ۳۰ سال، اظهار کرد: فعالیت بدنی با شدت متوسط حداقل به مدت ۱۵۰ دقیقه در هفته انجام شود و در این فعالیتها شرط تداوم فعالیت برای حداقل۱۰ دقیقه باید رعایت شود.
وی با بیان اینکه فعالیتهای تقویت کننده عضلات با درگیری عضلات بزرگ دو روز در هفته یا بیشتر انجام شود، افزود: علائم خطر در حین انجام فعالیتهای ورزشی در دوره اپیدمی کرونا شامل؛ تب و بدن درد، تنگی نفس در حال استراحت، درد قفسه سینه، تغییرات ناگهانی ضربان قلب، سرفه خشک، تنگی نفس نامناسب با فعالیت و احساس ناخوشی حین ورزش است.
وی ادامه داد: حتی اگر احساس بیماری وجود ندارد رورانه دو بار درجه حرارت بدن کنترل شود و در صورت وجود تب در حال حاضر یا در چند روز گذشته از هرگونه فعالیت بدنی برای حداقل ۱۴ روز بعد از فروکش کردن تب اجتناب کرده و با پزشک مشورت شود.
این کارشناس تغذیه بیان کرد: استفاده از استامینوفن به صورت پیشگیری توصیه نمیشود چرا که باعث پوشاندن علائم میشود و استفاده از کورتون، آسپرین یا داروهای ضدالتهاب نیز ممنوع است.
نحوه استفاده از ماسک حین تمرینات ورزشی
وی با بیان اینکه بهترین توصیه حفظ فاصله اجتماعی است، افزود: در فعالیت ورزشی با شدت پایین تا متوسط استفاده از ماسک توصیه میشود بویژه در مکانهایی که امکان حفظ فاصله اجتماعی کم است.
اصغری بیان کرد: در فعالیت بدنی با شدت متوسط تا شدید استفاده از ماسک توصیه نمیشود، اما حفظ فاصله اجتماعی الزامی است و ورزش در محیطهای شلوغ ممنوع است.
وی تصریح کرد: درصورتی که فعالیت ورزشی طولانی و منجر به مرطوب شدن ماسک شود، تعویض ماسک ضروری است و اگر در هنگام فعالیت ورزشی تنگی نفس نامناسب با فعالیت بدنی، سرگیجه و سبکی سر داشتید، فعالیت بدنی را قطع کنید، بنشینید، ماسک خود را برداشته و چند نفس عمیق بکشید.
اصغری با بیان اینکه اگر این علائم ادامه داشت با پزشک مشورت کنید، اظهار کرد: در افراد با سابقه بیماری زمینهای مانند بیماری قلبی و ریوی پیشنهاد میشود که ورزش با شدت پایین و استفاده از ماسک و حفظ فاصله اجتماعی در زمان کوتاه تر انجام شود.
مراحل انجام فعالیت بدنی
وی با بیان اینکه مرحله گرم کردن قبل از انجام فعالیت بدنی و سرد کردن پس از انجام فعالیت بدنی در نظر گرفته شود، افزود: مرحله گرم کردن شامل حرکات کششی و فعالیت هوازی ملایم مثل پیاده روی ملایم است.
رییس گروه تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بیان کرد: مرحله سردکردن پس از اتمام جلسه فعالیت بدنی انجام شود و شامل ورزش سبک و حرکات کششی باشد. (حدود ۱۰ دقیقه) و هر حرکت کششی ۱۵ تا ۳۰ ثانیه به طول انجامد و ۳ تا ۴ بارنیز تکرار شود.
اصغری ادامه داد: جلسه اصلی فعالیت بدنی بین ۲۰ تا ۶۰ دقیقه فعالیت هوازی شامل پیاده روی درجا، طناب زدن، استفاده از تردمیل، دوچرخه ثابت و ورزشهای قدرتی باشد.
نوع تمرینات و احتیاطات لازم
وی با بیان اینکه ورزشهای قدرتی شامل ورزش با کش، دمبل و… بوده و به صورت دو تا ۴ ست با ۸ تا ۱۲ تکرار، همراه با ۲ تا ۳ دقیقه استراحت بین ستها انجام شود ( ۲ تا ۳ روز در هفته)، تصریح کرد: برنامه ورزشی باید شامل ترکیب ورزش هوازی، قدرتی، کششی و تعادلی باشد و در تمرینات هوازی و قدرتی مدت تمرین در هر جلسه به حداکثر یک ساعت محدود شود.
اصغری ادامه داد: به جای انجام طولانی مدت فعالیتهای هوازی در یک جلسه، دو جلسه در روز با حداقل سه ساعت استراحت بین جلسات و مصرف مناسب مایعات در نظر گرفته شود.
وی با بیان اینکه شدت تمرینات هوازی به حداکثر ۸۰ درصد ضربان قلب محدود باشد، افزود: تمرینات قدرتی با حداکثر قدرت بدنی انجام نشود و قبل از رسیدن به خستگی قطع شود.
تمرینات ورزشی پیشنهادی در دوره اپیدمی کرونا
رییس گروه تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه در محیط خانه و یا در فضای باز با رعایت پروتکلهای بهداشتی پیاده روی سریع انجام دهید، افزود: در صورت نداشتن مشکلات عضلانی اسکلتی از پلهها بالا و پایین بروید یا طناب بزنید.
اصغری با اشاره به اینکه در صورت نیاز به مربی با فیلمهای آموزشی ورزش کنید، خاطرنشان کرد: درصورت داشتن وسایل ورزشی مانند تردمیل، دوچرخه ثابت، دمبل و… از آن استفاده کنید و توجه داشته باشید ورزشهایی مانند یوگا و تکنیکهای تنفسی به کنترل استرس کمک میکند.
پایان خبر / تاریخ ما