انجام ندادن این تست، کاهش جمعیت را نشانه گرفته است
شیدا شبانیان در گفتوگو با خبرگزاری تاریخ ما با اشاره به بحث غربالگری جنین در دوران بارداری، اظهار کرد: یکی از مواردی که در تست غربالگری برای مادر باردار تجویز میشود، بحث اندازهگیری چین گردن جنین است و معمولا این تست در سن ۱۱ تا ۱۴ هفتگی جنین انجام میشود، تشخیص سندرومهای ژنتیکی با اندازهگیری ضخامت گردن جنین قابل شناسایی است.
این متخصص زنان و زایمان در شهرکرد افزود: این اندازهگیری نباید در کمتر از ۱۱ هفته و بالاتر از ۱۴ هفته انجام شود، حد نرمال چین گردن باید کمتر از سه باشد، اگر این عدد بالاتر از سه باشد به غربالگری تشخیصی نیاز دارد، یک روز پس از انجام این غربالگری باید آزمایش خون داده شود، اگر نتیجه این دو تست مناسب بود، تقریبا بالاتر از ۸۷ درصد، جنین بدون مشکل خواهد بود.
وی ادامه داد: بهدلیل جهش ژنها احتمال ابتلا به سندروم داون در نوزادانی که از مادران با سن کمتر از ۳۵ سال متولد شدهاند، نیز وجود دارد، اما در مادران با سن بالاتر از ۳۵ تا ۴۰ سال این خطر افزایش پیدا میکند و به همین دلیل انجام تست غربالگری برای همه مادران باردار توصیه میشود.
شبانیان گفت: تعدادی از متخصصان، غربالگری مرحله دو را نیز تجویز میکنند که این مرحله از هفته ۱۵ هفتگی جنین بوده و شامل چهار تست خونی است، پس از این غربالگری یک سونوگرافی تحت عنوان آنومالی اسکن نیز انجام میشود.
این متخصص زنان و زایمان با بیان اینکه سونوگرافی آنومالی اسکن در هفته ۱۸ بارداری انجام میشود، اظهار کرد: این سونوگرافی دو بعدی بوده و نواقص ساختاری مغز، قلب، صورت، اندامهای حرکتی و دیواره شکم جنین را مشخص میکند.
وی یادآور شد: اگر نیاز به معاینات بیشتر بر روی وضعیت جنین وجود داشته باشد، سونوگرافیهای سه بعدی و چهار بعدی که اختصاصی بوده و برای همه توصیه نمیشود، باید انجام بگیرد.
شبانیان درخصوص وضعیت مادرانی که دچار دیابت بارداری هستند، توضیح داد: این افراد فرقی با دیگر مادران نداشته و همان تستهای غربالگری همانند سایر مادران باردار برایشان تجویز میشود.
این متخصص زنان و زایمان با اشاره به اینکه انسان ۴۶ کروموزوم دارد، بیان کرد: در تستهای غربالگری اولیه سه کروموزوم ۱۳، ۱۸ و ۲۱ ارزیابی میشوند، زمانی که کروموزوم ۱۳ و ۱۸ سه تایی شوند خیلی بقایی نداشته و فرد متولدشده پس از زایمان فوت میشود.
شبانیان ادامه داد: آنچه که مهم است مربوط به کروموزوم ۲۱ بوده که منجر به سندروم داون در جنین میشود، فرد متولدشده دچار عقبماندگی ذهنی و نقایص ساختاری بهخصوص نواقص در قلب میشود.
وی با بیان اینکه اجازه سقط جنین تا قبل از هفته نوزدهم بارداری صادر میشود، گفت: بررسیها باید تا قبل از این هفته انجام شود، برای سقط باید سندروم داون جنین تشخیص داده شود و پزشکی قانونی نیز آن را تایید کند.
این متخصص زنان و زایمان یکی از تستهای تشخیصی دقیق برای تشخیص سندورم داون را آمنیوسنتز عنوان و بیان کرد: این تست از هفته ۱۵ تا ۱۸ جنین باید انجام شود تا تشخیص قطعی برای سندورم داون حاصل شود، در آن صورت مجوز سقط صادر میشود.
شبانیان در ادامه درخصوص مزایای تست غربالگری، تصریح کرد: انجام این تست برای پیشگیری از تولد نوزاد معلول است، سالانه نزدیک به ۹ هزار کودک معلول در در کشور متولد میشود، این تست میتواند باعث کاهش هزینه و فشار روانی بر کودک و خانواده شود.
وی اظهار کرد: اگر مجوز سقط قانونی داده نشود، ممکن است برخی از مادران باردار اقدام به سقط غیر قانونی کنند و در نتیجه خطر مرگ و میر برای مادر باردار نیز وجود دارد، باید گفت مادری که فرزندش با مشکلات ناهنجاری متولد میشود، بهطور یقین تمایلی برای بارداری بعدی ندارد، بنابراین بحث افزایش جمعیت نیز تحت تاثیر این موضوع قرار میگیرد.
این متخصص زنان و زایمان در پایان بیان کرد: مادری که کودک ناهنجار به دنیا میآورد، برای نگهداری از این کودک باید از حق خود از لحاظ مالی، عاطفی و … بگذرد تا بتواند رسیدگی بیشتری با توجه به شرایط خاص فرزند خود انجام دهد.
پایان خبر / تاریخ ما