سایه سنگین کرونا بر معیشت اصناف
گفتههای استاندار خراسان رضوی در حاشیه جلسه اخیر ستاد پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا استان که در محل استانداری برگزار شد گویای این مطلب است که شرایط استان، همچنان شرایط مطلوبی نیست، چرا که وی اظهار کرده است بر اساس آمارها و گزارشها، متاسفانه خراسان رضوی همچنان از نظر ابتلا، بستری و فوتی کرونا در وضعیت رو به افزایش قرار دارد. او تاکید کرده باید در حوزه نظارت و برخورد، اقدامات جدیدی در دستور کار استانها قرار بگیرد و بر همین اساس در استان هم کمیته امنیتی، اجتماعی و انتظامی بیشتر از گذشته به وضعیت نظارتها ورود پیدا خواهند کرد و با ناقضان پروتکلهای بهداشتی برخورد قانونی صورت خواهد گرفت.
شهرستان نیشابور از جمله شهرهایی است که در حال حاضر در وضعیت قرمز کرونایی قرار دارد و رئیس دانشکده علوم پزشکی نیشابور نیز در آخرین جلسه ستاد پیشگیری و مبارزه با کرونا که ۴ اردیبهشت ماه برگزار شد، از افزایش سه برابری تستهای کرونا در فروردین ۱۴۰۰ نسبت به اسفند ۱۳۹۹خبر داده است، همچنین افزایش آمار فوتیها در فروردین و اردیبهشت منجر به این شد که وضعیت شهرستان همچنان قرمز بماند و به تبع آن، همزمان با سایر نقاط قرمز کشور، محدودیتها و ممنوعیتهای مشاغل گروه ۲،۳ و ۴ به مدت یک هفته دیگر تمدید شد.
تمدید محدودیتها و تعطیلی کسب و کارها تجمع و اعتراض گروهی از اصناف نیشابور را به همراه داشت. موضوعی که در روزهای گذشته خبرساز شد و در همین زمینه توضیحاتی را از جانب رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت نیشابور جویا شدیم که در ادامه به آن پرداخته شده است.
بی عدالتی در رعایت پروتکلهای بهداشتی ، علت اصلی اعتراض اصناف
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت نیشابور در گفتوگو با خبرگزاری تاریخ ما عنوان کرد: بعد از اینکه نیشابور در وضعیت قرمز کرونایی قرار گرفت، بنا بر دستورالعملی که از سوی ستاد ملی پیشگیری و مقابله با کرونا ابلاغ شد، به جز مشاغل گروه یک، بقیه مشاغل مجاز به فعالیت نبودند که این دستورالعمل بلافاصله به اتاق اصناف اطلاعرسانی شده و اتاق اصناف هم در این زمینه همکاری خوبی داشتند و سریعا نسبت به اجرای آن اقدام شد.
محمد رضا پورکاویان اظهار کرد: همکاری اصناف شهرستان در راستای اجرای این دستورالعمل خوب بوده و بالغ بر ۹۶ درصد کسبه که مشمول این محدودیتها بودند واحدهای صنفی خود را تعطیل کردند و این امر به خوبی در سطح شهر مشهود است.
پورکاویان در رابطه با اعتراض گروهی از اصناف نیشابور که در روزهای اخیر اتفاق افتاد، بیان کرد: با استمرار وضعیت قرمز در شهرستان ابلاغ شد که محدودیتهای کرونایی به مدت یک هفته دیگر نیز تمدید شود که این امر موجب اعتراض عدهای از اصناف شد.
وی خاطرنشان کرد: اگر به طور نسبی نگاه کنیم اصناف تا اینجا همکاری خوبی با ستاد کرونا در شهرستان داشتند اما وقتی خود را با وضعیت فعالیت مشاغل همسان و متناظر در سایر شهرها و به خصوص مشهد مقایسه میکنند اظهار نارضایتی میکنند چرا که به گفته آنان گروهی از اصناف با وجود خسارتهای وارده، پیرو قانون هستند اما عدهای دیگر پایبند به قوانین نیستند و رعایت نمیکنند که همین امر باعث دلسردی شده و اعتراض آنها نسبت به تمدید محدودیتها را به دنبال داشته است.
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت نیشابور با اشاره به اینکه حدود ۵۰ درصد اصناف نیشابور مشمول این محدودیتها میشوند گفت: امیدوار بودیم که شرایط هر چه سریعتر به روال عادی برگردد تا اصناف بیشتر از این متضرر نشوند اما متاسفانه ویروس کرونای هندی و خطر شیوع آن محاسبات را بر هم زد با این شرایط، ادامه ممنوعیتها و محدودیتها همچنان، دور از انتظار نیست.
پورکاویان تأکید کرد: همه بحث انتشار ویروس کرونا از طریق اصناف نیست و یک سری اماکن و دستگاههای دیگر نیز شامل حمل و نقل، پارکها، اماکن ورزشی، مطبهای دکتر و… در این امر نقش دارند و قطعا برای هر کدام از این موارد هم پروتکلهای مخصوص ارائه شده است و همه باید خود را ملزم به رعایت این دستورالعملها بدانند و خواسته کسبه این است که سختگیریها فقط برای اصناف که محل ارتزاق آنهاست، نباشد و بر اعمال محدودیتها در پارکها و سایر اماکن نیز نظارت سختگیرانهتری صورت گیرد.
وی با بیان اینکه ما تابع دستورالعملهای ستاد ملی پیشگیری و مقابله با کرونا هستیم ادامه داد: در جلسه اخیر ستاد کرونای شهرستان موضوع اعتراض اصناف مطرح و بررسی شد و در جلسهای که در اتاق اصناف با چند تن از نمایندگان اصناف داشتیم قرار بر این شد که مدلی را طراحی بکنند و این مدل به ستاد کرونای شهرستان ارائه شود تا در صورت تأیید به ستاد استان منعکس شود.
پلمب واحدهای صنفی آن هم در اوضاع اقتصادی الان، بسیار دردناک است
پورکاویان در ادامه با ارائه گزارشی از روند اجرای طرح اعمال محدودیتها و ممنوعیتها در شهرستان افزود: از همان ابتدای ابلاغ طرح محدودیتها و ممنوعیتها، یک تیم پنج نفره متشکل از بازرسان اداره صمت، مرکز بهداشت، اتاق اصناف، اتحادیه و پلیس، نظارت لازم را بر نحوهی اجرای این طرح اعمال کردند و با متخلفان برخورد شد.
وی تصریح کرد: پلمب واحدهای صنفی آن هم در اوضاع اقتصادی الان، بسیار دردناک است و درک میکنیم که شرایط سختی است و معیشت مردم دچار مشکل شده است اما در راستای اجرای دستورالعملهای ابلاغی و نظارت بر اعمال محدودیتها مجبور به تذکر و در نهایت پلمب واحدهای متخلف هستیم.
وی یادآور شد: از آغاز طرح اعمال محدودیتها که از ۲۱ فروردینماه آغاز شد در بخش نظارتی مربوط به اداره صمت، ۵۹۵۰ مورد بازدید داشتیم که منجر به ۴۳۱ مورد تذکر کتبی شد همچنین ۲۲۱۵ مورد تذکر شفاهی داشتیم که سعی کردیم با درک شرایط، این تذکرات خیلی با قهر و غضب همراه نباشد؛ ۱۶۱ واحد نیز به دلیل تخلفات پلمب شدند و برای ۵۵ مورد نیز فرم تخلف تنظیم شد.
پورکاویان در پاسخ به این سوال که آیا برای حمایت از کسب و کارهای آسیبدیده از کرونا تمهیداتی اندیشیده شده است ، گفت: سال گذشته تعدادی از کسب و کارها از تسهیلات حمایتی دولت برخوردار شدند و امسال نیز بحثی که مطرح است در رابطه با تخفیفات مالیاتی در نحوه محاسبه یا نحوه دریافت آن است.
رعایت پروتکلها و فرهنگسازی برای بروز رفتار درست در شرایط موجود گرهگشای بسیاری از مشکلات است
رئیس اداره صنعت ،معدن و تجارت به نقش موثر مردم و چگونگی رفتار آنها در مواجهه با شرایط موجود اشاره کرد و گفت: رعایت پروتکلها و فرهنگسازی برای بروز رفتار درست در شرایط موجود شاید گرهگشای بسیاری از مشکلات باشد و این فرهنگسازی باید نهادینه شود نه اینکه تالارها را تعطیل بکنیم و کسب و کار عدهای مختل شود اما مردم مجالس و دورهمیها را در منزل و یا مکانهای دیگر برگزار کنند ضرر آن باز برگردد به اصناف و تعطیلی مشاغل و یا وقتی به یک شغل اجازه فعالیت داده میشود با ازدحام در محل که منجر به برخورد بازرسان خواهد شد موجبات تعطیلی کسب و کارها را فراهم نکنند.
وی ابراز امیدواری کرد با همکاری و همراهی مردم که اصناف نیز جزئی از مردم هستند بتوان شرایط را به سمت بهتری سوق داد تا اصناف بیش از این متضرر نشوند علاوه بر آن شاید اگر زمینهای فراهم شود که همان طور که ادارات در شرایط قرمز با ۵۰ درصد کارکنان به فعالیت میپردازند چنانچه چنین قانونی برای اصناف نیز وجود داشته باشد که در شرایط پر خطر به سمت تعطیلی کامل اصناف نرویم و درصدی از اصناف با رعایت شیوهنامههای بهداشتی مجاز به فعالیت باشند، حداقل میتوان خسارات وارده به کسب و کارها را کمتر کرد.
تقابل سلامت و معیشت مردم شاید در هیچ برهه زمانی این قدر به چشم نیامده است چرا که اگر کسب و کارها تعطیل شود معیشت مختل میشود و اگر فعال باشند سلامت به مخاطره میافتد و این در صورتی است که بارها و بارها مسئولان در صحبتهایشان اشاره کردهاند که همان قدر که دغدغه سلامت مردم را دارند دغدغه مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم هم برایشان اهمیت دارد اما آنچه واضح است این است که شرایط نابسامان اقتصادی، عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی از جانب مردم و مدیریت ضعیف مسئولان در کنترل شرایط موجود همه و همه کلاف سردرگمی را رقم زده است که با رفع مسئولیت و پاس دادن آن به یکدیگر فقط اوضاع وخیمتر و پیچیدهتر میشود و عبور از این بحران نیازمند احساس مسئولیت تک تک افراد جامعه اعم از مردم و مسئولان است.
گفتنی است بنا بر بهروزرسانی نرمافزار ماسک در تاریخ ۶ اردیبهشت ماه، ۱۹۸ شهرستان در کشور در وضعیت قرمز کرونایی قرار دارند و از این تعداد ۷ شهرستان شامل، مشهد، نیشابور، درگز، کاشمر، قوچان، بینالود، و سبزوار مربوط به استان خراسان رضوی است که شهرهای سبزوار و قوچان در وضعیت قرمز تیره قرار دارند.
پایان خبر / تاریخ ما