حکومت امام علی (ع)؛ زمینهای برای تحقق عدالت اجتماعی
حجتالاسلام اسماعیل قهرمانلو در گفتوگو با خبرگزاری تاریخ ما، اظهار کرد: قرآن کریم هدف و رسالت پیامبران و پیروی از اولیای الهی را دو چیز معرفی کرده است که شامل بیان احکام و تعلیم و تزکیه بندگان و نیز اقامه عدل میشود و انبیا را مبعوث کرد تا در بین مردم، عدل را اقامه کنند.
وی با اشاره به اینکه لازمه اقامه عدل، تشکیل حکومت اسلامی است، ابراز کرد: امام علی (ع) نیز علت تشکیل حکومت خود را جلوگیری از ستم ستمگران اعلام کردند و فرمودند: سوگند به خدایی که دانه را شکافت و جان را آفرید، اگر حضور فراوان بیعتکنندگان نبود و یاران حجّت را بر من تمام نمیکردند و اگر خداوند از علما عهد و پیمان نگرفته بود که برابر شکمبارگی ستمگران و گرسنگی مظلومان، سکوت نکنند، مهار شتر خلافت را بر کوهان آن انداخته، رهایش میساختم.
معاون تهذیب و تربیت حوزه علمیه استان زنجان عنوان کرد: تفاوت نگاه امیرالمومنین علی (ع) با بقیه در پذیرش حکومت این است که حکومت برای ایشان ارزش ذاتی ندارد، بلکه فقط زمینهای برای تحقق عدالت اجتماعی است و میفرمایند: حکومت را قبول نکردم مگر اینکه حقی را احیا و از حق در مقابل باطل دفاع کنم.
وی با اشاره به اینکه زمین و آسمان نیز بر پایه عدل استوار شدند، تصریح کرد: خداوند در قرآن کریم در آیه ۱۵ سوره شوری خطاب به پیامبر (ص) فرموده است که «بگو من به هر کتابی که خدا فرستاده ایمان آوردهام و فرمان یافتهام که در میان شما دادگری کنم» و اهمیت مسئله عدل بارها در قرآن مورد تاکید قرار گرفته است.
قهرمانلو با بیان اینکه طبق نظر روانشناسان در شکلگیری شخصیت و بروز صفات خوب و بد در هر انسانی سه عامل وراثت، آموزش و محیط دخیل است، یادآور شد: در بررسی این سه محور در زندگی امام علی (ع) میبینیم در عامل وراثت، ایشان فرزند ابوطالب هستند که دفاع جانانه از پیامبر (ص) دارند و حتی خداوند در لحظه تولد این امام همام در کعبه، آن حضرت را به پیچیدهترین علوم عالم واقف کردند و نام علی که مشتق از نام خدا و برگرفته از صفت علو و به معنی برتر است را برای ایشان برگزیدند، بنابراین در عدالت نیز کسی نمیتواند بالاتر از امام علی (ع) باشد.
وی در بررسی عوامل آموزش و محیط در زندگی امام علی (ع)، تصریح کرد: در زمان تولد امام علی (ع)، پیامبر (ص) ۳۰ ساله بودند و ۱۰ سال اول زندگی امیرالمومنین علی (ع) تربیت آن حضرت را به عهده گرفت، گهواره امیرالمومنین را در کنار رختخواب خویش قرار میدادند و میفرمودند بعداً یاور من میشود. وقتی امام علی (ع) مهمترین سالهای شکلگیری شخصیت خود را کنار پیامبر (ص) سپری کردند، مشخص میشود که چه تاثیری در آینده ایشان و رعایت فضائل اخلاقی در زندگی و حکومتداری آن حضرت دارند.
این کارشناس دینی خاطرنشان کرد: برخی از بزرگان معارف اسلامی معتقدند که معجزه اصلی نبی مکرم اسلام (ص) تربیت امام علی (ع) بود؛ چراکه ایشان بعدها در زمان خلافت تاکید داشتند که بر مبنای قرآن و سنت عمل کنند و ذرهای از این امر کوتاه نیامدند و در اجرای احکام دینی از جمله اقامه عدالت، اخذ مالیات و اجرای حد، مصلحتاندیشی نکردند.
پایان خبر / تاریخ ما