این خانه از نام تو گرم و روشن است+ تصاویر

به گزارش «تاریخ‌ما»، طی دهه‌های گذشته بسیاری از اماکن و بناهای تاریخی کشور برای جلوگیری از دست درازی برخی و همچنین حفاظت، حراست و نگهداری اصولی و علمی به ثبت ملی رسیده‌اند؛ یکی از این بناهای ارزشمند خانه دکترمصدق در روستای احمد آباد شهرستان نظرآباد است.

این خانه در سال 1379 با شماره 2943 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است؛ واقعیت این است خانه مصدق بعد از انقلاب به دلیل فضای خاص سیاسی حاکم بر کشور و برخی محدودیت‌ها آن طور که باید و شاید شناسانده نشد و بسیاری از گردشگران تا چند سال قبل هم نمی‌دانستند سردمدارجریان ملی شدن صنعت نفت خانه‌ای در البرز دارد؛ ولی خوشبختانه در چند سال اخیر با تغییر و اصلاح برخی نگرش ‎ ها نسبت به این شخصیت اثرگذار ملی، فضا برای معرفی بیشتر خانه وی نیز فراهم شده است.

هر چند به دلیل برخی مسائل همچون نیاز به مرمت این بنای تاریخی هنوز امکان بازدید عمومی از خانه مصدق فراهم نیست ولی علاقه مندان به تاریخ این مروز و بوم می توانند امیدوار باشند به زودی درهای این خانه به رویشان گشوده خواهد شد…

قدمت خانه مصدق به دوران قاجار باز می‌گردد

معاون میراث فرهنگی البرز با اشاره به ویژگی‌های خانه مصدق می‌گوید: این خانه که قدمتش به دوران قاجار باز می‌گردد، در املاک مادری دکتر مصدق در جنوب روستای احمدآباد قرار دارد.

حسین امین‌افشار ادامه می‌دهد: این خانه آجری، ساده و مستطیل شکل که در دو طبقه بنا شده، شامل دو بخش مسکونی و حیاطی بزرگ است.

وی توضیح می‌دهد: در طبقه اول این خانه چهار اتاق و پنج قسمت دیگر شامل ایوان، فضای تقسیم‌کننده، سرویس بهداشتی، کفش‌کن و انبار وجود دار؛ مصالح آجری، تزئینات محدود و مختصر، ایوان‌ها و ستون‌های چهارگوش، اتاق‌های ساده، درها و پنجره‌های چوبی و بام شیروانی از دیگر خصوصیات این خانه است.

این مسئول اظهار می‌کند: در یکی از اتاق‌های این خانه خودرو وزارتی دکتر محمد مصدق نگهداری می‌شود.

امکان بازدید عمومی از خانه مصدق وجود ندارد

معاون میراث فرهنگی البرز با اشاره به اینکه این بنای تاریخی به مرمت و بازسازی نیاز دارد، می‌گوید: برای جلوگیری از تخریب و آسیب بیشتر به شاکله این بنا باید بخش‌های ازاین خانه مرمت شود و تا اتمام این فرایند امکان بازدید عمومی از این خانه وجود ندارد.

امین‌افشار به دیگر اقدامات لازم برای سرسامان دادن به  وضعیت خانه مصدق اشاره کرده و می گوید:  علاوه براین باید اقداماتی برای تعیین حد و حدود و حریم این خانه نیز صورت بگیرد و اشیاء اموال و اسناد موجود نیز ثبت و مرمت شود.

وی با بیان اینکه تا طرح مرمتی این بنا به تصویب نرسد، میراث فرهنگی نمی‌تواند کاری انجام دهد، اضافه می‌کند : در حال بررسی و جمع بندی برای ارائه طرحی جامع جهت مرمت این خانه هستیم و بعد از تصویب آن با اختصاص اعتبار مناسب عملیات مرمت این بنا آغاز می‌شود .

این مسئول خاطر نشان می‌کند: بررسی اولیه برای تدوین طرح مرمت این خانه در حال انجام است و پس از انجام مراحل اداری و تصویب آن  باید منتظر تخصیص بودجه مناسب باشیم.

احتمال تبدیل خانه مصدق به موزه

وی با اشاره به اینکه امکان تبدیل خانه مصدق به موزه وجود دارد، ادامه می‌دهد: اگر بنا باشد این خانه به موزه تبدیل شود، فرایند مرمت آن با سرعت بیشتری انجام می‌گیرد.

وی توضیح می‌دهد: در فرایند موزه شدن این مجموعه ممکن است خانواده دکتر مصدق نخواهند به جنبه سیاسی زندگی ایشان پرداخته شود و صرفاً بر زندگی اجتماعی مثل مراودات، نحوه برخورد با مردم ، سبک زندگی و … توجه داشته باشند.

امین‌افشار تاکید می‌کند: در این خصوص باید کارهای تخصصی لازم صورت بگیرد و تعامل و رایزنی‌هایی نیز با برخی ارگان‌ها انجام شود.

وی اضافه می‌کند: اگر بنا باشد خانه مصدق به موزه تبدیل شود باید به طور کامل روی اطلاعاتی که قرار است بازدیدکنندگان طی بازدید از این خانه به دست بیاورند کارشود و عملیات مرمت بنا ( اصلاح ساختمان، نورپردازی، چیدمان وسایل منزل و …) به طور کامل انجام شود. با این اوصاف هنوز نمی‌توان محدوده زمانی مشخصی را برای آغاز بازدید عمومی از خانه مصدق تعیین کرد.

برای توسعه صنعت گردشگری استان  باید حواشی را کنار بگذاریم

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری البرز می‌گوید: دکتر مصدق یکی از افراد تاثیرگذار در تاریخ کشور به ویژه در مساله ملی شدن نفت است و خدمات ارزشمند او هرگز در میان برگه های تاریخ این مرزو بوم فراموش نمی‌شود.

حجت الاسلام فخرالدین صابری ادامه می‌دهد: وقتی انقلاب پیروز شد برخی به واسطه خط مشی سیاسی و فکری خود خواستند مصدق را مخالف تفکر رهبری نشان دهند ولی با گذشت زمان آن نگرش‌های تند اصلاح شد و کم‌کم حقیقت وجودی این شخصیت اثرگذار برای همه روشن شد.

وی اضافه می‌کند: خوشبختانه امروز  از برخی مسائل حاشیه‌ای که اوایل انقلاب با آن درگیر بودیم فاصله گرفته‌ایم و فضای فکری و سیاسی جامعه تا حد زیادی متعادل شده که همین فرصتی ایجاد می‌کند تا تاریخ‌دوستان بتوانند از خانه مصدق بازدید داشته باشند.

این مسئول توضیح می‌دهد: واقعیت این است در بحث توسعه صنعت گردشگری استان باید حواشی سیاسی، اجتماعی و … را کنارگذاشت و از ظرفیت‌های موجود استفاده‌ کرد. برای استفاده از ظرفیت‌های گردشگری استان باید به‌ گونه‌ای عمل کنیم که چالش‌ها به فرصت تبدیل شوند، بر این اساس امیدواریم به زودی درهای خانه مصدق به روی گردشگران باز شود.

گزارش از المیرا دادمهر، خبرنگار «تاریخ‌ما» منطقه البرز

انتهای پیام

خانه کودکی دکتر مصدق
خانه کودکی دکتر مصدق
خانه کودکی دکتر مصدق
خانه کودکی دکتر مصدق
خانه کودکی دکتر مصدق
خانه کودکی دکتر مصدق

 
خانه کودکی دکتر مصدق
خانه کودکی دکتر مصدق

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.