بومیسازی نرمافزار پردازش تصویر به منظور ارزیابی ایزولاسیون خطوط برق
دکتر غلامرضا اکبریزاده در گفتوگو با خبرگزاری تاریخ ما، اظهار کرد: نرمافزار پردازش تصویر برای ارزیابی ایزولاسیون خطوط برق، طی قراردادی میان شرکت توزیع نیروی برق استان خوزستان و دانشگاه شهید چمران اهواز، تولید شد. این نرمافزار با استفاده از تحلیل و آنالیز ویدئوهای دوربینهای کوروناویژن در مرحله اولیه نقص موجود در تجهیزات برق را تشخیص میدهد و اگر خرابی وجود داشته باشد، اعلام میکند.
وی افزود: از پدیدههایی که در ارتباط با تجهیزات برقدار در خطوط انتقال نیرو و تجهیزات فشار قوی مطرح میشود، کرونا یا هاله است. هنگامی که مقدار ولتاژ در سطح یک هادی بیش از مقاومت هوای اطراف هادی شود، هوای اطراف هادی یونیزه میشود. در این صورت اگر ولتاژ بیش از ۳۰ کیلو ولت بر سانتیمتر باشد، با پدیده کرونا مواجه خواهیم شد و میدان الکتریکی در نزدیکی هادی میتواند به حدی متمرکز شود که هوای مجاور خود را یونیزه کند. این مسئله میتواند منجر به تخلیه جزئی انرژی الکتریکی شود که به آن کرونا گفته میشود. پدیده کرونا در اطراف خطوط فشار قوی که جریان متناوب دارند، باعث مقداری تلفات الکتریکی و تخلیه کامل میشود.
عضو هیات علمی گروه مهندسی برق دانشگاه شهید چمران اهواز با بیان اینکه در شرکت توزیع برق از ۲ دوربین ترموویژن و کروناویژن استفاده میشود، گفت: دوربینهای ترموویژن با استفاده از مادون قرمز خرابی را تشخیص میدهد اما دوربینهای کروناویژن با استفاده از تکنیک تصویربرداری ماورابنفش میتوانند نقص را در تجهیزات قدرت برق تشخیص دهند.
اکبریزاده با اشاره به کارکرد نرمافزار پردازش تصویر برای ارزیابی ایزولاسیون خطوط توزیع برق، عنوان کرد: نرمافزاری که در دانشگاه شهید چمران تولید شده بر اساس تکنیک دوربینهای کروناویژن است و با دقت بالای ۹۰ درصد وجود خرابی را تشخیص میدهد. یعنی به جای اینکه یک کارشناس چندین فیلم را ببیند و با چشم تشخیص دهد که آیا خرابی وجود دارد یا خیر، این نرمافزار با هوش مصنوعی که در آن تعبیه شده است، میتواند خرابیهای موجود در تجهیزات را تشخیص و گزارشات موردنیاز را ارائه دهد.
وی ادامه داد: نرمافزار تولید شده نمونه داخلی ندارد و اولین بار است که در سطح کشور تولید میشود اما نمونه مشابه خارجی آن قابلیت این نرمافزار تولید شده را ندارد و البته قیمت آن نیز حدودا ۲۰ هزار دلار است که تهیه آن برای شرکتهای توزیع برق کشور میتواند هزینه گزافی را متحمل کند.
عضو هیات علمی گروه مهندسی برق دانشگاه شهید چمران اهواز با بیان اینکه این پروژه در سال ۹۹ به عنوان پروژه برتر شرکتهای توزیع نیروی برق کشور انتخاب شد، گفت: اکنون از نرمافزار در شرکت توزیع برق استان خوزستان استفاده میشود و در صورتی که بقیه شرکتهای توزیع برق کشور نیز خواستار این نرمافزار باشند، میتوانیم در اختیار آنها قرار دهیم.
پایان خبر / تاریخ ما