“عروس شاهعباسی”رها از بند زندان گرفتار در بند ضوابط اداری
حمیدرضا دوستمحمدی در نشست خبری با اصحاب رسانه استان اظهار کرد: تغییر کاربری این اثر تاریخی به زندان از دهه 60 تاکنون، زخمهای عمیقی به این بنای ارزشمند تاریخی زده است.
وی با گلایه از تداوم بیمهریها به این اثر تاریخی افزود: کاروانسرای شاهعباسی در سالهای 60 تا 63 اداره میراث فرهنگی بوده و مدیریت آن در آن سالها به عهده این اداره کل بوده است اما در آن سالها به دلایلی به زندان تغییر کاربری داد تا اینکه اخیرا از سوی رئیس قوه قضاییه دستور واگذاری آن به شهرداری صادر شد.
سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان ادامه داد: متاسفانه علیرغم صدور دستور در خصوص واگذاری آن ، هنوز این بنای ارزشمند تاریخی در بند ضوابط اداری است چرا که براساس قانون، فروش بناهای در مدیریت دستگاه های دولتی به افراد یا دستگاه های غیردولتی ممنوع است.
وی با اشاره به اینکه این بنا باید به ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان واگذار می شد افزود: این اداره کل به عنوان یک دستگاه تخصصی میتوانست به روند رو به رشد آن کمک بیشتری کند اگرچه هماینک نیز ، فعالیت های عمرانی و مرمتی آن با نظارت میراث فرهنگی صورت می گیرد.
دوستمحمدی با بیان اینکه متاسفانه این بنا در این چند دهه زخم های زیادی برداشته گفت: در سال هایی که زندان بوده متاسفانه به دلیل شرایط امنیتی، میراث فرهنگی نمی توانست بر این بنا نظارت کند و همین سبب شده که در طول این سال ها الحاقاتی به بنا افزوده شده است.
وی با بیان اینکه شهرداری در این مدت اقدامات خوبی داشته افزود: با وجود موانعی که در این پروژه وجود دارد، فعالیت های مرمتی در بنا مسکوت نمانده و با هماهنگی شهرداری و میراث فرهنگی روند حذف الحاقات و مرمت بنا شروع شده است.
سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان با اشاره به مشکلات پیش آمده در مسیر واگذاری این بنا به شهرداری سمنان گفت: مشکلات پیش آمده برای انتقال مالکیت بنا به شهرداری، یک مشکل و گیر حقوقی دارد که رفع آن در صلاحیت دستگاههای ملی است و باید در خارج از استان حل شود.
وجود 11 بافت تاریخی ارزشمند در استان
دوستمحمدی اضافه کرد: میراث فرهنگی استان سمنان با هر اتفاقی که به احیاء، مرمت و حفاظت بهتر از این کاروانسرای تاریخی بیانجامد موافق است. به هر حال اگر بنا به شهرداری واگذار شود، میراث فرهنگی با حساسیت بر روند مرمت بنا نظارت خواهد کرد و اگر مالکیت بنا به میراث فرهنگی واگذار شود، براساس ضوابط همچون دیگر بناها، به یک سرمایهگذار بخش خصوصی واگذار و فرآیند مرمت و احیا با نظارت سازمان انجام خواهد شد.
وی با اشاره به ظرفیت بالای این استان در حوزه گردشگری گفت: استان سمنان از تنوع اقلیمی بسیار بالایی برخوردار است به طوری که در استان هم با مناطق کاملا کوهستانی و جنگلی مواجهایم و هم مناطق کویری و دشت های بزرگ و لذا همین تنوع سبب شده این استان چه از نظر آثار تاریخی منقول و غیرمنقول و چه آثار طبیعی و…از تنوع و غنای بسیار بالایی برخوردار باشد.
سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان از وجود 11 بافت تاریخی ارزشمند در استان سمنان خبر داد و گفت: هر کدام از این بافتها آثار تاریخی متعددی در دل خود دارند.
وی با اشاره به ویژگیهای کالبدی و ماهوی این بافتهای تاریخی افزود: ارزشهای ماهوی این بافتها از ارزشهای کالبدی آن برای سازمان میراث فرهنگی از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار است.
وی در پاسخ به پرسش خبرگزاری تاریخ ما در خصوص آثار واجد ثبت جهانی در این استان با اشاره به تلاشهای این اداره کل برای تدوین پرونده چند اثر استان برای ثبت جهانی گفت: جدا از تلاشهایی که برای ثبت جهانی آثاری مثل جنگل ابر که در قالب ثبت جهانی جنگل های هیرکانی و یا ثبت تعدادی از کاروانسراها در قالب ثبت مجموعه ای از کاروانسراهای ایران، برخی از آثار تاریخی و طبیعی استان همچون بایزید بسطامی و مجموعه تاریخی بسطام، بافت های تاریخی استان، مجموعه قلعه های تاریخی، تپه حصار و مسجد تاریخانه دامغان، زبانهای محلی استان و… از ظرفیت لازم برای ثبت جهانی برخوردارند. اگرچه برای ثبت جهانی آثار، باید به چند پارامتر مهم توجه ویژه شود که اثر واجد شرایط لازم برای ثبت در ابعاد جهانی شود. متاسفانه ما در این بخشها با موانعی روبرو هستیم که باید تلاش شود تا این موانع به مرور برداشته شود.
فعالیتهای معدنی مانعی بر سر ثبت کامل شاهوار
این مدیر مسوول با اشاره به ثبت ملی قله شاهوار گفت: ثبت ملی این قله مربوط به ارتفاع بیش از 2400متری به بالا است. متاسفانه در مناطق پاییندست یک سری فعالیت ها انجام شده که مانعی بر سر ثبت همه قله است لذا باید به مرور این موانع نیز برداشته شود تا زمینه ثبت همه شاهوار و اضافه شدن این مناطق جدید به دامنه ثبتشده فراهم شود.
وی بر لزوم محدودسازی فعالیت های معدنی و هر نوع فعالیت آلاینده در این منطقه تاکید و تصریح کرد: میراث فرهنگی به دنبال جنجال نیست و می کوشد در فضایی آرام فعالیت های خود را پیش ببرد.
دوستمحمدی با اذعان به اینکه اجازه هیچ فعالیت آلایندهای در محدوده شاهوار داده نمیشود افزود: برای ثبت همه قله شاهوار باید تمهیداتی اندیشیده شود که به مرور فعالیتهای معدنی در منطقه کم و کمتر شود.
سرپرست میراث فرهنگی استان با انتقاد از بیتوجهی به تابآوری جنگلابر در ورود گردشگران اظهار کرد: این جنگل تاب آوری ورود روزانه 15 هزار گردشگر را ندارد . باید در آن کمپهای متناسب با شرایط اقلیمی ایجاد شود و مسوولان کنترل کننده ورود و خروج، اجازه ورود گردشگر از یک تعداد خاص را ندهند.
وی بر لزوم کنتزل کامل ورودیها به این جنگل ثبت شده تاکید و خاطرنشان کرد: مسوولان محلی باید بدانند اگر در مدیریت خود به این مهم برسند، این جنگل منحصر به فرد حفاظت می شود وگرنه به مرور آسیب خواهد دید.
وی با بیان اینکه با توجه به ثبت جهانی جنگل های هیرکانی، اجازه دخل و تصرف در این محدوده داده نخواهد شد گفت: سرمایه گذاریها در این منطقه باید به گونه ای باشد که به محیط زیست آسیب وارد نشود. متاسفانه در حال حاضر ورود خودروهای شخصی به عرصه جنگل آزاد است و همین به مرور آسیب های جدی به آن وارد میکند.
پایان خبر / تاریخ ما