در ارتباط قصه گو با مخاطب چه عناصری تأثیرگذار است؟
مهدی آرایی در گفت و گو با خبرگزاری تاریخ ما، با بیان اینکه اگر در ساخت بنای قصهگویی دقت نکنیم در اجرای قصهگویی دچار مشکل میشویم، افزود: برای اینکه به یک شکل و فرم صحیحی از قصهگویی برسیم باید به تمام عناصر قصهگویی توجه کنیم.
این مدرس قصه گویی بیان کرد: در قصهگویی برای اینکه با مخاطب ارتباط موثر داشته باشیم و بتوانیم روی مخاطب تاثیر بگذاریم به عناصرِ کلمه، صدا و لحن و هم چنین عنصر زبان بدن نیاز داریم.
وی استفاده از زبان بدن را از اصولی که نقش موثری در جذب مخاطب دارد دانست و عنوان کرد: با استناد به تحقیقات آلبرت مهرابیان، پروفسور بازنشستهی دانشگاه “یوسیالای” کلمات فقط ۷ درصد از ارتباطات موثر را می سازند و تُن صدا ۳۸ درصد و ۵۵ درصد باقیمانده را زبان بدن تشکیل میدهد.
آرایی ادامه داد: افزایش زبان بدن در قصهگویی به وسیله ۱۶ روش میسر است و رعایت همین نکتههای ظریف باعث میشود تا ما اجرای قصهگویی بهتر و متفاوتتری داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه اجتناب از ضربدری قرار دادن پاها و دستها مگر در مواردی که ضرورت قصه ایجاب کند، پرهیز از خیره شدن به چشمان مخاطب و ارتباط چشمی مناسب با هدف رابطه موثر میان قصهگو و مخاطب مهمترین نکات در این زمینه است، تصریح کرد: در قصه گویی از به وجود آوردن مقداری فضا نهراسید چون مقداری فضا دادن به مخاطب نشانهی اعتماد به نفس شماست مثلا هنگام ورود به قصه با مخاطب خوش و بشی مناسب داشته باشید.
این کارشناس قصهگویی خاطرنشان کرد: عضلات شانهتان را شل کنید، چون ممکن است در هنگام قصهگویی از شدت هیجان، شانههای قصهگو منقبض شود و شل کردن شانهها میتواند عضلات را به حالت اولیه برگرداند.
وی به قصهگویان توصیه کرد: سرتان را به نشانهی تاکید، هنگام شنیدن صحبت مخاطب یکبار یا به تعدادی حساب شده به نشانه تایید حرکت داده تا نشان دهید که به سخنان طرف مقابل گوش میدهید اما مواظب باشید که در انجام آن زیاده روی نکنید.
آرایی در خضوضنحوه نشستن قصهگو بیان کرد: در اجرای قصهگویی خم نشوید، صاف بنشینیدو کمی به سمت جلو متمایل شوید و اگر قصد دارید که علاقمندیتان را به مخاطب نشان دهید، به طرف او کمی متمایل شوید ولی اگر می خواهید نشان دهید که اعتماد به نفس داشته و دارای آرامش هستید، کمی به سمت عقب متمایل شوید. توجه داشته باشید که بیش از حد به جلو خم نشوید چرا که ممکن است شما را مایوس و نیازمند برای جلب نظر دیگران نشان دهد. همین طور متمایل شدن به عقب بیش از اندازه ممکن است از شما ظاهری مغرور و سرد جلوه دهد.
این کارشناس قصهگویی ادامه داد: لبخند بزنید و شاد باشید و خیلی خودتان را جدی نگیرید. هنگامی که قصهی خندهداری بیان میکنید لبخند بزنید، چرا که اگر شما شخص مثبتاندیشی به نظر برسید مردم برای شنیدن قصهی شما تمایل زیادی نشان خواهند داشت اما میزان لبخند ، به اندازه و با توجه به تناسب قصه مشخص شود.
آرایی با بیان اینکه قصهگویان در اجرای قصهگویی به صورت، لباس، ساعت و انگشتر خود مشغول نشوند چون این حالت ممکن است موجب دستپاچگی قصهگو و حواسپرتی مخاطب شود، اظهار کرد: پرهیز از پایین نگه داشتن سر و بالا گرفتن سر ، اجتناب از شدت بسیار حرکات بدن و بی قراری، طراحی حرکات دست از جمله نکاتی بود است که باید به آن توجه شود.
وی در پایان به قصهگویان گفت: قصه گو نباید در فاصله خیلی نزدیک با مخاطب قرار گیرد بلکه اجازه دهد افراد حریم خصوصی شان را داشته باشند.
پایان خبر / تاریخ ما