اشتغال؛ عامل اصلی مهاجرت جوانان روستای گردشگری ایله

روستای زیبای ایله در منطقه‌ای کوهستانی در فاصله ۴۵ کیلومتری شهرستان تایباد و در جنوب غربی آن در بخش پایین ولایت و در بین روستاهای آبقه و پشته قرار دارد. این روستا دارای چشم اندازهای زیبای طبیعی است که در فصل بهار این زیبایی‌ها دو چندان می‌شوند، وجود کوه‌های مرتفع با دره‌های سرسبز و چشمه‌های جوشان جمعیت زیادی را در فصل بهار به این روستا می‌کشاند.

اگر چه همه گیری کرونا گردشگری را تا حدود زیادی از رونق انداخته ولی آنچه اهمیت دارد این است که به هر صورت این روزها پایان می‌یابد و باز هم به اهمیت گردشگری و اقتصاد آن بر خواهیم گشت.

برای بررسی مشکلات گزارش شده از سمت ساکنان این روستا به این منطقه زیبا رفتیم و با ساکنان آن از نزدیک گفت‌وگو کردیم و در جریان مشکلات آن‌ها قرار گرفتیم، از جمله مسئله اشتغال و احداث معدن مواردی بود که به آن در ادامه نیز اشاره می‌شود.

دهیار روستای ایله در همین راستا طی گفت‌وگو با خبرگزاری تاریخ ما اظهار کرد: این روستا با ۲۸۷ نفر جمعیت در قالب ۷۸ خانوار به دلیل کمبود جمعیت بودجه محدودی دارد از این رو امکانات چندانی نمی‌توان برای این منطقه در نظر گرفت.

جوانان ایله‌ای به روستاها و یا شهرهای تایباد، کاریز و مشهد ریزه مهاجرت می‌کنند

محمد مجیدی با اشاره به علت مهاجرت جوانان روستا به نقاط اطراف گفت: این منطقه به دلیل کوهستانی بودن دارای اراضی ملی است و هر گونه ساخت و ساز در آن‌ها باید بر اساس تایید اداره منابع طبیعی صورت گیرد که صدور مجوز آن با مشکلات اداری فراوانی همراه بوده و همین امر سبب شده جوانان به روستاها و یا شهرهای تایباد، کاریز و مشهد ریزه کوچ کنند و همین عامل نیز جمعیت روستا را به حداقل رسانده است.

وی عنوان کرد: تنها مدرسه روستا با بافت خیلی قدیمی چندین بار بازسازی شده و در حال حاضر مبلغ ۱۰۰ میلیون ریال بابت تعمیرات نهایی بدهکار است، راه اصلی با پیگیری‌های فرماندار سابق تایباد آسفالت شده اما مسیرهای داخلی روستا همچنان خاکی بوده و از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست که با توجه به شرایط کوهستانی بودن منطقه فصل بارش‌ها تردد داخل روستا بسیار سخت می‌شود اما به دلیل کمبود تخصیص بودجه امکان آسفالت و جدول کشی وجود ندارد.

اعتراض ساکنان ایله در مقابل احداث معدن

دهیار ایله بیان کرد: توسعه اقتصادی و تولید ملی بسیار حائز اهمیت است اما اینکه معدن با خطرات احتمالی مانند انفجارهای مداوم در فاصله نزدیک با محل سکونت افراد احداث شود اعتراض ساکنان را در برداشته است.

وی در ادامه توضیح داد: علاوه بر این، اراضی که قرار است معدن در آن احداث شود مرتع چرای دام روستاییان می‌باشد که با این اتفاق از آن محروم خواهند شد و از آنجا که ۱۰۰ درصد اقتصاد این روستا بر پایه کشاورزی و دامپروری است دسترسی به این مراتع برای اهالی روستا بسیار حائز اهمیت است.  

مجیدی تصریح کرد: سرمایه‌های این شهرستان باید برای رفاه خود مردم هزینه شود این معدن اگر چنانچه فرصت اشتغال برای جوانان روستا را فراهم کند بسیار خوب است اما بنابر تجربه‌های قبلی، معدن آهنی که در فاصله نزدیک روستا مشغول به فعالیت است غیر از سه نفر نیروی فنی که جوانان ایله هستند مابقی کارگران آن از روستاهای اطراف و شهرهای دیگر هستند.

اراضی ملی در تصرف اشخاص نیست

اما در مقابل اعتراضات مردم ایله نسبت به موضوعات مطرح شده از جمله احداث معدن و…، محمدرضا علی‌پور رئیس منابع طبیعی شهرستان این چنین پاسخ داد: اراضی ملی در تصرف اشخاص نیست و واگذاری معدن بر اساس اصول ایمنی تایید شده در اراضی ملی بوده و هیچ گونه دخل و تصرف شخصی انجام نشده است.

رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان تایباد نیز با بیان اینکه موانع تولید را باید رفع کرد، گفت: احداث معادن در این شهرستان مرزی که دارای پتانسیل‌های شایسته‌ای است یک گام اقتصادی به شمار می‌رود، جذب سرمایه گذار بخشی از توسعه اقتصادی در منطقه است مردم باید برای رفع موانع همکاری لازم را داشته باشند.

به کارگیری نیروهای متخصص لازمه اشتغال‌زایی است

محمد کریمی افزود: لازمه اشتغال؛ به کارگیری نیروهای متخصص و کاربلد است، با توجه به حساسیت کار در معدن اغلب افرادی انتخاب می‌شوند که در حوزه‌های فنی تخصص داشته باشند.

روستای ایله پتانسیل‌های گردشگری بسیاری دارد که می‌توان به ارتفاعات زیبای آن اشاره کرد، بلندترین کوه آن برقاکوه (برقع کوه) معروف به بام تایباد با ارتفاع ۲۰۶۰ متر می‌باشد که بسیار مورد توجه کوهنوردان شهرستان قرار گرفته است.

در پای این کوه بر روی تپه‌ای باستانی  و صعب العبور دیوارهای گلی روستایی قدیمی معروف به “قلعه بچه” خودنمایی می‌کند که به احتمال زیاد متعلق به دوران قبل از اسلام می‌باشد.

زیباترین تفریحگاه روستا “تنگل پیر درخت سیب” است که دره‌ای سرسبز با درختان سر به فلک کشیده و چشمه‌های پر آب که در فصل بهار میزبان بسیاری از گردشگران بوده، هرچند کاهش بارندگی از فراوانی آب آن کاسته است.

آنچه مبرهن و مشخص است اینکه باید برای آباد کردن روستاها و همچنین پیشگیری از مهاجرت ساکنان آن در منطقه فرصت‌های اشتغال و همچنین توسعه اقتصادی را ایجاد کرد و این مهم اگر با جدیت دنبال شود، طبیعتا روستاها و به ویژه روستاهایی که پتانسیل گردشگری دارند نه تنها خالی از سکنه نخواهند شد بلکه شاهد مهاجرت معکوس و افزایش انگیزه جوانان برای ماندن در آن خواهیم بود.

پایان خبر / تاریخ ما

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.