مراجعه به روانشناس تنها برای درمان اختلالات روانی نیست
امین مختاری در گفتوگو با خبرگزاری تاریخ ما با تاکید بر اینکه توجه به مسائل روانشناختی در دنیای امروز اهمیت فراوانی دارد، اظهار کرد: با توجه به تغییر سبک زندگی افراد جامعه و تغییر شرایط نسبت به گذشته اهمیت این موضوع بیشتر از گذشته در زندگی افراد آشکارتر شده است.
این روانشناس خانواده افزود: ارتباطات و روابط اجتماعی در جامعه امروز بر پایه فضای مجازی شکل گرفته است، زمانیکه ابزارها برای ارتباط اجتماعی تغییر کرده، بنابراین سبک زندگی نیز نسبت به گذشته دچار تغییرشده است و باتوجه به این تغییرات در زندگی و روابط انسانها مسائل روانشناختی اهمیت بیشتری پیدا خواهد کرد.
وی با اشاره به علل نبود تمایل در مردم برای مراجعه به روانشناس برای درمان ناراحتیهای روحی، روانی، شرایط نابهسامان ذهنی و مشکلات شخصیتی نسبت به مشکلات جسمی، توضیح داد: زمانی که مردم دچار انواع مشکلات جسمی در اعضای بدن خود میشوند، به پزشک مراجعه میکنند، زیرا دردهای جسمی در انسان نمود عینی دارد، بنابراین افراد زمانی که در اعضای بدن خود احساس درد و ناراحتی دارند سریعا به پزشک مراجعه میکنند تا از این درد رهایی پیدا کنند.
مختاری افزود: یکی از دلایل اصلی مراجعه افراد به پزشک برای درمان دردهای جسمی این است که این دردها خود فرد را درگیر میکند و آسیب چندانی به اطرافیان وارد نمیکند، بنابراین روند درمانی خود را پیگیری میکند، اما در بحث مشکلات روانی و شخصیتی خود فرد کمتر از اطرافیان و اعضای خانواده درگیر میشود، بنابراین فرد احساس نیاز کمتری برای پیگیری امورات درمانی خود و مراجعه به روانشناس دارد.
این روانشناس خانواده بیان کرد: وقتی فرد دچار مشکلات روانی و شخصیتی میشود، بیش از آن که خود دچار آسیب شود، عمده تاثیرات این مشکلات بر روی زندگی اعضای خانواده و اطرافیان در جامعه است، باید بدانیم مسائل روانی و جسمی در گرو هم هستند، یعنی مسائل روانی، جسم و مسائل جسمی، روح انسان را درگیر میکند، به همین علت اگر میخواهیم جسم سالم یا روان سالم داشته باشیم باید به سلامت هر کدام از آنها بهصورت جداگانه اهمیت بدهیم.
وی با بیان اینکه در یک دهه گذشته احساس نیاز به مراجعه به روانشناس در جامعه افزایش پیدا کرده است، گفت: امروزه مردم تمایل بیشتری برای مراجعه به روانشناس دارند، اما همچنان به نقطه مطلوب نرسیدهایم، باید اهمیتی که مردم به نقش روانشناس در زندگی خود میدهند به چند برابر افزایش پیدا کند.
مختاری با تاکید بر اینکه مراجعه به روانشناس صرفا برای تشخیص و درمان اختلالات روانی نیست، گفت: امروز افراد برای دریافت مشاوره و پاسخ به سوالات خود در حوزه تصمیمات مهم زندگی مانند شغل، ازدواج، تحصیل و … به روانشناس مراجعه میکنند، برخی افراد میگویند من مشکل روانی ندارم، بنابراین تمایلی به کمک گرفتن از روانشناس نیز ندارند.
این روانشناس خانواده اضافه کرد: معمولا افرادی که به روانشناس مراجعه میکنند بر سر یک دوراهی برای تصمیمات مهم در زندگی خود قرار گرفتهاند، بهطور مثال خانمی به روانشناس مراجعه میکند و میگوید من دارای چنین ویژگیهای شخصیتی هستم و خواستگار من نیز دارای این ویژگیها است، آیا من و چنین فردی برای تشکیل زندگی مشترک مناسب هستیم؟ سپس در جلسات مشاوره این موضوعات بررسی و راهنمایی لازم به فرد داده میشود، اما در نهایت تصمیمگیرنده اصلی فرد است.
وی بیان کرد: در مراجعات افراد به روانشناسان مسائلی مانند ترسها، مسائل کودکی، نوجوانی، عقدهها، اختلالات شخصیتی و… در پاسخ به سوالات فردی که بر سر دوراهی قرار گرفته بررسی میشود، روانشناسان برای پاسخ به این سوالات تجربه و دانش دارند، زمانی که افراد قصد خرید خودرو، خانه و یا تعمیر آن را دارند از افراد متخصص در آن حوزه کمک میگیرند، برای درمان اختلالات شخصیتی و روانی نیز باید از فرد متخصص در آن حوزه کمک گرفت و مشورت خواست.
مختاری با اشاره به اینکه اختلالات روانی و شخصیتی یک مقوله بسیار پیچیده است، عنوان کرد: بسیاری از افراد دارای اختلالات شخصیتی هستند اما عموما از آنها بیاطلاعند و آگاهی کافی نسبت به این مشکل و اختلال ندارند، بنابراین مشکل را در اطرافیان خود جستجو میکنند و خود را عاری از هرگونه مشکل میدانند و این مسئله موجب میشود فرد برای بهبود خود تلاش نکند.
این روانشناس خانواده یادآور شد: عموما مشاهده میشود افراد بسیاری در جامعه از اثرات نامطلوب گفتار و رفتار خود در خانواده و جامعه ناآگاه هستند و در صورت بروز مشکل در زندگی مشترک میگویند مگر من چه کاری کردهام، این افراد ریشه تمامی مسائل را در اطرافیان خود میبینند.
وی تصریح کرد: هر اندازه انسان رشدیافته و سالم باشد، کمتر خود را عاری از هرگونه مشکل میداند و به همین دلیل بهطور مداوم خودبازنگری و خودبازرسی را در برنامه زندگی خود قرار میدهد، همچنین اشکالات خود را نیازمند رفع میداند، افرادی که این ویژگی را ندارند در روابط خود با سایرین مشکلات فراوانی دارند، انسان همواره باید در پی پالایش خود باشد و برای این پالایش نیازمند فردی است که به او کمک کند.
مختاری رازداری را یکی از مهمترین ویژگیهای روانشناسان عنوان کرد و گفت: افراد در زمان مراجعه به روانشناسان ترسها، وسواس، اختلالات شخصیتی و روانی خود را با او در میان میگذارند، بنابراین باید رازداری در اولویت باشد، همچنین روانشناسان برای اینکه بتوانند به فرد مراجعهکننده کمک کنند باید مرتبا دانش خود افزایش بدهند و خود را نیز پالایش کنند.
این روانشناس خانواده خاطرنشان کرد: اگر فردی برای حل مشکلش به روانشناس مراجعه و احساس کند مشاوره برای او سودمند نبوده است و کمکی برای حل مشکلش دریافت نکند، آن فرد دچار سرخوردگی خواهد شد، روانشاس باید علم و دانش خود را افزایش دهد تا زمانی که فرد جلسه مشاوره را ترک میکند، احساس کند جلسه برای او مفید بوده است.
پایان خبر / تاریخ ما