لبخندهای نخی
عرفان یعقوبی در گفتوگو با خبرگزاری تاریخ ما با اشاره به فعالیتهای هنری گروه ریسمونا، اظهار کرد: فعالیت ما برگرفته از مجموعه هنر استرینگ آرت به معنای هنر نخ است که چند صد سال است که وجود دارد، اما کاری که انجام میدهیم شکل جدیدی از استرینگ آرت است که به تازگی شکل گرفته است. نوع قدیمی هنر نخ به این صورت بوده که چهره و شکل را ابتدا با میخ طراحی میکردند و سپس فضاهایی که میخواستند به آنها رنگ دهند را با نخ پر میکردند، اما در شکل جدیدی که ما انجام میدهیم، میخ در طراحی هیچ تأثیری ندارد و میخها را صرفاً برای گره دادن نخها دور تا دور تابلو میزنیم و تابلو فقط با رفتوآمد نخ شکل میگیرد.
وی با اشاره به اینکه «شرکت در برنامه عصر جدید موجب انگیزه گروه ریسمونا برای ادامه فعالیت شده و به این گروه اعتبار بخشیده است»، افزود: قطعاً شرکت در برنامه عصر جدید برای گروه ما بسیار مفید بود، چراکه به ما اعتبار داد. اعتباری که شاید ما باید برای کسب آن هزینه و زمان زیادی را صرف میکردیم، اما در برنامه عصر جدید در کمترین زمان ممکن که دو پخش نیم ساعته تلویزیونی را شامل میشد، اعتبار بسیاری کسب کردیم.
سرپرست گروه ریسمونا با بیان اینکه «شرکت در این برنامه دردسرها و مشقتهای خاص خود را نیز داشته و مسئولیتهای گروه ما را چند برابر کرده است»، تصریح کرد: شاید اگر میخواستیم به روال طبیعی خودمان پیش برویم، انتخاب مکان کارگاه، نیروها و نحوه برخورد و حتی شکل و شمایل بستهبندی تابلوهای ما به شکل دیگر و آسانتری صورت میگرفت، اما پس از پخش اجراهای ما در برنامه عصر جدید، انتظارهایی از ما به وجود آمد که باعث شد چندین ماه درگیر این موضوع باشیم تا انتظارهای مردم را برآورده کنیم. یعنی برخی کارها را انجام میدادیم که نهایت حد توان ما بود، اما به دلیل اینکه در برنامه عصر جدید شرکت کرده بودیم، مردم انتظارات خیلی بالاتر و بیشتری از ما داشتند که تا این توقعات را برآورده کردیم زمان بسیاری برد.
یعقوبی در رابطه با گسترش گروه ریسمونا و نحوه فعالیت این گروه پس از شرکت در برنامه عصر جدید، بیان کرد: اعضای گروه در زمانی که به مرحله اول عصر جدید وارد شدیم از دو نفر تشکیل میشد که یک نفر آن بنده و دیگری سیدسجاد صاحبی بود، اما اکنون اعضای گروه ما را هشت نفر تشکیل دادهاند و در روزهای آینده نیز به دنبال جذب نیرو هستیم. از لحاظ کیفیت نیز هر روز به دنبال این هستیم که کیفیت آثار خود را بالا ببریم و اگر در زمان گذشته میتوانستیم که یک تابلو را طی یک هفته بسازیم و ارسال کنیم، اکنون به دلیل بهبود نوع بافت تابلوها و تعداد بیشتر اعضای گروه، در زمان کمتری میتوانیم محصول خود را به مشتری برسانیم.
وی درخصوص کمک فضای مجازی به معرفی و فروش آثار این گروه، عنوان کرد: فضای مجازی به شدت توانسته به ما کمک کند و نمیدانم که اگر ظرفیت فضای مجازی و بهخصوص اینستاگرام وجود نداشت، اکنون ما انگیزهای برای فعالیت داشتیم یا خیر. وقتی یک فرد میخواهد مغازهای را در خیابانهای سجاد، هاشمیه و یا اطراف حرم مطهر دایر کند، حساب میکند که چه میزان خریدار از آن منطقه عبور میکنند و چگونه باید افراد را جذب کرد، اما فضای اینستاگرام این محدودیت را ندارد و میتوان به صورت روزانه محصول خود را برای چندین هزار نفر معرفی کرد و هر چقدر بهتر بتوانید محصول را معرفی کنید طبیعتاً خریداران بیشتری نیز خواهید داشت. ممکن است هر روز نزدیک به ۱۰۰ اکانت جدید نیز از صفحه مجازی ما دیدن کنند و ما نیز هر روز در قالب پست و استوری سعی میکنیم که به بهترین نحو آثار خود را به مخاطبان معرفی کنیم.
سرپرست گروه ریسمونا با بیان اینکه «افراد فعال در هنر استرینگ آرت و تولید تابلوهایی شبیه به گروه ریسمونا در دنیا به صورت محدود و به تعداد انگشتان دست هستند»، بیان کرد: چندی پیش برای نخستین بار یک تابلوی سه چهره را تولید کردیم و فکر میکردم که تنها گروهی هستیم که تابلوی نخی دارای سه چهره را تولید کردهایم، اما متوجه شدیم که یک نفر دیگر در عراق هم این کار را انجام میدهد، اما طبق بررسیهایی که انجام دادیم متوجه شدیم که ابتدا ما این کار را انجام دادهایم و تاریخ تولید تابلوی آن فرد عراقی دیرتر از گروه ما بوده است.
یعقوبی خاطرنشان کرد: به دلیل اینکه تراکم نخ در فضای ۷۵ سانتیمتری یا حتی در تابلوهای یک متری باعث میشد که وقتی نخ بافته میشد، چهرهها تیره و تار شود پیش از این تابلوی سه چهره تولید نشده بود، اما با توجه به انتظاراتی که مردم از ما داشتند، پس از چندماه آزمون و خطا و تغییر نحوه بافت توانستیم که تابلوهای سه چهره و حتی چهار چهره تولید کنیم.
وی با اشاره به اینکه «ناشناخته بودن این هنر دلیل فعالیت محدود افراد در این زمینه است»، ادامه داد: به این خاطر که حداقل تا پیش از اینکه ما در برنامه عصر جدید شرکت کنیم، این هنر در ایران ناشناخته بود کسی سراغ آن هم نمیرفت، اما پس از این اتفاق افرادی سراغ آموزش آن رفتند و سراغ ما میآمدند که این کار را به آنها آموزش دهیم. چون در خارج از کشور نیز این هنر ناشناخته است و به دلیل اینکه از جنس فعالیتهای هنری است، شاید کسی به کسب درآمد از آن فکر نکند و برای این فعالیت ابتدا باید ذوق و عشق تولید آن در فرد وجود داشته باشد.
سرپرست گروه ریسمونا در رابطه با آموزش ساخت تابلوهای استرینگ آرت، تصریح کرد: افراد بسیاری برای آموزش سراغ ما میآیند. شاید از بین هر پنج سوالی که از ما در رابطه با تابلوها میپرسند، چهار سوال قیمت و یک سوال در رابطه با آموزش باشد، اما برای آموزش به دلیل اینکه هنر جدیدی است برخی زیرساختها لازم است و همچنین باید کمی بیشتر در رابطه با آن فکر کرد که آیا اکنون زمان این است که ما آموزش دهیم یا نه. به این خاطر که ما برای آموختن این هنر دو سال زحمت کشیدیم و نمیدانم کار درستی است که بخواهیم در مدت کوتاهی به تعداد افراد بسیاری این هنر را آموزش دهیم یا نه، اما مانند خیلی فعالیتهای دیگر، روزی افرادی که در این سبک فعالیت میکنند، شروع به آموزش آن میکنند.
یعقوبی افزود: این چند نفری که مانند ما در دنیا این کار را انجام میدهند نیز در حال حاضر آموزش نمیدهند و ما نیز برای آموختن آن، چون هیچ نوع آموزشی وجود نداشت، یک نمونه را مشاهده کردیم و سپس به خواندن مقالهها و دیدن فیلمهای طراحی این تابلو پرداختیم و پس از آن تمرین و آزمون و خطاهای بسیاری کردیم تا آن را آموختیم.
وی در رابطه به برگزاری نمایشگاه آثار گروه ریسمونا در گالریها، اظهار کرد: به برگزاری نمایشگاه آثار در گالریها فکر کردیم و سراغ آن هم رفتیم. در گالری حجری نیز یک نمایشگاه برگزار کردیم، اما پس از آن با شیوع بیماری کرونا مواجه شدیم و فرصت نکردیم تا به صورت حضوری فعالیت کنیم و تمرکز را بر فعالیتهای مجازی منعطف کردیم، اما اگر دوباره چرخه گالریها شکل بگیرد، حتماً ما نیز در گالریها نمایشگاه برگزار خواهیم کرد.
سرپرست گروه ریسمونا با اشاره اینکه «به ادارات و مکانهای مختلفی برای ثبت هنرشان مراجعه کردند، اما تلاششان به نتیجه نرسیده است»، گفت: برای ثبت این هنر به اداره میراث فرهنگی و صنایع دستی مراجعه کردیم که به ما گفتند شما جزء زیر مجموعه این اداره قرار نمیگیرید و هنرتان زیر مجموعه هنرهای تجسمی است و پس از اینکه به اداره دیگری که به ما معرفی کردند مراجعه کردیم، آنها نیز گفتند که هنر ما جزو هنرهای تجسمی هم قرار نمیگیرد، سپس سراغ اتحادیه تابلوسازان رفتیم و برخی مدارک از ما خواستند که ما آنها را نداشتیم و نتوانستیم هنر خود را ثبت کنیم.
یعقوبی با بیان اینکه «فعالیتشان به عنوان یک هنر ثبت نشده است، اما آنها را به عنوان هنرمند میشناسند»، خاطرنشان کرد: نهادها ما را به عنوان هنرمند قبول دارند و آغاز سفارشات ارگانها از ما نیز از آستان قدس رضوی بود. پس از مرحله اول عصر جدید پیشنهاد تولید یک اثر و اجرا در حرم مطهر رضوی به گروه ما شده بود و به دلیل اینکه پیش از شرکت در عصر جدید نذر کرده بودیم که کاری برای امام رضا(ع) تولید کنیم، این کار را پذیرفتیم و پس از آن نیز برای سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی اثری در حرم مطهر رضوی با کارگردانی و فیلمبرداری عوامل خود حرم مطهر رضوی تولید کردیم. برخی سفارشات نیز از شهرداری و صداوسیما صورت گرفته بود که انجام دادیم.
پایان خبر / تاریخ ما