همانند کرونا نیاز به ستاد مصرف درست آب داریم
سید حسین ثنایی نژاد، روز گذشته در نشست گفتوگو محور «بدون تعارف با خشکسالی ۱۴۰۰» که در سازمان مرکزی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: مدلهای دقیق و حسابشدهای جهت پیشبینی و پیشگیری خشکسالی وجود ندارد و ما فقط میتوانیم میزان بارندگی را تشخیص دهیم.
وی افزود: البته شایان ذکر است که بنده با توجه به تجربیات مانیتورینگ شخصی و تجربیات خود توانستهام سه بار خشکسالی در سالهای متوالی را پیشبینی و اعلام نمایم که مستندات آن موجود است، با اجرای مدل و روشهای ساده تشخیص خشکسالی میتوانیم اقداماتی را انجام دهیم. حدود یک ماه و نیم قبل خواستار اعلام وضعیت خشکسالی و رعایت به یک سری پروتکلها در مصرف آب شدم.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: در زمینه مصرف آب باید همانند ستاد کرونا، ستادی تشکیل شود تا بتوانیم براساس آن پروتکلها و پیشگیریهای لازم در زمینه مصرف آب را داشته باشیم. اگر در مصرف آب پروتکلها رعایت نشود مشکلات بسیاری خواهیم داشت.
ثنایینژاد ادامه داد: متاسفانه امسال براساس نمودارها زمستان و بهار خشکی داشتیم و این اتفاق استثنایی بود. در طی پنجاه سال گذشته چنین وضعیتی را تاکنون تجربه نکرده بودیم.
سند خشکسالی باید در دستور کار قرار بگیرد
در ادامه این نشست محمدحسین پاپلی یزدی اظهار کرد: در زمینه خشکسالی بحث و دیدگاههای فلسفی، علمی، آماری، مدلسازی و همچنین در حوزه قانونی، بودجهای و اجرایی تفاوتهایی وجود دارد.
وی افزود: دستگاههای دولتی در زمینه اجرایی مشکلاتی دارند که باید نظرات و راهحلهایی ارائه دهیم تا بتوانیم مشکل را رفع کنیم. همچنین در زمینه خسارتها و بیمهها کاستیهایی وجود دارد که باید برطرف شود.
پاپلی یزدی ادامه داد: در زمینه اجرا مهمترین مسئله واکنش مردم است. باید بدانیم که چگونه مردم را قانع کنیم که مسائل را قبول و آن را اجرا کنند. امسال به دلیل کم شدن دیم کاری عدهای از کشاورزان بر روی چاههای زیر زمینی فشار بیشتری وارد کردند. باید برای این امر راهکارهایی را مشخص کنیم تا به سفرههای زیر زمینی بیش از این فشار وارد نکنیم.
وی اضافه کرد: تجربه نشان داده که پس از یک دوره خشکسالی، سیلهای وحشتناکی داریم که برای آن نیز باید برنامهریزی و مدیریت داشته باشیم. از دید ما آب شامل دو دسته است که شامل آب سیاسی اجتماعی «آب شرب» و آب اقتصادی است. مشکلات آب اقتصادی با پرداخت خسارت، گفتار درمانی و… حل میشود اما آب شرب اینگونه نیست. اگر آب شرب دچار بحران شود در بسیاری از مسائل و امور شهری دچار مشکل میشویم.
پاپلی یزدی اظهار کرد: ادارات، سازمانها، ارگانها و دانشگاهها باید دست به دست هم دهند و به کمک سازمان آب و فاضلاب بیایند. باید سرانه مصرف آب شرب را تا ۲۰ لیتر کاهش دهیم که این امر نیاز به آموزش و اطلاع رسانی به مردم در سطح وسیع دارد. همچنین باید بین ارگانهای دولتی، سازمانها و دانشگاهها سند خشکسالی تنظیم شود که در آن آمارها استاندارد سازی شده باشد. سپس طبق آمارها برنامه ریزی لازم انجام و برای آن بودجه تعیین و سپس اجرایی شوند.
پایان خبر / تاریخ ما