منطق خشونتها در افغانستان از چه واقعیتی پیروی میکند؟
نوذر شفیعی در گفتوگو با خبرگزاری تاریخ ما درباره تحولات اخیر افغانستان اظهار کرد: واقعا بازی در افغانستان بسیار پیچیده می شود یعنی مواردی که می شد حدس زد و دور از ذهن بود اکنون در حال اتفاق افتادن است که تجزیه و تحلیل آن نیز بسیار دشوار است.
وی تصریح کرد : با این وجود دو اتفاق مهم رخ داد که پیامد آن چیزی است که در افغانستان شاهد هستیم، خروج آمریکا از افغانستان و دیگری متهم کردن آمریکا به بد عهدی توسط طالبان این دو رویداد هستند و این عوامل پیامدش تحولاتی است که در حال حاضر می بینیم.
این استاد دانشگاه افزود: اگر فرض را بر این بگذاریم که توافق دوحه به اجرا در می آمد و براساس آن آمریکا از افغانستان خارج میشد برای طالبان هم خوشایند بود، اما نکته اینجاست که آمریکا از افغانستان خارج می شود اما حملات طالبان تشدید می شود، این سوال مطرح است که چرا با خروج آمریکا از افغانستان که به سود طالبان است و جزو پیشنهادات آنها بوده اما اکنون به خشونت ها دامن می زنند؟
شفیعی خاطرنشان کرد : یکی از دلایل این اتفاق، این است که هم آمریکا به تعهداتش در قبال طالبان پایبند نبود یعنی پروسه صلح را خوب مدیریت نکرد، دولت را وادار به همکاری با طالبان نکرد و آنچه که در توافق نامه دوحه پیش بینی شده بود برای مشارکت طالبان در قدرت به درستی پیش نرفت و نهایتا دولت هم از پذیرش پیش شرط های طالبان خود داری کرد و طالبان نیز به نقطه صفر بازگشت و اقدامات نظامی خود را افزایش داد. در واقع منطق خشونت ها در افغانستان از این واقعیت پیروی می کند.
این کارشناس مسائل سیاسی در ادامه یادآور شد : آنچه در مدرسه سیدالشهدا کابل اتفاق افتاد جنسش با آنچه طالبان انجام می دهند متفاوت به نظر می رسد. بعید است در شرایط فعلی طالبان به سمت این قبیل خشونت ها بروند، این رفتارها مشابه اقدامات داعش است زیرا آن ها معمولا شیعیان، مراکز آموزشی و مذهبی شیعیان را هدف قرار می دهند و لذا بیشتر پدیده داعشی است.
وی در پایان افزود: شاید آمریکا هم بی میل نباشد این اتفاقات حادث شود، چرا که در آن زمان هم گفته می شد داعش در سوریه و عراق شکست خورده و این شکست محصول کار ایران و مجاهدان افغانستانی بوده و اکنون داعش با ورود به افغانستان اقدامات آنها را تلافی می کند.
پایان خبر / تاریخ ما